Κυριακή 16 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η «Κυρία της Ωξέρ»

Το περίφημο άγαλμα της «Κυρίας της Ωξέρ» («Dame d' Auxerre»), ένα μικρό ασβεστολιθικό γλυπτό το οποίο βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, ταξίδεψε για πρώτη φορά εκτός Γαλλίας και παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι τελευταίες ανασκαφές στη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας στην αρχαία Ελεύθερνα επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, την καταγωγή της «Κυρίας της Ωξέρ» από την Κρήτη και πιθανόν από την ίδια την Ελεύθερνα. Μάλιστα, το περίφημο αυτό γλυπτό στέκει στην έκθεση, πλάι στην αποσπασματική κόρη της Ελεύθερνας.

Το γλυπτό βρέθηκε σε μια αποθήκη στο Μουσείο της Ωξέρ, κοντά στο Παρίσι, το 1907, όταν - κατά τύχη - τo πρόσεξε ένας επιμελητής από το Λούβρο. Το άγαλμα χρονολογείται στη Μέση Δαιδαλική περίοδο (γύρω στα 640 π.Χ.), που έλαβε το όνομά της από τον μυθικό γλύπτη Δαίδαλο και αποτελεί το καλύτερα διατηρημένο γλυπτό αυτής της περιόδου παγκοσμίως.

Απεικονίζεται είτε μια Κόρη (νεαρή γυναίκα), είτε μια αρχαϊκή θεά, ίσως η θεά Περσεφόνη. Σε όρθια στάση, το αριστερό της χέρι είναι κατά μήκος του σώματος, ενώ το δεξί είναι λυγισμένο στο στήθος σε χειρονομία, ίσως, προσευχής. Εχει τη στενή μέση μιας Μινωικής - Μυκηναϊκής θεάς, που φορεί πέπλο, με φαρδιά ζώνη και επίβλημα στους ώμους. Τα στιλιζαρισμένα μαλλιά της δείχνουν αιγυπτιακή επιρροή. Στο ωοειδές σε σχήμα πρόσωπο, διαγράφεται το ήρεμο και ανεπαίσθητο χαμόγελό της, το οποίο πλησιάζει στο «αρχαϊκό μειδίαμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ