Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ROC
Μονόδρομος ο ενωμένος ταξικός αγώνας

Ο ενωμένος ταξικός αγώνας! Αυτός είναι ο δρόμος που καλούνται να επιλέξουν οι 250 ναυτεργάτες των τριών τουριστικών πλοίων της ROC τους οποίους πλοιοκτήτες, υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Δικαιοσύνη πέταξαν «εν μία νυκτί» στις λίστες της ανεργίας απλήρωτους και χωρίς καμιά προοπτική. Το κάλεσμα αυτό απηύθυναν προς τους ναυτεργάτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και συνάδελφός τους, Γ. Τούσας και ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου της Εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Μια διαδικασία η οποία ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τους ναυτεργάτες ώστε να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα για το ποιος είναι με ποιον.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ και συγκεκριμένα των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΑΠ(ΣΥΝ) παρουσιάστηκε μεν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες, μάλιστα ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας Γ. Χαλάς έκανε και ιστορική αναφορά για το βρώμικο παιχνίδι που έχει παιχτεί σε βάρος των ναυτεργατών από την ROC, όμως όλοι προσπάθησαν επιμελώς να «βγάλουν λάδι» τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και τη σημερινή της ΝΔ. Προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποκόψουν τα όσα δραματικά βιώνουν οι 250 ναυτεργάτες από την αντιλαϊκή, εφοπλιστόδουλη πολιτική που ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εφαρμόζοντας πλήρως τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης του κεφαλαίου.

Μάλιστα έγινε ορατή η πρόθεση των συνδικαλιστών, παρά τις βαρύγδουπες «επαναστατικές» φράσεις τους, να μπλέξουν ακόμα περισσότερο τους ναυτεργάτες στο δικαστικό κυκεώνα ώστε να αφήσουν κατά μέρος τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αλλωστε δεν ήταν τυχαίο ότι στη συνέντευξη είχε προσκληθεί από την πλειοψηφία και δικηγόρος ITS.

Σημειώνεται ότι με βάση την απόφαση που εξέδωσε το Εφετείο Πειραιά στις 7 Φλεβάρη κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ROC, τέθηκε η εταιρία σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Η απόφαση αυτή αφορά μόνο τα τρία πλοία «Τρίτων», «World Renaissance», «Odycceus» και όχι συνολικά τη ROC. Ετσι αυτόματα «λύθηκαν» οι συμβάσεις εργασίας των ναυτεργατών και απολύθηκαν χωρίς να τους καταβληθεί αποζημίωση και τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται εδώ και πέντε μήνες καθώς και τα αναδρομικά από το 2004. Ενώ υπάρχουν και ναυτεργάτες που έχουν να λαβαίνουν μισθούς από το 2003! Βεβαίως όπως αποδείχτηκε η ROC δεν αντιμετώπιζε κανένα οικονομικό πρόβλημα όπως ισχυριζόταν, αφού ο ένας από τους μεγαλομετόχους της, ο εφοπλιστής Λούης ετοιμάζεται να καλύψει τα κενά των τριών αυτών πλοίων με τη δρομολόγηση νέων.

Ο Σ. Τσιμπόγλου παίρνοντας το λόγο επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι οι ναυτεργάτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα όπως είναι δουλιά, ουσιαστικά επιδόματα ανεργίας και να έρθουν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους συσπειρωμένοι με τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος σε σύγκρουση και ρήξη με αυτή την πολιτική.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσας τόνισε ότι οι εξελίξεις που βιώνουν οι ναυτεργάτες της ROC δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά έχουν προετοιμαστεί από τα μέσα του 1980 όταν στην ΕΟΚ διαμόρφωναν την Κοινή Ναυτιλιακή Πολιτική που καθόρισε το εφοπλιστικό κεφάλαιο, όταν με βάση αυτήν στην ΕΕ ψηφίστηκε στη συνέχεια ο κανονισμός 3577 για να δοθεί πλήρης ελευθεριότητα στην ασυδοσία των εφοπλιστών. Ο Γ. Τούσας κάλεσε τους ναυτεργάτες να δουν την αντίφαση, «αυτή στη φτώχεια και την ανεργία και από την άλλη το εφοπλιστικό κεφάλαιο διανύει σήμερα την πιο κερδοφόρα περίοδο συσσωρεύοντας κέρδη που δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο». «Εμείς σας καλούμε ως ΚΚΕ - συνέχισε - να βγάλετε τα συμπεράσματά σας» και τόνισε ότι ο αντίπαλος καταλαβαίνει μόνο με τον ενωμένο ταξικό αγώνα. Να μπουν σε κίνηση, επισήμανε, όλες οι δυνάμεις των ναυτεργατών για να αποσπαστούν λύσεις και ταυτόχρονα να ανοίξει ο δρόμος για νέες διεκδικήσεις, για καλύτερους όρους δουλιάς και αμοιβής με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ