Κυριακή 16 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ (17ο)

Είναι ανάγκη να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής και τα οράματα του σοσιαλισμού.

Να διευκρινίσουμε και να σταθεροποιήσουμε τι Κόμμα χρειαζόμαστε.

Να μελετήσουμε σε βάθος και παγκοσμίως τις λειτουργίες, τις πρακτικές, τα έργα και τις εφαρμογές. Να αναγνωρίσουμε ποια από αυτά βαφτίστηκαν σοσιαλιστικά, ενώ δεν ήταν και οδήγησαν τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες στην απαξίωση και την καταστροφή.

Να πούμε την πλήρη αλήθεια για τα πολύ καλά και μεγάλα έργα που έγιναν στις σοσιαλιστικές χώρες, αλλά και τα στραβά και τα καταστροφικά.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το βαθύτερο νόημα του σοσιαλισμού από άποψη φιλοσοφική, επιστημονική, οικονομική και πολιτική είναι ο εξανθρωπισμός και η δημιουργία ανθρώπου, τέτοιου τύπου, που θα αισθάνεται και θα ζει ελεύθερα, δημιουργικά, σε πλήρη ισότητα, μέσα σε μια αταξική κοινωνία.

Συνεπώς, έπρεπε η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων και των λαών, λογικά, να στηρίζουν τα σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά κόμματα και τις συμμαχίες αυτών. Αυτό δεν έγινε, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες, υποκειμενικές και αντικειμενικές.

Θα σημειώσω ορισμένα πράγματα που πρέπει να εξεταστούν - συζητηθούν από το 17ο Συνέδριο:

1. Στην επικοινωνιακή πολιτική και στην ενημέρωση του λαού διά μέσου του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές. Τα κείμενα, ιδιαίτερα του «Ριζοσπάστη», πρέπει να βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοεί την ουσία και το βάθος των προβλημάτων, τα αίτια που τα γεννούν και να εξηγούν απλά και κατανοητά ότι το κοινωνικό σύστημα δε θέλει να λύσει τα προβλήματα προς όφελος των εργαζομένων και του λαού. Οι ομιλίες, οι ανακοινώσεις, τα άρθρα κλπ., να εξηγούν πώς θα μπορούσε να λυθεί το κάθε παρουσιαζόμενο πρόβλημα με τις υπάρχουσες συνθήκες και πώς μελλοντικά με την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων. Ο αποκλειστικά καταγγελτικός λόγος, όταν γίνεται, δε βοηθά για να μας πλησιάσουν οι άνθρωποι, οι εκπρόσωποι και οι συνδικαλιστές. Επιπλέον, δίνουμε και επιχειρήματα για να μας κατηγορούν.

2. Σχεδόν όλες οι ομιλίες, τα έντυπα και τα λοιπά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρονται αποκλειστικά και μόνο στους μικρομεσαίους, στους μικροαγρότες, στους φτωχούς κλπ. Η μονότονη αυτή στάση και θέση του ΚΚΕ εύκολα παρεξηγείται και, φυσικά, μας καταγγέλλουν ότι οι ψηφοφόροι του Κόμματος είναι οι πολύ φτωχοί. Αυτοί που θα ωφεληθούν άμεσα από την αλλαγή του συστήματος.

Το ΚΚΕ προσπαθεί να γίνει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που όταν έρθει στην εξουσία να συντελέσει ώστε όλοι οι άνθρωποι να ζουν αξιοπρεπώς, να αισθάνονται ελεύθεροι σε μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης.

3. Να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για προσέλκυση πνευματικών ανθρώπων, διανοουμένων και φιλοσόφων. Οι μεγάλες «πένες» και οι στοχαστές είναι όχι μόνο απαραίτητοι, αλλά είναι αυτοί που κυρίως και εκ βάθους θα μαγνητίσουν το λαό και θα αναλύσουν καλύτερα τα προβλήματα και τα γεγονότα και θα προτείνουν σοφότερες και σωστότερες λύσεις.

4. Οι συμμαχίες προσωπικοτήτων, ομάδων και κομμάτων είναι αναγκαίες για να μπορέσει να αλλάξει ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων. Είναι ορθός και λογικός ο τρόπος που προτείνεται. Εχω διαπιστώσει, όμως, ότι οι πιο πολλοί που συνεργάστηκαν στο παρελθόν με το ΚΚΕ στις δημοτικές, αλλά κυρίως στις βουλευτικές εκλογές, αποκαλύπτονται ότι είναι ή γίνονται αντικομμουνιστές μετά. Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει γιατί η επιλογή της συνεργασίας δε γίνεται με λογικά και ιδεολογικοπολιτικά κριτήρια, αλλά ευκαιριακά στις περισσότερες των περιπτώσεων

5. Οι θέσεις και η στάση μας για την παιδεία και εκπαίδευση, μπορούν να βελτιωθούν. Χρειάζεται σοβαρότερη επεξεργασία των θέσεων και φυσικά να λάβουμε υπόψη τις συνθήκες και τις δυνατότητες τις επιστημονικές και πολιτικές που υπάρχουν. Η λογική «κόντρα για την κόντρα» ή τι θα μπορούσε να γίνει μετά από πολλά χρόνια, δε βοηθά στο να απεγκλωβιστούν άνθρωποι από το χώρο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα από τη νεολαία. Να διακηρύξουμε ότι για μας προηγείται η ανάπτυξη της παιδείας από οποιαδήποτε άλλη ανάπτυξη κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική, πολιτική. Ο τρόπος αυτός δείχνει πολύ καθαρά το μεγάλο ενδιαφέρον μας για την παιδεία.

6. Είναι ανάγκη να γίνει πολύπλευρη έρευνα ή ορθότερα να γίνονται συνεχώς έρευνες, για να ολοκληρώσουμε τι εννοούμε ως εργατική τάξη στην εποχή μας. Οι έρευνες που έγιναν στο παρελθόν, παρ' όλο που τις εκτιμώ, νομίζω ότι δεν αποδίδουν ολοκληρωτικά και απόλυτα την έννοια της εργατικής τάξης και του εργάτη στην εποχή μας. Εγώ είμαι καθηγητής ΤΕΙ και αισθάνομαι ότι ανήκω στην εργατική τάξη.

7. Τέλος, το ΚΚΕ πρέπει να έχει ανοιχτούς ορίζοντες για να αγκαλιάζει ό,τι προοδευτικότερο υπάρχει στην κοινωνία και το λαό και να είναι ο προωθητής της ταξικής πάλης και ο πρωτοπόρος των αγώνων.

Οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ είναι διατυπωμένες καλύτερα και σωστότερα από τα προηγούμενα συνέδρια.

Εύχομαι επιτυχία στις εργασίες του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Σταύρος Βουλασίκης

Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα μείνει στις καρδιές όλου του κόσμου του λαϊκού, που τόσο αγαπούσε(2022-09-14 00:00:00.0)
«Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, τον Σοσιαλισμό»(2019-09-07 00:00:00.0)
Ευαγγελία ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ(2019-07-02 00:00:00.0)
Η αποχή ενισχύει την πλουτοκρατία(2009-05-27 00:00:00.0)
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΙΔΕΕΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ(2003-04-04 00:00:00.0)
Στο ύψος των σημερινών απαιτήσεων(1998-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ