Κυριακή 16 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
Η «ανταγωνιστικότητα» επιβάλλει το ξεζούμισμα των εργαζομένων και την εξαφάνιση των αυτοαπασχολούμενων

Η παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου από την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν μπορεί να ερμηνευτεί έξω από το πλαίσιο των γενικότερων αναδιαρθρώσεων που εντείνονται προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Η παράταση του μέσου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 65 ώρες, η γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η αποψίλωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτελούν προτεραιότητες για τα κόμματα της διαχείρισης, στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισαβόνας. Υποτάσσονται στο στρατηγικό στόχο του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του, δηλαδή την κερδοφορία του.

Οι προωθούμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στο χώρο του εμπορίου, αυτό το σκοπό εξυπηρετούν. Η διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου πρέπει να επιταχυνθεί. Η πίτα της αγοράς πρέπει να ξαναμοιραστεί, με μοναδικούς κερδισμένους τα λιγοστά εμπορικά μεγαθήρια. Η «ανταγωνιστικότητα» είναι μια έννοια που αφορά μόνο τους μετρημένους στα δάχτυλα πολυεθνικούς ομίλους. Αυτοί θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη φτηνή εργατική δύναμη, με την οποία τους εφοδιάζουν, νομοθετώντας οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, «σοσιαλδημοκρατικές» και «νεοφιλελεύθερες». Αυτοί θα επωφεληθούν από τη διεύρυνση - και τελικά την απελευθέρωση - του ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν από την πολιτική της κυβέρνησης. Η ΝΔ κυβερνά καθ' εικόνα και ομοίωση του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική της έχει στόχο την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και την εξαφάνιση των μικρομεσαίων. Κανένας μικρέμπορος, κανένας αυτοαπασχολούμενος δεν πρέπει να έχει την παραμικρή αυταπάτη. Το σύνολο των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση για την (απο)ρύθμιση της αγοράς εργασίας, θα εκφραστούν στο χώρο του εμπορίου με μείωση του τζίρου τους, με εξαντλητικά ωράρια για τους ίδιους και τους εργαζόμενούς τους και, τελικά, με τον αφανισμό τους. Η παραπέρα μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης που προωθείται και με τη διεύρυνση του ωραρίου, θα επιταχύνει την εξαθλίωση των μικρών επιχειρήσεων.

Το ζήτημα του ωραρίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κοινό πεδίο δράσης για μικρεμπόρους, αυτοαπασχολούμενους και εμποροϋπαλλήλους. Οι ιδιοκτήτες μικρών εμπορικών καταστημάτων θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με τις συνέπειες της απελευθέρωσης. Οπως τόσα χρόνια βρίσκονται αντιμέτωποι με τα μέτρα της εκάστοτε κυβέρνησης, για την «τόνωση» της ανταγωνιστικότητας. Η πραγματικότητα έχει αποδείξει ότι οι κυβερνητικές «πρόνοιες» για τη δήθεν στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τίποτα δεν τις έχει ωφελήσει. Αντίθετα, οι μικρές επιχειρήσεις γίνονται ολοένα και πιο θνησιγενείς, την ώρα που τα εμπορικά μεγαλοκαταστήματα απομυζούν το σύνολο σχεδόν του τζίρου στην αγορά.

Μικρομεσαίοι επαγγελματίες, μικροέμποροι και εμποροϋπάλληλοι έχουν αντικειμενικό συμφέρον να δώσουν από το ίδιο μετερίζι τη μάχη, για να μην περάσει η διεύρυνση του ωραρίου. Και ακόμα παραπέρα, να συντονίσουν το βηματισμό τους με το σύνολο της εργατικής τάξης, ενάντια στην εξουσία που στο όνομα του ανταγωνισμού, τσαλακώνει κάθε εργασιακό δικαίωμα, στέλνει στην πυρά κάθε μικρή επιχείρηση. Η μόνη διέξοδος βρίσκεται στη συμμαχία και την κοινή πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, που θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες και τα συμφέροντα και της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ