Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μητσοτάκης... όπως ΠΑΣΟΚ!

Ντόρο πάλι σήκωσε ο επίτιμος της ΝΔ με τις δηλώσεις του. Και δεν υπάρχει δεύτερη κουβέντα ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε θέμα αύξησης των ανώτερων ορίων ηλικίας και για το δημόσιο κατά δύο χρόνια. Και τονίζουμε το «και για το δημόσιο», γιατί στον ιδιωτικό τομέα ήδη τα 67 χρόνια είναι νομοθετημένα. Οσο και αν σήμερα το ΠΑΣΟΚ, «θέλει να ξεχάσει» και εμφανίζεται δήθεν να αντιδρά στην παρέμβαση Μητσοτάκη, η αλήθεια είναι ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση πρώτη έδωσε το παράδειγμα.

Ιδού τι προβλέπει ο νόμος 3029/2002 που το ΠΑΣΟΚ σούμπιτο ψήφισε τον Ιούλη του 2002. Στο άρθρο 3 παρ. 2α αναφέρει: «Για κάθε έτος ή 300 ημέρες ασφάλισης πέραν των 35 ετών ή 10.500 ημερών ασφάλισης, που πραγματοποιούνται μετά το 65ο έτος της ηλικίας και μέχρι το 67ο, το ανωτέρω ποσοστό, αυξάνεται σε 3%». Δεν πρωτοτυπεί λοιπόν ο πρώην πρωθυπουργός. Το ΠΑΣΟΚ αντιγράφει. Ακόμα και το επιχείρημα ότι δήθεν τα δύο επιπλέον χρόνια, θα είναι «εθελοντικά»..! Και αυτό από το οπλοστάσιο του ΠΑΣΟΚ είναι δανεισμένο. Αυτά έλεγαν πριν τρία χρόνια, ο Ρέππας, ο Σπυρόπουλος και τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, που στήριξαν αναφανδόν το νόμο.

Οπως ακριβώς το 2002 το ΠΑΣΟΚ «έχτιζε» πάνω στους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ. Οπως δηλαδή συμπλήρωνε τον 2084/92 της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη..! Κράτα με να σε κρατώ, είναι η ιστορία των δύο κομμάτων στο ασφαλιστικό. Και όχι μόνο σ' αυτό.

Ομως δεν είναι μόνο οι νομοθετικές αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα 15 τελευταία χρόνια, που πελεκάνε την κοινωνική ασφάλιση. Συμπαραστάτη και εμπνευστή στο έργο τους έχουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και μόνο με τη Λισαβόνα η ΕΕ, επιμόνως προωθεί την αύξηση του εργάσιμου βίου κατά πέντε χρόνια. Πράγμα που συνεπάγεται την περικοπή των πρόωρων συντάξεων (π.χ. έγγαμες μητέρες), των αναπηρικών συντάξεων, την κατάργηση διατάξεων που προβλέπουν συνταξιοδότηση σε λιγότερα χρόνια λόγω συνθηκών εργασίας και φύσης του επαγγέλματος (π.χ. ΒΑΕ).

Αλλά η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης δεν υπαγορεύεται μόνο από το νομοθετικό πλαίσιο. Η ανεργία και η υποαπασχόληση, η ανασφάλιστη εργασία στην οποία εξαναγκάζουν τους εργάτες οι εργοδότες, οδηγούν χιλιάδες εργάτες να παραμένουν στην εργασία και πέραν των επίσημων ορίων. Πόσοι δεν έχουμε δει, τον οικοδόμο να είναι ανεβασμένος στη σκαλωσιά και ας έχει περάσει τα 60 χρόνια, ακόμα και τα 65, επειδή δε φτάνουν τα ένσημα;

Και μόνο το γεγονός, ότι ο μέσος όρος απασχόλησης στο ΙΚΑ -σύμφωνα με τα στοιχεία του 2003 - είναι 210 ημέρες ασφάλισης το χρόνο, αποδεικνύει ότι για να πάρει κάποιος εργαζόμενος πλήρη σύνταξη με τα 10.500 ένσημα, πρέπει να βρίσκεται στην παραγωγή 50 ολόκληρα χρόνια!

Αυτή την άθλια πραγματικότητα επιδιώκουν να κάνουν ακόμα πιο άθλια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και σ' αυτή την υπόθεση ο Κ. Μητσοτάκης έχει αναλάβει ρόλο υποβολέα.


Γ. Ζαχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ