Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ
Επικίνδυνες παρενέργειες των εφημεριών

Οι εργαζόμενοι κάνουν στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) και κλείνουν την εφημερία στις 11 και 14 Απρίλη

Ακρως επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας για τους ψυχικά πάσχοντες δημιουργεί στο «Δρομοκαΐτειο» Ψυχιατρικό Νοσοκομείο το νέο σύστημα ψυχιατρικής εφημερίας, που έθεσε σε εφαρμογή στις 14.2.2005 το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καταργηθούν τα ράντζα της ντροπής στα ψυχιατρεία και τους ψυχιατρικούς τομείς των γενικών νοσοκομείων.

Πριν από την «επιχείρηση» του υπουργείου, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο «Δρομοκαΐτειο», το νοσοκομείο εφημέρευε δυο μέρες τη βδομάδα για εισαγωγή 20 ασθενών με εισαγγελική παραγγελία, συνεπικουρούμενο από ψυχιατρικό τομέα γενικού νοσοκομείου, για εισαγωγή ασθενών που αντιμετωπίζουν εκτός του ψυχιατρικού προβλήματος και παθολογικά προβλήματα, και το «Δρομοκαΐτειο» αντεπεξερχόταν οριακά. Ομως, παρά τις υπουργικές υποσχέσεις για ανακούφιση του «Δρομοκαΐτειου», πλέον εφημερεύει δυο μέρες τη βδομάδα χωρίς αριθμητικό προσδιορισμό εισαγωγών, χωρίς να συνεπικουρείται από ψυχιατρικό τομέα γενικού νοσοκομείου. Ετσι, στο χρονικό διάστημα εφαρμογής του πιλοτικού συστήματος (14 Φλεβάρη - 2 Απρίλη 2005), έγιναν 200 εισαγωγές ασθενών έναντι 120 στο αντίστοιχο διάστημα (14/2-2/4 του 2004).

Λόγω έλλειψης κλινών, νοσηλεύονται νεοεισερχόμενοι ασθενείς σε ράντζα στο Γηροψυχιατρικό Τμήμα, ενώ γίνονται εισαγωγές, με εντολές του Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας (ΣΟΤΥ), χρηστών ναρκωτικών, αυτιστικών, αλκοολικών, χωρίς υποδομή νοσηλείας. Επίσης, με εντολή του ΣΟΤΥ, εισήχθησαν και νοσηλεύονται με κίνδυνο της υγείας τους, με δεδομένο ότι το «Δρομοκαΐτειο» δε διαθέτει γενικές κλινικές, ασθενής με όγκο στον εγκέφαλο, ασθενής 8,5 μηνών έγκυος, ασθενής με σημαντικά παθολογικά προβλήματα και άλλοι ασθενείς που εσπευσμένα μετά την εισαγωγή τους στο «Δρομοκαΐτειο» μεταφέρθηκαν σε γενικά νοσοκομεία για να μην πεθάνουν.

Το Σωματείο, μάλιστα, καταγγέλλει ότι «ασθενής εισήχθη τη Δευτέρα 28.3.2005 τα μεσάνυχτα με παθολογικά προβλήματα και την Τρίτη 29.3.2005 το πρωί εσπευσμένα μεταφέρθηκε με μονάδα σε γενικό νοσοκομείο και απεβίωσε κατά τη διακομιδή του». Το Ψυχιατρείο αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να αναλογούν μια ή δυο νοσηλεύτριες και ένας γιατρός ανά 40 ασθενείς!

Αντιδρώντας, οι εργαζόμενοι κλείνουν τη Δευτέρα 11 Απρίλη και την Πέμπτη 14 Απρίλη την εφημερία και πραγματοποιούν στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.), με αποκλεισμό της Ιεράς Οδού (11 π.μ. - 12 μ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ