Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΘΑΝΑΤΟΣ 15ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΘΗΤΗ
Αδειος ο φάκελος της προανάκρισης!

Χρειάστηκε να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την Εισαγγελία Αρείου Πάγου - με αφορμή τις αποκαλύψεις του «Ρ» - για να δοθεί εντολή για ουσιαστική προανάκριση. Απειλές κατά των γονιών από υψηλότατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας

Εστω και με καθυστέρηση επτά ημερών, ο χαμός του 15χρονου εργαζόμενου μαθητή Δημήτρη Καραγιάννη, που καταπλακώθηκε από κλαρκ στην Κόρινθο, απασχόλησε χτες τις Εισαγγελικές Αρχές και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο, αυτό της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Την ίδια ώρα, όμως, από το επίπεδο της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, αντί να επιδιώκεται η ανάδειξη των ευθυνών στο χώρο της εργοδοσίας, απευθύνονταν ανοιχτές τρομοκρατικές απειλές εναντίον των γονιών του μικρού εργάτη.

Ο ίδιος ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού Εργασίας Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Χρήστος Κουρούσης, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» είπε πως θα ασκηθεί δίωξη και κατά των γονιών! Είναι προφανές πως επιχειρείται επίκληση της «παραμέλησης ανηλίκου», για να κλείσουν τα στόματα ανθρώπων που έχουν χάσει ήδη ένα παιδί σε εργασιακό γκέτο, ενώ στην ίδια οικογένεια υπάρχει κι άλλο παιδί σακατεμένο στη δουλιά.

Χρειάστηκε να γίνει πρώτο θέμα στο «Ριζοσπάστη» ο χαμός του παιδιού, να συνεχιστεί, πάντα μόνο από το «Ριζοσπάστη», για δεύτερη μέρα χτες η δημοσίευση αποκαλυπτικών στοιχείων, που έδειχναν την απόλυτη συμπαιγνία διωκτικών αρχών και εργοδότη, για να δοθεί τελικά χτες εντολή από την Εισαγγελία Κορίνθου για τη διενέργεια Επείγουσας Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Οπως, μάλιστα, αποκαλύφθηκε χτες σ' αυτήν την προκλητική επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος μετείχαν τουλάχιστον οι αρχές που έκαναν την προανάκριση. Ο εισαγγελέας Κορίνθου Π. Αγγελής διαπίστωσε ότι στο φάκελο της «προανάκρισης» που του παρέδωσε μόλις χτες η Αστυνομία δεν υπήρχε καν η έκθεση νεκροψίας, παρότι το παιδί είχε μεταφερθεί την προηγούμενη Πέμπτη για νεκροψία. Ο φάκελος της προανάκρισης ήταν ελλιπέστατος και ως προς τις δεκάδες σοβαρότατες παρανομίες που έχουν διαπιστωθεί και από το ρεπορτάζ του «Ρ» και από την Επιθεώρηση Εργασίας στη μάντρα αυτοκινήτων των Σταύρου και Μελέτη Λουκά, οι οποίοι είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία ότι διαθέτουν μεγάλο δόντι...

Η όλη μεθόδευση έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να μη συλληφθούν στα πλαίσια του Αυτοφώρου οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, που, όπως αποδείχτηκε, απασχολούσαν συστηματικά ανήλικους ανασφάλιστους σε εξαιρετικά επικίνδυνες εργασίες. Και παράλληλα να επιχειρηθεί η συγκάλυψη των συνθηκών θανάτου του μικρού μαθητή, που καταπλακώθηκε από κλαρκ, ενώ είχε προσληφθεί ως φανοποιός.

Η αδικαιολόγητη και ανεπίτρεπτη ολιγωρία από την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών και αρχών για το νέο έγκλημα σε χώρο δουλιάς προκάλεσε την αντίδραση του ίδιου του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινού, που επικοινώνησε προσωπικά με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου και διαπίστωσε ότι στην Εισαγγελία δεν είχε καν παραδοθεί ο φάκελος της προανάκρισης. Τελικά, χτες, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος έστειλε το φάκελο στην Εισαγγελία Κορίνθου, από την οποία, αφού διαπιστώθηκαν οι σοβαρότατες ατέλειες της προανάκρισης (σ.σ.: εξαιρετικά υπεύθυνος παράγοντας του δικαστικού χώρου μάς μίλησε για «καταφανή συγκάλυψη», δίνοντας παράλληλα συγχαρητήρια στην εφημερίδα για την τεκμηρίωση του ρεπορτάζ και την επιμονή στην αποκάλυψη), διατάχτηκε η Επείγουσα Προκαταρκτική Εξέταση.

Η κατάσταση, πάντως, στην Κόρινθο δεν επιτρέπει να καλλιεργούνται και πολλές ελπίδες για πραγματική δίωξη. Η δήλωση του ειδικού συμβούλου του υπουργείου Εργασίας περί δίωξης και των γονιών αξιοποιείται ήδη από διάφορους που είναι άμεσα μπλεγμένοι στη συγκάλυψη.

Η τοπική Γραμματεία Κορινθίας του ΠΑΜΕ, μέσω του στελέχους της Ηλία Μπράβου, απαντά στην πρωτοφανή πρόκληση: «Οι απαράδεκτες αυτές δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του υπουργείου δείχνουν, καταρχήν, πόσο μακριά από τη σκληρή πραγματικότητα είναι αυτοί που στρογγυλοκάθονται στις ειδικές θέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας. Οι ανάγκες της λαϊκής πολύτεκνης οικογένειας τους είναι ξένες, το φιλότιμο και η αξιοπρέπεια του άτυχου νέου να εργαστεί, για να ελαφρύνει οικονομικά την οικογένειά του διώκεται. Εξισώνοντας το θύτη με το θύμα, θέλουν να απαλλαγούν από τις πολιτικές τους ευθύνες για την ανυπαρξία υπηρεσιών ελέγχου και προστασίας των εργαζομένων, ιδιαίτερα των νέων. Παράλληλα, προσπαθούν να εκφοβίσουν την οικογένεια του 15χρονου, ώστε το έγκλημα να μην πάρει διαστάσεις, να μη γίνει οργή. Μάταιος κόπος. Το ΠΑΜΕ είναι παρόν, δε φιμώνεται, αποκαλύπτει, οργανώνει τους αγώνες, προβάλλει τα αιτήματα της εργατικής τάξης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκρός 42χρονος υδραυλικός στην Πάρο (2023-05-22 00:00:00.0)
Ενας νεκρός στην Κορινθία, δύο τραυματίες στη Μαγνησία (2022-08-02 00:00:00.0)
Δύο νεκροί εργάτες (2011-08-19 00:00:00.0)
Σε θρίλερ εξελίσσεται το σκάνδαλο του Βατοπεδίου (2009-04-23 00:00:00.0)
Δίωξη για δρόμο - καρμανιόλα (2002-04-26 00:00:00.0)
Η προανάκριση στους πυροσβέστες (2001-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ