Σάββατο 1 Γενάρη 2005 - Κυριακή 2 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Κάτω τα χέρια από τη δημόσια περιουσία!

Μια σειρά από κυβερνητικές ενέργειες και δικαστικές αποφάσεις επαναφέρουν στο προσκήνιο τους κληρονόμους των μεγαλοκαταπατητών Νασταίων, που διεκδικούν δημόσιες εκτάσεις ζωτικής σημασίας για το λαό της περιοχής

Το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης έγινε σε ένα από τα ακίνητα που διεκδικούν οι μεγαλοκαταπατητές Νασταίοι
Το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης έγινε σε ένα από τα ακίνητα που διεκδικούν οι μεγαλοκαταπατητές Νασταίοι
Με μια σειρά από ενέργειες της κυβέρνησης, της σημερινής δημοτικής αρχής Ηλιούπολης, αλλά και δικαστικές αποφάσεις τόσο ημεδαπών δικαστηρίων, όσο και της ΕΕ, οι κληρονόμοι των μεγαλοκαταπατητών Νασταίων επανέρχονται δριμύτεροι στο προσκήνιο, διεκδικώντας τεράστιες δημόσιες εκτάσεις. Πρόκειται για τα δημόσια κτήματα στις πλαγιές του Υμηττού, που οι πολίτες της Ηλιούπολης με αγώνες κατάφεραν να διαφυλάξουν από τα «νύχια» τους και να χρησιμοποιήσουν - με μπροστάρη την τότε δημοτική αρχή του αείμνηστου Δ. Κιντή - για την ανέγερση αρκετών κοινωφελών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με καταγγελία της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηλιούπολης», η κυβέρνηση προχωρά στην ανάκληση της παραχώρησης χρήσης από το Δήμο Ηλιούπολης 30 ακινήτων, τα οποία είχαν δοθεί στο δήμο το 1988 και που αξιοποίησε η δημοτική αρχή κατασκευάζοντας εγκαταστάσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Ολες αυτές οι εκτάσεις παραχωρούνται πλέον στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία έχει μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρία και πρόκειται να μπει στο Χρηματιστήριο. Εκφράζονται επομένως φόβοι ότι στόχος της ΚΕΔ είναι η επαναδιαπραγμάτευση με τους κληρονόμους Νάστου και η συγκέντρωση στα χέρια της όλης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ώστε να μπει με καλύτερους όρους στο Χρηματιστήριο.

«Το Δημόσιο επικαλούμενο λάθη, που το ίδιο - ίσως και σκοπίμως - διέπραξε, ανακαλεί την παραχώρηση χρήσης προς το δήμο και οι "επίμαχες" εκτάσεις, που εδώ και χρόνια βρίσκονται στο στόχαστρο της οικογενείας Νάστου, περνάνε στο Δημόσιο. Φοβόμαστε ότι αυτή η ανάκληση ανοίγει πιθανότατα το δρόμο για το ξεπούλημα πολλών στρεμμάτων γης», δήλωσε στο «Ρ» ο Δ. Καλτσώνης, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηλιούπολης».

«Βάζει πλάτη» η δημοτική αρχή

Με αφορμή την απόφαση της ΚΕΔ συνεδρίασε έκτακτα την προηγούμενη βδομάδα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης. Για μια ακόμη φορά επικράτησε το ίδιο σκηνικό: Ολες οι παρατάξεις «ωρύονται» πως δεν πρόκειται να επιτραπεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, χωρίς, όμως, να λαμβάνονται έμπρακτα μέτρα για την ενημέρωση και κινητοποίηση του λαού της πόλης.

Η «Δημοκρατική Ενότητα Ηλιούπολης», με ανακοίνωσή της, κατηγορεί τη σημερινή δημοτική αρχή ότι όχι απλώς παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την αμφισβήτηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά επιπλέον ότι κινείται στη λογική που έχει μετατρέψει το δήμο σε μηχανισμό εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, ακόμη, ότι όποιος στηρίζει την κυβερνητική πολιτική και συμμορφώνεται με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης «βάζει πλάτη» στα σχέδια όσων εποφθαλμιούν τη δημόσια γη, αφού είναι γνωστό ότι ύψιστη αρχή των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και της ΕΕ είναι να μπαίνουν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα πάνω από τα κοινωνικά.

Λαϊκοί αγώνες και κατακτήσεις

Σημειώνουμε ότι η υπόθεση αυτή εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια, εξαιτίας της προκλητικής άρνησης των εκάστοτε κυβερνήσεων να συγκρουστούν με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και να προασπίσουν τη δημόσια, λαϊκή περιουσία από τους μεγαλοκαταπατητές. Αξίζει να θυμίσουμε ότι:

  • Το 1977, υπό την πίεση ενός μαζικού και διεκδικητικού κινήματος των πολιτών της Ηλιούπολης, το Εφετείο Αθηνών είχε εκδώσει μια απόφαση, σύμφωνα με την οποία από τα χιλιάδες στρέμματα του κτήματος «ΚΑΡΡΑ» που διεκδικούν οι κληρονόμοι Νάστου, τους παραχωρήθηκαν μόνο 320-500 στρέμματα.
  • Το 1986 μάλιστα ύστερα από μεγάλους αγώνες και πιέσεις της τότε δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον Δ. Κιντή, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Δημοσθενόπουλος, έδωσε εντολή να καταγραφούν τα υπόλοιπα ακίνητα στους Δήμους Ηλιούπολης, Αργυρούπολης και Αλίμου.

Γενικότερα η δεκαετία 1980-90 ήταν μια πολύ γόνιμη περίοδος γι' αυτά τα ακίνητα: Με μαζικούς αγώνες, οι πολίτες της Ηλιούπολης κατόρθωσαν να αξιοποιηθούν χιλιάδες στρέμματα προς όφελος του λαϊκού συμφέροντος. Στα καταγεγραμμένα αυτά οικόπεδα χτίστηκαν κτίρια, σχολικά συγκροτήματα, το ΙΚΑ, το Μουσείο της Αντίστασης, ΚΑΠΗ, παιδικές χαρές, παιδότοποι, χώροι πρασίνου κ.ά. Μέχρι τότε και οι δικαστικές αποφάσεις ήταν υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των ακινήτων.

Το «πισωγύρισμα»

Το 1990 η «Δημοκρατική Ενότητα Ηλιούπολης» έπαψε να είναι στη διοίκηση του δήμου. Είναι η περίοδος της μεγάλης οπισθοχώρησης του λαϊκού κινήματος. Τότε άρχισαν να εντείνονται οι μεθοδεύσεις της οικογένειας των μεγαλοκαταπατητών και να δημοσιεύονται αποφάσεις οι οποίες ανέφεραν ότι το κτήμα «ΚΑΡΡΑΣ» φτάνει τα 7.000-12.000 στρέμματα! Αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο κατέφυγαν οι κληρονόμοι Νάστου, εξέδωσε απόφαση όπου γίνεται λόγος για έκταση του κτήματος «ΚΑΡΡΑ» 12.000 στρεμμάτων. Αποδείχτηκε για ακόμα μία φορά ότι η μεγάλη ιδιοκτησία αντιμετωπίζεται ως υπέρτατο αγαθό και πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευτεί, ακόμα και σε βάρος του λαϊκού συμφέροντος.

Και με την πρόσφατη απόφαση της ΚΕΔ «κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου» για τη δημόσια γη, καθώς όλα πλέον δείχνουν ότι όσα με αγώνες κατέκτησαν οι πολίτες της Ηλιούπολης κινδυνεύουν, καθώς επιπλέον: Η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να παραδώσει σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο τον ελεύθερο χώρο πίσω από το δημαρχείο, μετατρέπει ελεύθερο χώρο της οδού Κύπρου σε πάρκινγκ, ενώ ο χώρος στον οποίο βρίσκεται η παιδική χαρά της λεωφόρου Ειρήνης επιδικάστηκε ουσιαστικά στους κληρονόμους των μεγαλοκαταπατητών Νασταίων. Η οικογένεια Νάστου με την ουσιαστική στήριξη της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης επιδιώκει να πάρει δημόσιες εκτάσεις και να επιτύχει τεράστιες αποζημιώσεις από το Δημόσιο, από τα χρήματα δηλαδή του ελληνικού λαού.

Μόνη ελπίδα η λαϊκή παρέμβαση

Απ' όλα αυτά γίνεται φανερό ότι το ζήτημα δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό. Εχει να κάνει με τη λογική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και της ΕΕ, ότι πάνω από τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού βρίσκεται η μεγάλη ιδιοκτησία. Και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των δικαστικών επισημαίνουν συνεχώς: «Κάντε κάτι γιατί το Ελληνικό Δημόσιο ξεπουλιέται και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί το θέμα είναι μόνο πολιτικό!».

Μόνο οι πολίτες της Ηλιούπολης με μαζικούς αγώνες μπορούν να βάλουν φραγμό στην εμπορευματοποίηση ή το ξεπούλημα της δημόσιας, λαϊκής περιουσίας. Να παλέψουν αποφασιστικά για την υπεράσπιση και αξιοποίησή της σε όφελος των εργαζομένων της πόλης και όλου του λαού. Η «Δημοκρατική Ενότητα Ηλιούπολης» με ανακοίνωσή της καλεί τους πολίτες:

  • Να κινητοποιηθούν άμεσα, να πιέσουν, ώστε να έρθει συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση των δημοσίων κτημάτων που παραμένουν αναξιοποίητα, με κριτήριο τις ανάγκες των πολιτών.
  • Με ανοιχτές συγκεντρώσεις και διαβήματα να αναγκάσουν την κυβέρνηση και τα κόμματα να πάρουν θέση, ώστε να στηριχτεί το δημόσιο συμφέρον.
  • Να οργανωθεί επιτροπή αγώνα από τους μαζικούς φορείς της πόλης.
  • Καλεί, τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει τα κατάλληλα μέτρα με στόχο την πλατιά ενημέρωση και κινητοποίηση του λαού της Ηλιούπολης.

Ελένη ΜΑΪΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκαταρκτική εξέταση για διεκδικήσεις εκτάσεων (2007-04-18 00:00:00.0)
Κινδυνεύουν τα δημόσια κτήματα (2006-05-02 00:00:00.0)
Απειλείται ο δημόσιος και δασικός χαρακτήρας του (2005-04-03 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση δικαιώνει τους κληρονόμους! (2000-04-10 00:00:00.0)
"Κληρονόμοι" δηλώνουν και οι ΑΧΕΠΑΝΣ (1998-12-01 00:00:00.0)
Πρέπει να σωθεί (1996-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ