Κυριακή 16 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στους δρόμους για το μέλλον!

Στις 31 Γενάρη η πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ

Στις 31 Γενάρη η μικρομεσαία αγροτιά, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), θα βγει στους δρόμους του αγώνα. Και δε θα βγει για να ζητιανέψει λίγο εισόδημα παραπάνω, αλλά για να διεκδικήσει το μέλλον της. Γιατί οι μικροί και μεσαίοι αγρότες της χώρας μας βρίσκονται υπό εξαφάνιση.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζουν, με συνέπεια και ζήλο, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επιτίθεται με μανία εναντίον τους και τους ξεκληρίζει με μαζικούς και γρήγορους ρυθμούς. Πάνω από 200.000 αγροτικά νοικοκυριά της Ελλάδας «εξαφανίστηκαν» στην τελευταία 20ετία κι άλλα τόσα και περισσότερα έχουν μπει στη σειρά για ξεκλήρισμα στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα, δημιουργούνται νέου τύπου «τσιφλικάδες», καθώς τα χωράφια που παίρνονται από τους ξεκληρισμένους, δίνονται, «αντί πινακίου φακής», σε μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

Το χτύπημα των μικρομεσαίων αγροτών έχει επιπτώσεις στο σύνολο του ελληνικού λαού, καθώς δε δίνεται η δυνατότητα να παράγονται στη χώρα μας φτηνά, αλλά και ποιοτικά και υγιεινά αγροτικά προϊόντα και «ταΐζεται» ο λαός μας με εισαγόμενα, αρκετά από τα οποία είναι γεμάτα με διοξίνες ή είναι «μεταλλαγμένα». Επιπλέον, το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς οξύνει το πρόβλημα της ανεργίας και της μετανάστευσης, αφού οι ξεκληρισμένοι ξωμάχοι αναζητούν δουλιά στις ελληνικές μεγαλουπόλεις ή στην ξενιτιά.


Eurokinissi

***

Μ' αυτή την πολιτική ξεκληρίσματός τους συγκρούονται, χρόνια τώρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες, όταν βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα. Αυτή βάζουν στο στόχαστρό τους και με την πανελλαδική κινητοποίησή τους στις 31 Γενάρη. Μια κινητοποίηση, η οποία, όπως δείχνουν οι προετοιμασίες που γίνονται σ' όλη τη χώρα, μπορεί ν' αποτελέσει σταθμό στην αγωνιστική πορεία του συνεπούς αγροτικού κινήματος και, ταυτόχρονα, αφετηρία νέων, πιο μαζικών, πιο δυναμικών, πιο αποτελεσματικών αγώνων της μαχόμενης αγροτιάς.

Στόχος των αγώνων είναι η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του λαού και της χώρας.

Για να το πετύχουν, όμως, αυτό οι μικρομεσαίοι αγρότες χρειάζεται να συντονίσουν την πάλη τους με τους αγώνες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, με στόχο τη συγκρότηση ενός Λαϊκού Μετώπου. Και προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούν οι στόχοι και η προοπτική που δίνει στον αγώνα η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση.

***

Στην αγωνιστική πανελλαδική κινητοποίηση στις 31 Γενάρη θ' αναδειχτεί το συνολικό αγροτικό πρόβλημα της Ελλάδας, οι αιτίες του, οι ένοχοι και η λύση του. Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους αγρότες - ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων - που συμφωνούν με το διεκδικητικό πλαίσιο που προτείνει να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά. Για ν' απαιτήσουν λύσεις για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλα τα αγροτικά προϊόντα. Για να διαμηνύσουν τη θέληση και την απόφασή τους ν' αγωνιστούν, με νύχια και με δόντια, για να κρατήσουν τη γη τους και να γίνουν νοικοκύρηδες στον τόπο τους.

Το ενωτικό, διεκδικητικό πλαίσιο που θέτει η ΠΑΣΥ, είναι:

  • Εγκαιρα να αγοράζονται από τους παραγωγούς τα αγροτικά προϊόντα, με ευθύνη της κυβέρνησης, σε τιμές και επιδοτήσεις που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν το αναγκαίο εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Μέτρα προστασίας της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές.
  • Κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας για ν' αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες της χώρας και του λαού μας. Αμεση προτεραιότητα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με χτύπημα της ακρίβειας στα μέσα και στα εφόδια.
  • ΑΤΕ κρατική με αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά και με πολύπλευρη στήριξη ιδιαίτερα των νέων αγροτών, καθώς και ουσιαστική ρύθμιση των χρεών.
  • Αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών και ιδρυμάτων έρευνας για δωρεάν τεχνική και επιστημονική στήριξη του αγρότη.
  • Πλήρη ασφάλιση της παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου απ' όλους τους φυσικούς κινδύνους σε αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό οργανισμό και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων.
  • Θεσμοθέτηση κατώτερης μηνιαίας σύνταξης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, ίσης με την ετήσια εισφορά στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση (400 ευρώ το μήνα).
  • Δωρεάν, δημόσια και αναβαθμισμένη Παιδεία και Υγεία.
  • Η αγροτική οικονομία να στηριχτεί στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αφού αλλάξει ριζικά το υπάρχον συνεταιριστικό κίνημα, που θα ασχολούνται από την κοινή καλλιέργεια έως την επεξεργασία και εμπορία των προϊόντων.
  • Να σταματήσει το αίσχος των αγροτοδικείων και η ποινικοποίηση των αγώνων.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ