Παρασκευή 14 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ
Εμφραγματίες ασθενείς σε ράντζα στο «Σισμανόγλειο!»

Δίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 1 μ.μ.) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του «Σισμανόγλειου», αντιδρώντας στο σύστημα εφημερίας, που έφερε για πρώτη φορά ράντζα στο νοσοκομείο

Στην απλή «αποκέντρωση» μέρους των ράντζων από τα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας σε πιο περιφερειακά νοσοκομεία, που συνοδεύεται και από τον πολλαπλασιασμό του φόρτου εργασίας του ελλιπούς προσωπικού των νοσοκομείων και την ταλαιπωρία των ασθενών, οδηγεί το νέο πιλοτικό σύστημα εφημερίας, που έθεσε σε εφαρμογή στις 29 Νοέμβρη 2004 η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η κυβέρνηση, επιχειρώντας να σταθεί στο ...ύψος των δημαγωγικών εξαγγελιών της για την εξάλειψη των ράντζων απ' τα νοσοκομεία, ανακοίνωσε το νέο σύστημα, παρακάμπτοντας τις βασικές αιτίες για το απαράδεκτο φαινόμενο των ράντζων: Την απουσία ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, αλλά και τις ελλείψεις των νοσοκομείων της επαρχίας, που «τροφοδοτούν» τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Οι παρενέργειες του νέου πιλοτικού σχεδίου εφημεριών έχουν φανεί στα κεντρικά νοσοκομεία, όπου το πρόβλημα των ράντζων παραμένει, αλλά έχουν μεταφερθεί και σε νοσοκομεία που δεν αντιμετώπιζαν ποτέ έως τώρα πρόβλημα με ράντζα. Ετσι, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του «Σισμανόγλειου», για πρώτη φορά από τη λειτουργία του νοσοκομείου μπήκαν ράντζα στην Καρδιολογική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) και την Καρδιολογική Κλινική. Η Καρδιολογική Εντατική Μονάδα διαθέτει 11 κλίνες, αλλά χτες νοσηλεύονταν σε αυτή 17 ασθενείς, δηλαδή έξι εμφραγματίες ασθενείς νοσηλεύονταν σε ράντζα! Μεγάλος συνωστισμός δημιουργήθηκε ακόμα και στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας.

Το σωματείο, στο πλαίσιο αυτό, προκήρυξε για σήμερα Παρασκευή δίωρη στάση εργασίας (11 π.μ - 1 μ.μ.) και συγκέντρωση τις ίδιες ώρες στην είσοδο του νοσοκομείου. «Το νέο σύστημα εφημερίας πολλαπλασίασε το φόρτο εργασίας του προσωπικού, το οποίο ήδη εργάζεται με αριθμό προσωπικού ασφαλείας και αντί να δώσει λύση στο πρόβλημα των ράντζων, τα μετέφερε από τα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας στα νοσοκομεία της περιφέρειας», επισημαίνει το σωματείο. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν το νέο σύστημα εφημερίας «ως ανεφάρμοστο γιατί βάζει τους πολίτες σε μεγαλύτερη ταλαιπωρία, επιδεινώνει και επιμηκύνει τις ώρες αναμονής τους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)». Ακόμα, τονίζουν ότι «οδηγεί σε εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας το προσωπικό, λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού και το ίδιο το νοσοκομείο σε υποβάθμιση».

Ετσι, ζητούν την αλλαγή του συστήματος σε συνεργασία με τους μαζικούς φορείς του χώρου της Υγείας. Ζητούν ακόμα την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου νοσηλευτικού, παραϊατρικού, ιατρικού, διοικητικού, τεχνικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των τμημάτων του νοσοκομείου.

Τις παρενέργειες του νέου συστήματος εφημερίας έχει καταγγείλει, με ανακοίνωσή της, και η Πενταμελής Επιτροπή Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) του «Ευαγγελισμού». Τονίζοντας ότι ο όγκος των εισαγωγών και των εξεταζομένων στα επείγοντα του νοσοκομείου έχει αυξηθεί, οδηγώντας σε εξόντωση το ελλιπές προσωπικό - κενές παραμένουν 1.100 οργανικές θέσεις. Στο «ύψος» τους παραμένουν τα ράντζα και στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα», με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα έντονο στην Καρδιολογική, στην Ορθοπεδική, αλλά και στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάτω από το όριο ασφαλείας η λειτουργία στις εφημερίες (2015-01-30 00:00:00.0)
Μαζική επιστροφή των ράντζων (2007-01-16 00:00:00.0)
Επικίνδυνες παρενέργειες των εφημεριών (2005-04-07 00:00:00.0)
«Θετικός» απολογισμός από την κυβέρνηση... (2005-03-30 00:00:00.0)
«Σπρώχνει» τους ασθενείς στους ιδιώτες (2005-01-27 00:00:00.0)
Ραντζο-επαγρύπνηση με κάμερες (2005-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ