Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αστυνομική κτηνωδία σε βάρος των Αφγανών μεταναστών
  • Εχουν υποστεί βασανιστήρια, άγριο εξευτελισμό και σωματική και ψυχολογική βία, καταγγέλλουν οι γιατροί του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης σήμερα από κλιμάκιο του ΠΑΜΕ

Τα σημάδια στο κορμί του Αφγανού είναι ένα δείγμα της συμπεριφοράς των Ελλήνων αστυνομικών

Eurokinissi

Τα σημάδια στο κορμί του Αφγανού είναι ένα δείγμα της συμπεριφοράς των Ελλήνων αστυνομικών
«Δε μιλάμε για κακοποίηση, μιλάμε για κανονικά βασανιστήρια!». Κατηγορηματική και αποστομωτική η δήλωση της ιατρικής διευθύντριας του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων (ΙΚΑΘΒ), Μαρίας Πίνου - Καλή, σχετικά με την άγρια κακοποίηση δεκάδων Αφγανών από αστυνομικούς.

Βασανιστήρια, όπως φάλαγγα, εικονική εκτέλεση (τοποθέτηση όπλου μέσα στο στόμα κάποιου και απειλή ότι θα το σκοτώσουν), σεξουαλική αναπαράσταση (ένα παιδί υποχρεώθηκε, αφού ξεγυμνώθηκε, να ανοίξει τα πόδια του και μετά το φωτογράφιζαν με κινητό) και άγριος ξυλοδαρμός ακόμα και ανηλίκων, είναι μερικά μόνον από όσα διαπίστωσε το ιατρικό προσωπικό του ΙΚΑΘΒ από την εξέταση οκτώ Αφγανών. Τα παραπάνω σημειώθηκαν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του ΙΚΑΘΒ.

Το αποτρόπαιο αυτό περιστατικό, που έρχεται να προστεθεί σε άλλα παρόμοια κρούσματα αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Κλιμάκιο του ΠΑΜΕ θα κάνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, δήλωσε χτες ...«στενοχωρημένος» για το συμβάν, υποστηρίζοντας ότι τέτοια περιστατικά αμαυρώνουν την εικόνα της Αστυνομίας, η οποία, κατά την άποψή του, δεν είναι αυτή. Και πρόσθεσε ότι «έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα». Οπως γίνεται συνήθως για τα μάτια του κόσμου...

Θυμίζουμε ότι δεκάδες Αφγανοί πρόσφυγες καταγγέλλουν πως την προηγούμενη βδομάδα υπήρξαν θύματα κτηνώδους βίας από αστυνομικούς, ένστολους και μη. Σύμφωνα με τους αλλοδαπούς, κάτι για το οποίο η Αστυνομία ακόμα ...διεξάγει έρευνα, αστυνομικοί εισέβαλαν σε σπίτι της οδού Πιπίνου, στο κέντρο της Αθήνας, όπου διαμένουν περίπου 35 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, τους οποίους ξυλοκοπούσαν άγρια, είτε μέσα στο κτίριο, είτε αφού τους οδηγούσαν σε αστυνομικό τμήμα. Οι αστυνομικοί αναζητούσαν Αφγανό κρατούμενο, ο οποίος είχε διαφύγει. Πηγές από την αφγανική κοινότητα της Αθήνας καταγγέλλουν ότι το τελευταίο διάστημα η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό σε κάθε αλλοδαπό αφγανικής καταγωγής.

Οπως εξήγησε η Μ. Πίνου - Καλή στο «Ρ», τα άτομα που εξετάστηκαν υπέστησαν άγριο εξευτελισμό, και βία όχι μόνο σωματική, αλλά και ψυχολογική. Αποτροπιασμό προκαλεί μαρτυρία ανήλικου Αφγανού, ο οποίος, αφού λιποθύμησε μετά από την άγρια κακοποίησή του και έπειτα ζήτησε νερό, υποχρεώθηκε να ανοίξει το στόμα του, όπου μετά οι βασανιστές του έφτυναν! Οι αλλοδαποί είναι συγκλονισμένοι από όσα υπέστησαν, και ήδη βρίσκονται υπό ψυχολογική υποστήριξη.

Δεν πρόκειται ούτε για την πρώτη, ούτε και για την τελευταία καταγγελία για άσκηση αποτρόπαιας αστυνομικής βίας σε βάρος αλλοδαπών, που, κατατρεγμένοι από την πείνα, την εξαθλίωση, τους πολέμους και ό,τι άλλα δεινά σκορπίζει ο ιμπεριαλισμός στις πατρίδες τους, αναζητούν άσυλο στη ...«δημοκρατική Ελλάδα». Βέβαια, η εμπειρία των εργαζομένων και γενικότερα του λαϊκού κινήματος πιστοποιεί ότι ο κρατικός αυταρχισμός και η ωμή βία δεν προορίζεται μόνο για τους αλλοδαπούς. Δεν αποτελούν παρά κατασταλτική επέμβαση της άρχουσας τάξης απέναντι σε καθέναν που απειλεί τα συμφέροντά της...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ