Κυριακή 16 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΘΗΝΑ
Εργασιακή «ζούγκλα»

Κινητοποίηση έξω από το σούπερ - μάρκετ «ΓΕΓΟΣ», ενάντια στο άνοιγμα του καταστήματος την Κυριακή
Κινητοποίηση έξω από το σούπερ - μάρκετ «ΓΕΓΟΣ», ενάντια στο άνοιγμα του καταστήματος την Κυριακή
Η παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων θα οδηγήσει στην ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, θα επιβάλει ακόμα πιο απάνθρωπες συνθήκες δουλιάς για τον εργάτη, θα επιβάλει την απόλυτη εξαθλίωση. Τα ήδη απελευθερωμένα ωράρια λειτουργίας (καθημερινά μέχρι τις 8 το βράδυ το χειμώνα, μέχρι τις 9 το καλοκαίρι και το Σάββατο μέχρι τις 6) δε θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην πράξη, αν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις δεν είχαν περάσει τα πλέον αντιδραστικά μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης. Αν δεν είχαν στρώσει το έδαφος στην εργοδοσία με την κατάργηση βασικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ετσι σήμερα οι πολυεθνικές και οι ντόπιες επιχειρήσεις, «αξιοποιώντας» τα αντεργατικά νομοθετήματα που τους έκαναν δώρο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κατ' εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν οικοδομήσει μια εργασιακή «ζούγκλα», στην οποία δικαιώματα και κατακτήσεις του εργαζόμενου συνθλίβονται, ενώ τα κέρδη τους αυξάνονται. Τη θέση του 8ωρου, της πλήρης και σταθερής εργασίας, έχουν πάρει η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, οι απλήρωτες υπερωρίες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα δελτία παροχής υπηρεσιών, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οι μισθοί πείνας, κλπ.

Ενδεικτικό της ανεξέλεγκτης κατάστασης είναι ότι σήμερα στο χώρο των σούπερ - μάρκετ το 70% των εργαζομένων δουλεύει με ωρομίσθιο και μερική απασχόληση και με μισθούς της τάξης των 320 ευρώ. Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν πάρει και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ορισμένα παραδείγματα από τα όσα συμβαίνουν στο χώρο του εμπορίου, των μεγάλων πολυκαταστημάτων και σούπερ - μάρκετ δείχνουν το μέγεθος της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Στο πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος» - παρότι επίσημα το εορταστικό ωράριο άρχιζε στις 17 Δεκέμβρη - το εορταστικό ωράριο ξεκίνησε μια βδομάδα νωρίτερα. Οι εργαζόμενοι δούλευαν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ καθημερινά και μέχρι τις 6 το Σάββατο. Η εργοδοσία, με το πέρας των γιορτών και για να αποφύγει να πληρώσει τις υπερωρίες, προχώρησε στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και οι εργαζόμενοι δουλεύουν τη μια μέρα 6 ώρες, την άλλη 2 ώρες και πάει λέγοντας, μέχρι να συμπληρώσουν τις υπερωρίες. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιο είναι το ασφάλιστρο των εργαζομένων και αν δίνεται, τις μέρες που καλούνται για δυο ώρες στη δουλιά ή για τρεις.

Τη θέση της πλήρους απασχόλησης στα μεγάλα πολυκαταστήματα, όπως ο «Φωκάς», τα «Χόντος Σέντερ», κλπ., έχει πάρει η μερική απασχόληση και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Η επιχείρηση «Μάκρο» παραβιάζει ακόμα και αυτό το ισχύον απελευθερωμένο ωράριο και απασχολεί εργαζόμενους από τα ξημερώματα μέχρι αργά τα μεσάνυχτα. Στα «Πράκτικερ» την «τιμητική»... τους έχουν οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι.

Το πολυκατάστημα καλλυντικών «Σεφορά» στην Ερμού προσπάθησε μια συγκεκριμένη μέρα το περασμένο καλοκαίρι και κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων να κρατήσει το κατάστημά του ανοιχτό μέχρι τις 10.30 το βράδυ! Ομως η έγκαιρη παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας δεν επέτρεψε τη λειτουργία.

Πλήρης ασυδοσία όμως επικρατεί στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ - μάρκετ. Τα «Ατλάντικ» εκτός από τη μερική απασχόληση, τις απλήρωτες υπερωρίες, αναγκάζει το προσωπικό σε δουλιά και την Κυριακή! Αντίστοιχες καταγγελίες εργαζομένων έρχονται και από άλλες μεγάλες αλυσίδες σούπερ - μάρκετ όπως στον «Βασιλόπουλο», στον «Βερόπουλο», κλπ.

Τα σούπερ - μάρκετ «ΓΕΓΟΣ» στην Αττική λειτουργούν τα καταστήματά τους και την Κυριακή.

Την Κυριακή 26 Δεκέμβρη, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, στο «Βίλατζ Παρκ» στο Ρέντη, εμποροϋπάλληλοι δούλευαν σε εμπορικό κατάστημα μέχρι αργά το βράδυ.

Βεβαίως τα απελευθερωμένα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων δεν αφορούν μόνο τους εμποροϋπαλλήλους. Τα ωράρια αυτά συμπαρασύρουν και όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν σ' αυτές τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, στην επιχείρηση «Ψαρρός» στην ΑΘήνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων οι εμποροϋπάλληλοι δούλευαν επί ένα μήνα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, χωρίς ρεπό. Μαζί τους όμως δούλευαν και οι εργαζόμενοι του λογιστηρίου και οι αποθηκάριοι, κλπ.

Στα πολυκαταστήματα «Σπρίντερ», την περίοδο των προσφορών, που γίνεται τουλάχιστον 4 με 5 φορές το χρόνο, εκτός από τους εμποροϋπαλλήλους από το πρωί μέχρι το βράδυ δουλεύουν και οι εργαζόμενοι του λογιστηρίου, κλπ.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ