Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΘΑΝΑΤΟΥ
Εκδημοκρατισμένοι δολοφόνοι

ΑΓΚΥΡΑ.- Ελάχιστοι πιστεύουν τον επίσημο απολογισμό των τουρκικών αρχών, που κάνει λόγο για 33.000 νεκρούς στον πόλεμο εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών, που διαρκεί από το 1984 στη νοτιοανατολική Τουρκία - και ακόμη λιγότεροι πιστεύουν το ότι οι περισσότεροι «σκοτώθηκαν από τρομοκράτες», όπως ισχυρίζονται οι τουρκικές αρχές.

Είναι κοινό μυστικό ότι τα περισσότερα θύματα προκάλεσε η δράση του στρατού, της αστυνομίας, στης στρατοχωροφυλακής και των κρατικών και παρακρατικών ταγμάτων θανάτου, που έχουν γίνει γνωστές ως «Ειδικές Ομάδες». Οποιος το υποστήριζε αυτό, χαρακτηριζόταν αυτόματα από τις τουρκικές κυβερνήσεις, όσο και τους συμμάχους - πάτρωνές τους σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, «υποστηρικτής της τρομοκρατίας».

Η πρόσφατη υπόθεση της δολοφονίας ενός 30χρονου Κούρδου και του 12χρονου γιου του (το Νοέμβρη του 2004 - τον ίδιο μήνα που η ΕΕ διαπίστωνε «σημαντική πρόοδο όσον αφορά τον εκδημοκρατισμό στην Τουρκία»! - έριξε και πάλι φως στη δράση αυτών των ομάδων, η οποία συνεχίζεται έως και σήμερα. Η μαρτυρία της μητέρας του 12χρονου, ο οποίος πέθανε σε ένα περιστατικό που η αστυνομία χαρακτήρισε «ανταλλαγή πυρών», ήρθε πριν από μερικές μέρες στη δημοσιότητα. Η μητέρα του Ουγκούρ, όπως λεγόταν το 12χρονο παιδί, είπε - και η δήλωσή της επιβεβαιώθηκε από το δάσκαλο του παιδιού - ότι είδε το γιο της, καθώς αστυνομικός τον καθήλωνε στο έδαφος και τον πυροβολούσε στην πλάτη εξ επαφής.

Στο άψυχο κορμί του παιδιού, βρέθηκαν 9 σφαίρες.

Η μήνυση που έχουν καταθέσει 20 δικηγόροι εναντίον των αρχών ακόμα δεν έχει αρχίσει να εκδικάζεται.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει το σχόλιο ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού Ερντογάν, ο οποίος δηλώνει ότι η αρχική εκδοχή της αστυνομίας, ότι οι νεκροί Αχμέτ και Ουγκούρ Καϊμάζ ήταν «τρομοκράτες», υπήρξε «ατυχής».

Αλλά για τους γνωρίζοντες, δεν υπήρξε τίποτε το «ατυχές». Επρόκειτο για επανάληψη της συνήθους πρακτικής της εξωδικαστικής εκτέλεσης των ομάδων θανάτου... Στα μέσα Νοέμβρη, εξάλλου, βρέθηκε ο ομαδικός τάφος 11 χωρικών. Και, πριν από λίγες μέρες, αποκαλύφθηκε ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όλα αυτά τα χρόνια ενέκριναν προσωπικά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ