Κυριακή 16 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Από το κακό στο χειρότερο...

«Φτωχοζούμε», λένε οι αγρότες στη Θεσσαλία και εξηγούν ότι ...δεν τα φέρνουν βόλτα

Στις 31 Γενάρη στους δρόμους! Το σήμα εκκίνησης των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων δόθηκε από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση. Οι μικρομεσαίοι αγρότες ετοιμάζονται να δώσουν μαχητικά το «παρών» τους. Ξέρουν ότι η ελπίδα και η απαντοχή για να παραμείνουν στα χωριά τους, να είναι νοικοκυραίοι στον τόπο τους και να ζουν με αξιοπρέπεια, βρίσκεται στον αγώνα. Τα προβλήματα που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει η πολιτική ξεκληρίσματος της ΕΕ κάνουν όλο και πιο δύσκολη τη ζωή τους. Τα χωριά εγκαταλείπονται από τους κατοίκους τους που ξεριζώνονται από τη γη τους και η ύπαιθρος καταδικάζεται σε ερήμωση, φτώχεια και εξαθλίωση.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του χωριού Κυπάρισσος Λάρισας, όπου βρέθηκε ο «Ρ». Πριν κάποια χρόνια θεωρούνταν ένα από τα προνομιούχα χωριά της περιοχής και σήμερα μαραζώνει. Και στο επίκεντρο της συζήτησης που έχουμε με κατοίκους του στο καφενείο του χωριού, όπως είναι φυσικό, τίθενται τα αγροτικά προβλήματα, καθώς και οι αγώνες που έρχονται.

Ενας απ' αυτούς, ο Απ. Παπαστεργίου λέει: «Φτωχοζούμε. Είχα 50 στρέμματα βαμβάκι. Δύο τόνοι παραμένουν απούλητοι. Βλέπετε, το περιποιήθηκα αρκετά και η παραγωγή ήταν καλή. Και το βαμβάκι που πούλησα, μου το πήραν με 235 δρχ. το κιλό, δηλαδή 100 δρχ. λιγότερο από πέρσι. Δύσκολα τα πράγματα. Ολοι χτυπούν τον αγρότη».

Ο Θ. Αντωνόπουλος, συνταξιούχος, παίρνει μετά το λόγο για να πει: «Τα λεφτά που παίρνουν οι συνταξιούχοι είναι πολύ λίγα. Ούτε για τα τηλέφωνα, τη ΔΕΗ και το νερό δε φτάνουν. Κοροϊδεύουν τον κόσμο. Μας έχουν παρατημένους σαν τα σκυλιά. Δε μας βλέπουν σαν ανθρώπους... Είπε ο Καραμανλής ότι στρέφεται στην ύπαιθρο, εμείς δε βλέπουμε κάτι τέτοιο. Το ίδιο "παιχνίδι" με την προηγούμενη κυβέρνηση παίζει και η σημερινή».

Κάτοικος του χωριού είναι και ο Κ. Δοξαριώτης, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, ο οποίος τονίζει: «Χρόνο με το χρόνο τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και οξύνονται. Στο χωριό μας πριν μπούμε στην ΕΕ, όποιος είχε 100 στρέμματα στάρι ζούσε, σχετικά, άνετα. Μετά άρχισε η αντίστροφη μέτρηση αφού πρώτα μας "θόλωσαν τα νερά" με τις επιδοτήσεις. Και τώρα η ύπαιθρος ερημώνει. Το σχολείο έχει κλείσει στο χωριό μας εδώ και πέντε χρόνια. Βλέπουμε στην πράξη τη συρρίκνωση. Αμα δεν υπάρχει νέος κόσμος, δεν υπάρχει ζωή στο χωριό. Και όποιος θέλει να βρει την υγειά του, δεν μπορεί, αφού περνάει γιατρός μόνο μια φορά τη βδομάδα. Η σωτηρία της μικρομεσαίας αγροτιάς βρίσκεται μόνο στους αγώνες».

Μας βάζουν «ταφόπλακα»

Για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και σ' άλλες περιοχές της χώρας μιλούν στο «Ρ» εκπρόσωποι του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της Γραμματείας Φθιώτιδας της ΠΑΣΥ, υπογραμμίζει: «Εκτός από το οξυμένο πρόβλημα του βαμβακιού υπάρχουν και μια σειρά άλλα προβλήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους αγρότες και του Νομού Φθιώτιδας. Δεδομένου ότι καλλιεργείται το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, π.χ. καπνός, ελιά, οπωροκηπευτικά, ζαχαρότευτλα, όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση με τα αντιαγροτικά μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και, ιδιαίτερα με την τελευταία καταστροφική αναθεώρησή της βάζουν σε μεγάλο προβληματισμό τον αγροτικό κόσμο που συνειδητοποιεί ότι μπαίνει "ταφόπλακα" στο μέλλον του, καθώς μια σειρά προϊόντα που υπάρχουν στο νομό ουσιαστικά θα πάψουν να καλλιεργούνται ή θα τα καλλιεργούν κάποιοι οι οποίοι θα συγκεντρώσουν τη γη στα χέρια τους. Το μόνο που μένει στους μικρομεσαίους αγρότες είναι να συστρατευθούν με το ενωτικό διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ και ν' αγωνιστούν για ν' αποτρέψουν αυτή την πορεία».

Ο Απ. Θωμόπουλος, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η ΑΝΟΙΞΗ», τονίζει: «Οι αγρότες του νομού μας είναι ανάστατοι, αγανακτισμένοι και οργισμένοι με την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, καθώς το εισόδημά τους συνεχώς συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Ειδικότερα με το βαμβάκι, που αυτή τη στιγμή είναι στην επικαιρότητα, υπάρχουν πολλές αδιάθετες ποσότητες και οι τιμές που απολαμβάνει ο βαμβακοπαραγωγός γι' αυτές που παρέδωσε είναι πολύ χαμηλές και δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής».

Ο Αν. Κερεμίδης, μέλος της Γραμματείας Ημαθίας της ΠΑΣΥ, λέει: «Τα πράγματα είναι δύσκολα. Τη φετινή χρονιά παρουσιάστηκαν επιπλέον προβλήματα στις καλλιέργειές μας, εκτός από τα γενικότερα, όπως στα νεκταρίνια και στα κεράσια, από τις βροχοπτώσεις, το χαλάζι και τον παγετό. Ενα σημαντικό ζήτημα που θέτουμε είναι των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Ωστόσο και το μέρος της παραγωγής που πουλήσαμε το δώσαμε σε εξευτελιστικές τιμές. Το κόστος παραγωγής είναι ανεβασμένο και οι τιμές πεσμένες σε επίπεδα που βρίσκονταν πριν 15 χρόνια. Επιβάλλεται, λοιπόν, οι αγρότες να εκφράσουν αγωνιστικά την αγανάκτησή τους».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Ελένη ΤΖΗΚΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι» στην κοινοτική νομιμότητα!(2005-02-02 00:00:00.0)
Τα... νόμιμα(2005-01-15 00:00:00.0)
Η ΕΕ επιφυλάσσει χειρότερες μέρες για τους αγρότες(2001-11-30 00:00:00.0)
Ψήφισμα αγώνα(2001-09-02 00:00:00.0)
Συντονισμένη αντεπίθεση(2001-08-28 00:00:00.0)
Ο αγώνας συνεχίζεται(1997-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ