Σάββατο 15 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Λόγια για πολλούς, πράξεις για λίγους

Και ο τόσο εύθραυστος τουρισμός ανάγεται σε ...«βαριά βιομηχανία»

Με κυρίαρχο το - ηθικοπλαστικού χαρακτήρα - σύνθημα «ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους», το οποίο επαναλαμβάνεται διαρκώς και σε κάθε περίσταση, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας ανέπτυξε χτες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, μιλώντας σε αναπτυξιακό Συνέδριο στα Χανιά. Μόνο που η τοποθέτησή του αυτή σχετίστηκε κυρίως με την ανάπτυξη και την ευημερία του επιχειρηματικού κεφαλαίου και μάλιστα του μεγάλου, αφού ο πρόσφατος «αναπτυξιακός νόμος» και οι φορολογικές αλλαγές είχαν την τιμητική τους. Και είναι αυτά ακριβώς τα μέτρα που ευνοούν προκλητικά το μεγάλο κεφάλαιο, πλήττουν τους μικρούς ΕΒΕ και εξουθενώνουν τους εργαζόμενους.

Ο Δ. Σιούφας τόνισε - για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία - ότι οι στόχοι της Λισαβόνας παραμένουν και ότι «οι προσπάθειες εντείνονται» για την επίτευξή τους. «Κεντρικός στόχος της προσπάθειάς μας είναι η δημιουργία νέου επενδυτικού περιβάλλοντος», τόνισε ο υπουργός. Ενα «περιβάλλον» που απαιτεί όμως ελάχιστο ύψος επένδυσης, προκειμένου να επιδοτηθεί - και αν - μια επιχείρηση τις 100 χιλ. ευρώ, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις ευνοούνται ποικιλοτρόπως. Αυτό είναι και το πραγματικό μέτρο για την αξιολόγηση και το χαρακτηρισμό τόσο της κυβερνητικής πολιτικής, όσο και των μέτρων «ανακούφισης» των «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων. Από τις οποίες μόνο οι μεγαλύτερες, με τζίρους εκατομμυρίων ευρώ έχουν κάποια ελπίδα στήριξης. Για τις πολύ μικρές, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή δηλώθηκε ότι θα προβλέπεται η απαλλαγή από την υποχρέωση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας, όχι όμως και η απαλλαγή από τη δυσβάσταχτη φορολογία, ούτε και η υιοθέτηση κλαδικών πολιτικών στήριξής τους.

Ειδικά για την Κρήτη, αποκαλυπτική ήταν η αναφορά του υπουργού ότι «χρειάζεται να γίνουν επιχειρηματικές δικτυώσεις και συσπειρώσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί το πέρασμα της τοπικής οικονομίας από το γεωργικό προϊόν στα τρόφιμα, από το μαζικό τουρισμό στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και την ποιοτική αναβάθμιση της Τουριστικής Βιομηχανίας μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αναπτυξιακό πρότυπο» στις προδιαγραφές των μονοπωλίων (2014-07-08 00:00:00.0)
Εχουμε «τη χαμηλότερη τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη» (2007-01-05 00:00:00.0)
Δουλεύουμε για καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον (2005-04-27 00:00:00.0)
Σχέδιο δράσης με τη «βούλα» της... Λισαβόνας (2004-11-06 00:00:00.0)
Και ο προϋπολογισμός στην υπηρεσία της ...«ανταγωνιστικότητας» (2004-11-03 00:00:00.0)
Μπράβο από τον Μόντι (2004-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ