Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Σταθερά βήματα στην εμπορευματοποίηση

Με αθόρυβες, αλλά ουσιαστικές αποφάσεις, το υπουργείο Υγείας προωθεί την πολιτική της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει νέα δέσμη μέτρων που σε θεσμικό επίπεδο θα θωρακίσουν την επιβολή αυτής της πολιτικής που θα σημάνει νέα βάρη στα ασφαλιστικά ταμεία και αιματηρά έξοδα για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Ετσι, λοιπόν, ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης προχώρησε στην έκδοση απόφασης (ΦΕΚ Β Αρ. Φύλλου 148/72.2005) για το διορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ), η οποία σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο 3293/2004 λειτουργεί «κατά τους κανόνες της ανταγωνιστικής οικονομίας». Η ΑΕΜΥ ΑΕ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και η σύστασή της έγινε - τύποις για την πιλοτική λειτουργία της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού - αλλά στην ουσία «για τη διαχείριση των μονάδων Υγείας».

Συμπληρωματική στην παραπάνω απόφαση έρχεται άλλη απόφαση του Ν. Κακλαμάνη (ΦΕΚ Β' Αρ. Φύλλου 85/25.1.2005) για τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα επεξεργαστεί την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 84/2001 για τους όρους και τις προϋποθέσεις και τη λειτουργία των ιδιωτικών φορέων παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Η σύσταση αυτής της ομάδας εργασίας προοιωνίζεται τη «γενική αναθεώρηση της νομοθεσίας που αφορά στη λειτουργία των Διαγνωστικών Κέντρων και των Ιδιωτικών Ιατρείων», σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Την περασμένη Πέμπτη παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΙΣ ο Ν. Κακλαμάνης και εκεί έκανε και τις σχετικές ανακοινώσεις. Ειδικότερα, όσον αφορά στα ιδιωτικά ιατρεία, ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι θα παραταθεί μέχρι το τέλος του 2005 η προθεσμία που έληγε στις 30.4.2005 για τη συμμόρφωσή τους με το ΠΔ 84/2001 σχετικά με τα χαρακτηριστικά του χώρου λειτουργίας τους.

Κι ενώ για τους ιδιωτικούς φορείς ΠΦΥ προωθείται η «γενική αναθεώρηση» για τη δημόσια ΠΦΥ επιχειρείται «μια απ' τα ίδια» του νόμου του ΠΑΣΟΚ 3235/2004, με τη μετονομασία των μονάδων Υγείας του ΙΚΑ σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Ηδη η Ομάδα Εργασίας για την ΠΦΥ παρέδωσε το πόρισμα και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες δεν προτείνει καμιά επιπλέον δημόσια μονάδα ΠΦΥ, όταν με τους μετριότερους υπολογισμούς χρειάζονται πάνω από -τουλάχιστον - 250 νέες μονάδες ΠΦΥ, για να υπάρξει μια στοιχειώδης δομή, που θα ανακουφίσει τα νοσοκομεία. Ετσι και τούτη η κυβέρνηση - όπως και του ΠΑΣΟΚ - «περιφέρει» τα 5-10 κέντρα υγείας αστικού τύπου που τα εντάσσει στα κοινοτικά προγράμματα για την Υγεία - και δεν τελειώνουν ποτέ.

Οι αλλαγές στα νοσοκομεία

Για το δέσιμο της αγοράς με τις δημόσιες μονάδες Υγείας, η κυβέρνηση έχει ήδη «έτοιμο το σχέδιο νόμου για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος που διέπει τα νοσοκομεία και τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ)», όπως αναφέρει η χτεσινή ανακοίνωση του ΠΙΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου βρίσκεται ήδη στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, ενώ δημοσιοποιήθηκαν κάποια στοιχεία για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Το βασικότερο είναι ότι τα ΠεΣΥΠ γίνονται Περιφερειακές Διευθύνσεις Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΠεΔΥΚΑ) και τα νοσοκομεία αποκτούν ξανά τη μορφή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, καθώς με το νόμο 2889/2001 του ΠΑΣΟΚ είχαν μετατραπεί σε αυτοτελείς μονάδες στα πλαίσια του ΠεΣΥΠ. Με βάση τους σχεδιασμούς της ΝΔ, τα νοσοκομεία αποκτούν ξανά Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία θα διορίζονται απ' την κυβέρνηση, χωρίς εκπροσώπηση εκλεγμένων εκπροσώπων των γιατρών και των εργαζομένων. Πρόκειται για επέκταση της αυταρχικής διοίκησης των Συμβουλίων Διοίκησης που είχε θεσπίσει το ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2889/2001.

Αυξήσεις - βάρη στα Ταμεία

Νέα βάρη στα ασφαλιστικά ταμεία θα φορτώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, αν υλοποιηθεί η απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης για την αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης των συμβεβλημένων γιατρών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΠΙΣ, η αμοιβή για την ιατρική επίσκεψη στο ιατρείο από 6,50 ευρώ (4,70 ευρώ καθαρά) που είναι σήμερα αυξάνεται σε 20 ευρώ για την πρώτη επίσκεψη και 10 ευρώ για τη δεύτερη φορά που θα αφορά στην ίδια αιτία, ενώ για την επίσκεψη στο σπίτι η αμοιβή αυξάνεται σε 25 ευρώ.

Ασφαλώς και έπρεπε να αυξηθούν οι ιατρικές πράξεις που ήταν καθηλωμένες απ' το 1991, αλλά το κόστος πρέπει να το επωμιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία. Πέρα απ' του ότι η κυβέρνηση κάνει μνημόσυνα με «ξένα κόλλυβα» - δηλαδή τα λεφτά των Ταμείων - η απόφαση δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς - όπως αναφέρει η χτεσινή ανακοίνωση του ΠΙΣ - «έχει ήδη προωθηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Μ' άλλα λόγια, αφού η απόφαση δεν έχει υπογραφτεί απ' το συναρμόδιο υπουργό Οικονομικών μπορεί να αναιρεθεί ανά πάσα στιγμή. Ομως, η ανακοίνωση της απόφασης προσφέρει επικοινωνιακά εφόδια, ενόψει και της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ το ερχόμενο Σάββατο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ