Σάββατο 15 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ - ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Χωρίς τέλος τα προνόμια για το κεφάλαιο

Κωδικοποίηση των δαπανών που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων

Την υπουργική απόφαση με τις εκπίπτουσες δαπάνες των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών από τα ακαθάριστα έσοδα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Στην ουσία πρόκειται για κωδικοποίηση διάσπαρτων φορολογικών διατάξεων, υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων στην οποία ενσωματώνονται και οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Η λίστα του υπουργείου Οικονομίας αποτυπώνει ανάγλυφα την εφαρμοζόμενη φορολογική πολιτική καταγράφοντας τη σωρεία των φοροαπαλλαγών και των άλλων διευκολύνσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι, πέρα από τις απανωτές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, έχουν τρόπους να εμφανίζουν σημαντικά μειωμένη και τη μάζα των φορολογούμενων κερδών τους, πετυχαίνοντας έτσι ακόμη μεγαλύτερες φοροεκπτώσεις. Η λίστα βρίθει από τις κάθε είδους φοροελαφρύνσεις που θεσμοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις, κύρια του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε σύνολο 80 σελίδων της σχετικής λίστας μόνο μία αφορά τις δαπάνες των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στο πλαίσιο αυτό καταγράφονται αναλυτικά οι κάθε είδους αναγνωριζόμενες δαπάνες που μειώνουν τα ακαθάριστα έσοδα του μεγάλου κεφαλαίου, όπως και τα ποσοστά των φοροεκπτώσεων που αναγνωρίζονται για υποτιθέμενες δαπάνες χωρίς καν την προσκόμιση δικαιολογητικών! Με αυτού του τύπου εκπίπτουσες «δαπάνες» επιδοτούνται οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, ναυπηγοεπισκευστικές επιχειρήσεις, Νηογνώμονες, μεγαλοεκδότες, επιχειρήσεις ραδιοφωνίας - τηλεόρασης, μεγαλοξενοδόχοι, επιχειρήσεις διεθνών μεταφορών κ.ά. Στους συγκεκριμένους αναγνωρίζεται μείωση στα ακαθάριστα έσοδα σε ποσοστό μέχρι και 2% για υποτιθέμενες δαπάνες λειτουργίας τους χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών. Είναι φανερό το γεγονός ότι από το συγκεκριμένο επωφελείται το μεγάλο κεφάλαιο που έχει ισχυρή κερδοφορία. Στις εκπίπτουσες δαπάνες που αναγνωρίζονται και καταγράφονται αναλυτικά στην υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται ανάμεσα σε άλλα τα ποσά των επιχειρήσεων για διαφημίσεις, οι κάθε είδους αποσβέσεις περιουσιακών στοιχείων, οι δωρεές και χορηγίες (να σημειωθεί ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση καταργήθηκε και η φορολογική επιβάρυνση), οι δαπάνες των μεγάλων επιχειρήσεων για την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με την εφαρμογή του καταλόγου και την αποσαφήνιση των δαπανών θα περιοριστούν τα φαινόμενα συναλλαγής και διαφθοράς των επιχειρήσεων με τους εφοριακούς. Η λίστα θα διευρυνθεί με νέες περιπτώσεις δαπανών μετά από συνεννοήσεις των «ενδιαφερομένων» με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και θα δοθεί στη δημοσιότητα φέτος τον Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ