Κυριακή 16 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αποφασισμένοι να σταθούν αγωνιστικά

Αποφασισμένοι να σταθούν αγωνιστικά απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης και των μεγαλεμπόρων για την πλήρη εργασιακή τους εξαθλίωση, που προωθείται μέσα από την απελευθέρωση του ωραρίου, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο. Ηδη το σωματείο τους, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, σχεδιάζει το πλαίσιο πολύμορφων κινητοποιήσεων που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα. Αύριο, Δευτέρα 17 του Γενάρη, καλεί σε σύσκεψη όλα τα σωματεία στο χώρο του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών με στόχο τη συντονισμένη και αποφασιστική αντίδραση στην πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στις επιλογές της ΕΕ αλλά και στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η οποία βάζει πλάτες στις αντεργατικές επιλογές. Παράλληλα, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων απευθύνει κάλεσμα προς τους μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, που εξίσου πλήττονται από τα σχέδια κυβέρνησης και μεγαλεμπόρων, να συντονίσουν το βηματισμό τους με τους εργαζόμενους.

Οι εμποροϋπάλληλοι χρόνια τώρα έχουν υποστεί στο πετσί τους τις επιπτώσεις από τις αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Πρώτοι απ' όλους έγιναν και τα θύματα της πολιτικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Δουλεύουν, π.χ., 11ωρα τρεις μέρες τη βδομάδα και 6ωρα ή 5ωρα τις υπόλοιπες. Είναι κανόνας πια οι απλήρωτες υπερωρίες με 10ωρα και 11ωρα εργασίας, τα χαμένα ρεπό, οι σχέσεις εργασίας-λάστιχο.

Εκτιμούν πως μέσα από την απελευθέρωση του ωραρίου συνδυασμένα με την αύξηση του εργάσιμου χρόνου και την προωθούμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, επιδιώκεται η ανατροπή του ωραρίου εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων, η παραπέρα επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

«Φτάσαμε στον πάτο», καταγγέλλουν, και σημειώνουν πως η νέα επίθεση που εκδηλώνεται είναι επίθεση στην ίδια τους τη ζωή, αφού ολομέτωπα χτυπά το δικαίωμά τους στην πλήρη και σταθερή εργασία, στο εισόδημα, στην ασφάλιση και παράλληλα καταργεί τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Τα «κάτεργα» του εμπορίου

Μέσα από στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης αποδεικνύεται ότι η κατάσταση στο εμπόριο ήδη είναι ανεξέλεγκτη. Από τα στοιχεία της έρευνας που έγινε σε ενδεικτικό δείγμα 400 ερωτηματολογίων, τα οποία συμπλήρωσαν εργαζόμενοι κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις, προκύπτει ότι: Το 93% των καταστημάτων παραβιάζει το ήδη διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. Το 71% των εργαζομένων δεν παίρνει τα προβλεπόμενα ρεπό. Το 73% των εργαζομένων δουλεύει περισσότερες από τις προβλεπόμενες ώρες και το 96% από αυτούς δεν τις πληρώνεται ως επιπλέον ώρες απασχόλησης.

Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι καθεστώς σε μια σειρά μεγάλων επιχειρήσεων και αλυσίδων καταστημάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες:

ΜΑΣΟΥΤΗΣ: Δε δίνει ρεπό. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν 6 μέρες από 7 ώρες, δηλαδή 42 ώρες τη βδομάδα. Δεν πληρώνει τις 2 επιπλέον ώρες που τους απασχολεί και τους τρώει και το 20λεπτο διάλειμμα.

ΚΑΡΦΟΥΡ: Εχει ανεβάσει το ποσοστό των ωρομισθίων στο 60%. Κάνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε μισθωτούς και ωρομίσθιους προκειμένου να τους απασχολεί όσο τους χρειάζεται, τις μέρες και ώρες αιχμής.

ΦΩΚΑΣ: Ενώ λειτουργεί σε συνεχόμενο ωράριο έχει αυξήσει τη σπαστή απασχόληση σε 4 μέρες τη βδομάδα.

Σε όλα τα μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών κλπ., τις μέρες των γιορτών οι εργαζόμενοι δουλεύουν μέχρι και τις 2 τη νύχτα.

ΝΑΚ: Λειτουργεί από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και απασχολεί τους εργαζόμενους όλη τη μέρα με 1 ώρα διάλειμμα το μεσημέρι.

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: Δε δίνει ρεπό, δεν πληρώνει τις επιπλέον ώρες απασχόλησης και καθυστερεί την καταβολή των δεδουλευμένων σταθερά σχεδόν για ένα μήνα.

Το παραμύθι

Οι εμπνευστές της νέας επίθεσης προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους και τους μικρεμπόρους πως με την απελευθέρωση του ωραρίου θα αυξηθεί η αγοραστική κίνηση, ο τζίρος των καταστημάτων και θα προκύψουν και νέες θέσεις εργασίας.

Ηδη όμως τα επιχειρήματα έχουν καταρρεύσει. Ενώ ο τζίρος στην αγορά παρουσιάζει αύξηση, αυτός συγκεντρώνεται στα χέρια των πολυεθνικών που έχουν περικυκλώσει τη Θεσσαλονίκη, όπως και κάθε άλλη πόλη, με τα πολυκαταστήματα, όπου ο εργασιακός μεσαίωνας, τον οποίο περιγράψαμε παραπάνω, είναι καθεστώς.

Την ίδια ώρα ο τζίρος στα μικρά εμπορικά καταστήματα μειώνεται και την «κρίση» πληρώνουν πρώτοι οι εργαζόμενοι. Την περίοδο των γιορτών παρουσίασαν πτώση του τζίρου κατά 30% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Προκειμένου λοιπόν να δώσουν παράταση ζωής στις επιχειρήσεις τους οι έμποροι προχώρησαν σε απολύσεις. Ετσι, πολλοί εργαζόμενοι με το έμπα του καινούριου χρόνου προστέθηκαν στην τεράστια ουρά της ανεργίας. Ενώ είναι βέβαιο πως κάτω από την πίεση του ανταγωνισμού των πολυεθνικών πολλοί μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι θα κλείσουν τα καταστήματά τους και θα προστεθούν στην ανεργία.

Ολοι στον αγώνα

«Εχουμε πείρα. Γνωρίζουμε πως η παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου σημαίνει κι άλλο ωρομίσθιο, ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλιάς», δήλωσε στο «Ρ» η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. «Με αυτούς τους μισθούς πείνας, με τέτοια ωράρια και μας ζητούν κι άλλα», σημειώνει. «Σ' αυτή την επίθεση που μας χτυπά ανελέητα πρέπει να αντιπαρατεθούμε με ολομέτωπο αγώνα. Ολοι οι εργαζόμενοι πρέπει να σηκώσουν κεφάλι. Να εκφραστεί η αλληλεγγύη από τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο. Αφορά όλους και πρέπει να απλωθεί σε όλους τους χώρους δουλιάς. Η ωρομίσθια και ελαστική μορφή εργασίας εισάγεται πια σε ολοένα και περισσότερους κλάδους», τόνισε η Σ. Καλαντίδου, και πρόσθεσε: «Βγαίνουμε λοιπόν στην επίθεση. Και παλεύουμε για αιτήματα και κατακτήσεις που να απαντούν στις ανάγκες μας. Καλούμε τους εργαζόμενους σε συντονισμένο αγώνα, κόντρα στην πεπονόφλουδα του "κοινωνικού διαλόγου". Καλούμε σε συσπείρωση στα ταξικά σωματεία και στο ΠΑΜΕ».


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ