Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στην αναμπουμπούλα «τρώνε» τα ασφαλιστικά μέτρα

Ενα από τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, αυτό της προσωρινής διαταγής από τα δικαστήρια που λαμβάνεται σε επείγουσες περιπτώσεις για εργατικές διαφορές, ουσιαστικά καταργείται με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο φέρει τον τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού ελέγχου και της διαφάνειας στη Δικαιοσύνη».

Με την αιφνιδιαστική τροπολογία (στο άρθρο 691 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας) προβλέπεται ότι στην περίπτωση που γίνει δεκτό αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, θα πρέπει η συζήτηση να προσδιοριστεί μέσα σε 15 ημέρες! Στην τροποποίηση επί λέξει αναφέρεται ότι «αναβολή της συζήτησης δεν επιτρέπεται, άλλως παύει αυτοδικαίως η ισχύς της προσωρινής διαταγής».

Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι μέσα σε 15 ημέρες πρέπει να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση - ρητά και κατηγορηματικά - καταργείται η προσωρινή διαταγή. Η κυβέρνηση της ΝΔ με το πρόσχημα της επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης καταργεί βασικές εγγυήσεις και εργασιακά δικαιώματα.

Ετσι, ο θεσμός της προσωρινής διαταγής ως μέσο προστασίας των εργαζομένων από εργατικές αυθαιρεσίες δέχεται ένα μεγάλο χτύπημα, ενώ έμμεσα συρρικνώνεται και ο θεσμός των ασφαλιστικών μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ