Σάββατο 15 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια επιστολή από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Επιστολή για δημοσίευμα του περασμένου Σαββάτου, που αφορούσε τον ΕΛΓΑ και σημείωνε ότι οι αποζημιώσεις που δίνονται για τις φυσικές καταστροφές στις καλλιέργειες είναι μικρές και δίνονται κεθυστερημένα, έστειλε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων. Ο πρόεδρος του Οργανισμού - και πρώην βουλευτής Λάρισας της ΝΔ - στην επιστολή του αναφέρεται σε διάφορα οικονομικά στοιχεία και χρηματικά ποσά, από τα οποία προκύπτει ότι ο ΕΛΓΑ καταβάλλει σε αποζημιώσεις μεγαλύτερα ποσά στους αγρότες από όσα εισπράττει από εκείνους.

Γράφει συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Οργανισμού Ν. Κατσαρός: «Θέλω λοιπόν να σας ενημερώσω ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών δεν υπερβαίνουν το χρόνο τα 90-95 εκατομμύρια ευρώ και εισπράττονται κατά κανόνα κατά την πώληση των γεωργικών προϊόντων ή την καταβολή των αποζημιώσεων, οι οποίες ανέρχονται σε 500 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή οι αποζημιώσεις είναι 5πλάσιες των ασφαλιστικών εισφορών».

Οπως προκύπτει από τα γραφόμενα του Ν. Κατσαρού, το άρθρο της εφημερίδας μας στάθηκε αφορμή να αποκαλύψει και δημόσια, την άποψη που έχει ο ίδιος και κατ' επέκταση η ΝΔ και η κυβέρνηση, για το ρόλο του ΕΛΓΑ, να αποκαλύψει επιπλέον το... «παράπονο» που έχουν - όπως και οι μέχρι προσφάτως διοικούντες τον ΕΛΓΑ - για το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις είναι μεγαλύτερες από τα ποσά που πληρώνουν οι αγρότες. Η απαράδεκτα αντιαγροτική αντίληψη που έχουν για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ είναι γνωστή. Επιδιώκουν να ταυτίσουν το Δημόσιο Οργανισμό ΕΛΓΑ, με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, να μετατρέψουν τα κριτήρια λειτουργίας του σε καθαρά «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ανταποδοτικότητας». Δηλαδή, να τον κάνουν εταιρία ασφαλίσεων, όπου μόνον οι λίγοι επιχειρηματίες - μεγαλοαγρότες θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος ασφάλισης των καλλιεργειών τους. Αλλωστε, τα «φέσια» που φόρεσαν στον ΕΛΓΑ τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία αγγίζουν πλέον αστρονομικά ποσά, δείχνουν προς τα πού το πάει το πράγμα και η σημερινή κυβέρνηση...


«Ρ»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ