Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τι συμβαίνει με το φυτοπλαγκτόν;

Στο «Ριζοσπάστη» της 17.12.04 δημοσιεύτηκε ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ, η οποία διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σχετικά με το φυτοπλαγκτόν που εμφανίστηκε στη Λίμνη του Μαραθώνα και ότι κάνει συνεχείς μετρήσεις και είναι όλα καλά κλπ.

Από το 1978 είχαμε επισημάνει ότι το ξέπλυμα των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων του Θηβαϊκού Κάμπου καταλήγει στην Υλίκη και στη συνέχεια στον Μαραθώνα. 20 χρόνια μετά, οι ίδιες ανησυχίες εκφράζονται σποραδικά από τον Τύπο και καταπνίγονται στις καθησυχαστικές δηλώσεις της ΕΥΔΑΠ. Ομως, το φυτοπλαγκτόν είναι προϊόν ευτροφισμού ή γενικά αναπτύσσεται σε πλούσιο σε τροφές περιβάλλον. Ειδικότερα, τα φωσφορικά και νιτρικά λιπάσματα που προέρχονται από τον κάμπο της Θήβας είναι ιδανικά για την ανάπτυξή του.

Στις παλιότερες καταγγελίες η ΕΥΔΑΠ απαντούσε με μια σειρά ελέγχους που όμως αφορούσαν τη θολότητα και τη μικροβιακή κατάσταση (τα περίφημα κολοβακτηρίδια) ποτέ όμως δεν έδωσε (αν έκανε) αναλύσεις για λιπάσματα ή φυτοφάρμακα. Η ιστορία μου θυμίζει το πόρισμα για την Κορώνεια, ότι τάχα ήταν αποτέλεσμα ευτροφισμού ο θάνατος των δεκάδων χιλιάδων ψαριών και πουλιών πριν δυο μήνες, και εμείς τους πιστέψαμε, ξεχνώντας ότι ο ευτροφισμός είναι μια αργή διαδικασία δεκαετιών που μετατρέπει βαθμιαία τη λίμνη σε βάλτο και σε χωράφι τελικά, ενώ η ομαδική δηλητηρίαση είναι αποτέλεσμα αιφνίδιας μόλυνσης, συνήθως από απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων σε μεγάλες ποσότητες λόγω βλάβης των εγκαταστάσεων των εργοστασίων ή αμέλειας κλπ. (μόλυνση για την οποία είχαν καταδικαστεί επιτέλους μετά δέκα χρόνια αγώνων των κατοίκων συγκεκριμένες βιομηχανίες).

Ας μην πιστεύουμε, λοιπόν, την κάθε ΕΥΔΑΠ (και έχουμε πολλά παραδείγματα καθησυχαστικών ανακοινώσεων δημοσίων υπηρεσιών, όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ κ.α. ή Πανεπιστημίων ή άλλων «ανεξάρτητων» επιστημόνων), και ας ψάχνουμε το θέμα.


Γ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Πολεοδομίας του ΕΜΠ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ