Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Πλαίσιο συναίνεσης

Μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων τα αιτήματα που ανακοίνωσε χτες η συμβιβασμένη πλειοψηφία

Τα αιτήματα που θέτει για το επόμενο χρονικό διάστημα παρουσίασε χτες η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ - ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΑΠ (ΣΥΝ) - σε συνέντευξη Τύπου. Αιτήματα που είναι πίσω και έξω από τις ανάγκες των εργαζομένων - συνεπεία της γραμμής συναίνεσης και υποταγής στις αντεργατικές πολιτικές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, την οποία ακολουθεί πιστά η συμβιβασμένη πλειοψηφία. Τα αιτήματα αφορούν κυρίως σε ζητήματα μισθών, υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, στα βαρέα και ανθυγιεινά και στο σύστημα στελέχωσης των υπηρεσιών.

Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ υιοθετεί, αποσπασματικά, το αίτημα των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων για 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, και μάλιστα δεν το θέτει ως ζήτημα άμεσης αγωνιστικής διεκδίκησης αλλά ζητά τη σταδιακή εφαρμογή του, ενταγμένο σε ένα νέο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων. Επί της ουσίας, η στάση της επιτρέπει στη σημερινή κυβέρνηση - όπως και στις προηγούμενες - να ασκεί ανενόχλητα την εντεινόμενη πολιτική λιτότητας.

Σχετικά με τα βαρέα και ανθυγιεινά και τις επαγγελματικές ασθένειες ζητά να εφαρμοστεί στο δημόσιο ο κανονισμός του ΙΚΑ, ο οποίος είναι παλιός και βρίσκεται πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα. Για την υγιεινή και ασφάλεια εντάσσει το ζήτημα της εφαρμογής των σχετικών νόμων στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων, αντί να απαιτεί την εδώ και τώρα εφαρμογή τους. Για τη στελέχωση των υπηρεσιών προτείνει, εκτός των άλλων, κριτήρια υποκειμενικά (συνεντεύξεις, κ.ά.) που δίνουν τη δυνατότητα στον κρατικό μηχανισμό να βολεύει τους «ημετέρους».

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρος, αναφέρθηκε και στην πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για «εθελούσια» παράταση του εργάσιμου βίου κατά δύο χρόνια, σημειώνοντας ότι αυτή θα μετατραπεί σε αναγκαστική λόγω της μείωσης των συντάξεων που θα προκληθεί από τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης. Να σημειώσουμε ότι η λεγόμενη εθελούσια παράταση του εργάσιμου βίου προβλέπεται ήδη από τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029 του ΠΑΣΟΚ, που γίνεται αναγκαστική καθώς ο ίδιος νόμος προβλέπει τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης μετά το 2007.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ