Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
"... νέας Ανάστασης χτυπάει καμπάνα... "

Μέγα πλήθος παρά το τσουχτερό κρύο και το χιονόνερο

Οταν χιλιάδες αγωνιστές ταξιδεύουν παρέα με τις αναμνήσεις, αλλά και μια απόφαση για συνέχεια του αγώνα που επιβεβαιώνουν στην καθημερινή ζωή τους, πενήντα έξι χρόνια μετά, για ν' ανταμώσουν στην ιστορική γέφυρα του Γοργοπόταμου, η κακοκαιρία δεν μπορεί να χαλάσει τα σχέδιά τους. Η βροχή και το τσουχτερό κρύο μπορεί να "λυγίσει" για λίγο μόνο τα κουρασμένα τους κορμιά. Οι αγέραστες ψυχές ξαμολιούνται στην Οίτη και τα γύρω βουνά, χάνονται μέσα στην αντάρα και ψάχνουν τα παλιά τους λημέρια, για να συναντηθούν με τους αθάνατους ήρωες της Αντίστασης και να τους τιμήσουν με τον τρόπο που μόνο αυτοί ξέρουν...

Το πρωί της Κυριακής χιλιάδες ήταν οι αγωνιστές και αγωνίστριες, που συναντήθηκαν στην ηρωική ανταρτομάνα Ρούμελη, την πατρίδα του Διαμαντή, του Αρη Βελουχιώτη, του Ανάποδου, του Κρόνου, του Φίτσιου και τόσων άλλων παιδιών που έδωσαν τα νιάτα τους για το λαό. Συναντήθηκαν στο Γοργοπόταμο, για να γιορτάσουν τη λάμψη της ανατίναξης, που "φώτισε" τις συνειδήσεις των φιλελεύθερων λαών, που έδωσε θάρρος κι ελπίδα για τη λευτεριά. Για ν' αποδώσουν φόρο τιμής στους μαχητές, που συμμετείχαν στην επιχείρηση, στους πατριώτες που εκτελέστηκαν εκεί από τους κατακτητές, στον πρωτοκαπετάνιο τους Αρη Βελουχιώτη. Και να δώσουν υπόσχεση συνέχισης του αγώνα για τη δικαίωση των ιδανικών τους.

Τα παλικάρια στέκονταν με υψωμένες τις σημαίες, καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, αγνοώντας το κρύο και τη βροχή που έπεφτε ασταμάτητα. Και τα μάτια τους δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυα στη λέξη "αθάνατοι", που ακουγόταν συνεχώς, μα και να κρύψουν την περηφάνια τους, όταν όλοι μαζί φώναζαν "Ζήτω η Εθνική Αντίσταση. Ζήτω το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ".

"Υψιστο καθήκον"

Στο ιστορικό της ανατίναξης του Γοργοπόταμου αναφέρθηκε αναλυτικά εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ ο Δ. Κάιλας, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής. Για να σημειώσει στη συνέχεια πως εκείνη η κοινή επιχείρηση των ανταρτοομάδων "έμελλε να είναι και η τελευταία". "Γιατί, συνέχισε, οι Αγγλοι σύνδεσμοι δεν ήταν παρά πράκτορες εντεταλμένοι να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στους αγωνιζόμενους Ελληνες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους τότε και τους μελλοντικούς σκοπούς τους". "Η βρετανική κυβέρνηση του Τσώρτσιλ, αλλά όπως διδάσκει η ιστορία και οι προηγούμενες και οι επόμενες βρετανικές κυβερνήσεις, είχαν δώσει τις απαραίτητες εντολές στους εκπροσώπους τους στην Ελλάδα ν' αρχίσουν δουλιά και το πρώτο κατόρθωμά τους ήταν η αισχρή παραχάραξη της αλήθειας", υπογράμμισε αναφερόμενος στο γεγονός ότι μια μέρα ύστερα από την ανατίναξη, οι εγγλέζικοι ραδιοσταθμοί απέδιδαν την επιτυχημένη επιχείρηση μόνο στους Αγγλους σαμποτέρ και στον ΕΔΕΣ, αποσιωπώντας εντελώς ακόμα και τη συμμετοχή του ΕΛΑΣ στην επιχείρηση. "Ετσι, έθεσαν ένα από τα πρώτα λιθάρια για το διχασμό και τον εμφύλιο πόλεμο, που από τότε σχεδίαζαν", τόνισε ο Δ. Κάιλας.

Ομως, όπως ο ίδιος επισήμανε, "άλλαξαν οι καιροί, άλλαξαν τα αφεντικά. Η υποτέλεια, όμως, παραμένει και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος που πρέπει κάθε πατριώτης να σημαδεύει. Η εξάλειψη της υποτέλειας είναι ύψιστο καθήκον, τώρα μάλιστα που έχει δημιουργηθεί μια καινούρια πολύ δύσκολη κατάσταση και χρειάζονται συντονισμένες, οργανωμένες προσπάθειες από όλους τους λαούς, εναντίον των οποίων στρέφονται οι προσπάθειες των πολυεθνικών, αλλά και των ντόπιων, κάθε χώρας, μονοπωλίων", τόνισε. Παράλληλα, ο Δ. Κάιλας ζήτησε την καθιέρωση της 9ης του Μάη σαν ημέρα Εθνικής Αντίστασης, όπως έχουν διακηρύξει η ΠΕΑΕΑ και οι άλλες οργανώσεις αντιστασιακών. Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση την υλική και ηθική αποκατάσταση των αντιστασιακών, που δε φρόντισε ποτέ να ολοκληρώσει, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να απαιτήσει το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις απ' τη Γερμανία.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Γοργοπόταμου Κ. Παρηγόρης, ο οποίος, μιλώντας για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης αναφέρθηκε σε "ανθρώπους που απέδειξαν πως η λευτεριά δε χαρίζεται, αλλά καταχτιέται με της καρδιάς το πύρωμα και με αίμα".

Μετά τις ομιλίες, με το ψήφισμά που διαβάστηκε, οι αντιστασιακοί ζητούν απ' την κυβέρνηση να σταματήσει η διαστρέβλωση της αλήθειας σχετικά με την ΕΑΜική Αντίσταση, να καθιερωθεί η διδασκαλία της Εθνικής Αντίστασης στα σχολεία, ενώ καταγγέλλουν την αντιλαϊκή και αντεργατική φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.

Στο τέλος της εκδήλωσης κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο το ΚΚΕ,η ΚΝΕ,η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Συνταξιούχων Ανάπηρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης, η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων - Ανάπηρων - Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης,η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Φίλων της ΕΠΟΝ, η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Μακρονήσου, η Πανελλήνια Ενωση Τραυματιών Θυμάτων περιόδου 1945 - 1949, η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών - Αντιστασιακών ΕΛΑΣ όλων των όπλων και η Ενωση Θυμάτων Κατοχής ο "Φοίνικας" και πλήθος παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ