Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
"Κληρονόμοι" δηλώνουν και οι ΑΧΕΠΑΝΣ

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων άνοιξαν την όρεξη σε διάφορους

Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών μεταφέρεται σήμερα η υπόθεση ενός από τους σημαντικότερους ελεύθερους χώρους των Αμπελοκήπων, του δημόσιου κτήματος ΚΑΠΑΨ, που κινδυνεύει με οικοπεδοποίηση.

Αιτία, η προσφυγή διεθνούς οργάνωσης, που εμφανίστηκε, όπως σημειώνουν κάτοικοι των Αμπελοκήπων, από το πουθενά και διατείνεται, τελευταία, ότι είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του οικοπέδου. Η ελληνοαμερικανική αδελφότητα ΑΧΕΠΑΝΣ, που προσφεύγει εναντίον του ελληνικού δημοσίου, επικαλούμενη δωρεά που της έγινε το 1945, ισχυρίζεται ότι τα 10 στρέμματα του οικοπέδου - πραγματικού φιλέτου της περιοχής - της ανήκουν και πρέπει να της αποδοθούν. Αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει την ίδια ώρα κανένα επίσημο έγγραφο, που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό της.

Μαζί της, κύρια παρέμβαση ασκεί ένας ανάπηρος που διαμένει καταχρηστικά σ' ένα απ' τα παλιά οικήματα, που υπάρχουν στο κτήμα, και υποστηρίζει ότι από τα 10 στρέμματα του οικοπέδου τα 5 μόνο ανήκουν ...στην ΑΧΕΠΑΝΣ και τα υπόλοιπα είναι ...δικά του, λόγω της τριακονταετούς παραμονής του σ' αυτά! Μόνο, που ο νόμος δεν αναγνωρίζει χρησικτησία σε δημόσια κτήματα και το οικόπεδο ΚΑΠΑΨ ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Η αρχική απαλλοτρίωση του οικοπέδου είχε γίνει για την ανέγερση νοσοκομείου και για το σκοπό αυτό είχε παραχωρηθεί στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, αλλά, καθώς το έργο δεν είχε προχωρήσει, το οικόπεδο επέστρεψε στην ΚΕΔ.

Υπέρ του δημοσίου, παρεμβαίνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων και οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς διεκδικούν το χώρο για κοινόχρηστο πράσινο και αυτό το διάστημα βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με την ΚΕΔ, ώστε να μην προχωρήσει την οικοδόμηση στο ΚΑΠΑΨ εγκαταστάσεων δικών της και άλλων φορέων των δημοσίου, όπως προγραμματιζόταν. Κάποιοι, όμως, φαίνεται να επιχειρούν να τρομάξουν τους κατοίκους, αφού υπάρχουν καταγγελίες, για απειλητικά τηλεφωνήματα που δέχονταν ολόκληρη την τελευταία βδομάδα πριν από τη δίκη στα σπίτια τους μέλη του συλλόγου, με τα οποία άγνωστοι τούς καλούσαν να σταματήσουν να διαστηριοποιούνται για τη διάσωση του κτήματος και τη διασφάλιση του πράσινου στην περιοχή, διαφορετικά ...δε θα είχαν καλά ξεμπερδέματα. Σήμερα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου και της ΑΧΕΠΑΝΣ αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ η απόφαση - πιθανότατα προδικαστική - αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Πεδίον Αρεως

Στο μεταξύ, λίγο πιο κάτω από τους Αμπελόκηπους, η Επιτροπή Αγώνα για την προστασία του Πεδίου Αρεως επαναφέρει το αίτημά της να κατεδαφιστούν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα, που έχουν ανεγερθεί από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο και καταγγέλλει για μια ακόμη φορά τη συνεχιζόμενη αδράνεια του Δήμου Αθηναίων, οι υπηρεσίες του οποίου ούτε πρόστιμο επέβαλαν για τις οικοδομικές παραβάσεις ούτε σε καμία άλλη ενέργεια προέβησαν για την προστασία του Πάρκου, αντίθετα, προωθούν τη νομιμοποίηση των παρανομιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ