Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ανάγκη ο αγωνιστικός συντονισμός

Η ανάγκη για αγωνιστική απάντηση και συντονισμό απέναντι στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, μπαίνει πλέον όλο και πιο επιτακτικά στην ημερήσια διάταξη, ακόμα και σε χώρους όπου βασιλεύει ο εργατοπατερισμός.

Ετσι, στη χτεσινή σύσκεψη συνδικαλιστών από τις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες που έγινε στη ΓΣΕΕ, παρά την τακτική της πλειοψηφίας να ρυμουλκήσει τις εξελίξεις σε ανώδυνες «τουφεκιές» και με περιεχόμενο που να μη θίγει τις βασικές επιλογές του κεφαλαίου, το ζήτημα τέθηκε καθαρά: Η 17η του Μάρτη πρέπει να είναι απεργιακή μέρα.

Ειδικότερα, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Θ. Κούτρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ, τόνισε: «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ολόπλευρη επίθεση που συντελείται στα εργασιακά με τέτοιους ρυθμούς. Τώρα χρειάζεται να πάμε επιθετικά, με συντονισμό των εργαζομένων και απεργιακές κινητοποιήσεις. Οχι στη λογική του "κατά πόσο αντέχει η οικονομία". Η οικονομία αντέχει. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν!»

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε από τοποθετήσεις άλλων συνδικαλιστών που παρουσίασαν την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις λεγόμενες Δημόσιες Επιχειρήσεις και Κοινωφελείς Οργανισμούς (ΔΕΚΟ) σαν καζάνι που βράζει.

Και αυτή η πίεση, που με τον ένα ή άλλον τρόπο εκφράστηκε και στη χτεσινή σύσκεψη, αναμένεται να εκφραστεί και στις συνεδριάσεις των διοικήσεων αυτών των Ομοσπονδιών τις επόμενες μέρες.

Προς το παρόν χτες παρουσιάστηκε το φαινόμενο κάτω από την πίεση που ασκούν τα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων και το δεδομένο που έχει δημιουργήσει το ΠΑΜΕ με το κάλεσμα για απεργιακή εκδήλωση στις 17 Μάρτη, η ηγεσία της ΓΣΕΕ να αναγκαστεί να «ρίξει το μπαλάκι» στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ για να αποφασίσουν αυτές απεργία για τις 17 Μάρτη. Η πρόταση της ΓΣΕΕ, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρό της, προβλέπει να κηρύξουν οι Ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ 24ωρη απεργία για τις 17 Μάρτη, η ΓΣΕΕ να καλύψει αυτήν την απεργία, ενώ ταυτόχρονα για τον ιδιωτικό τομέα να ισχύει η 4ωρη στάση εργασίας που έχει κηρύξει κατ' αρχάς το ΕΚΑ.

Η πρόταση κατατέθηκε αλλά δεν υπερασπίστηκε καν. Αντίθετα, από το δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε μετά τη σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ, η πρόταση για την 4ωρη στάση έχει εξαφανιστεί. Ενώ η ίδια η απεργία στις ΔΕΚΟ παραμένει ως ευχή να αποφασιστεί από την κάθε μία από τις Ομοσπονδίες του χώρου.

Ωστόσο, η ίδια η πρόταση έρχεται να επιβεβαιώσει με τον καλύτερο τρόπο τις εκτιμήσεις του ΠΑΜΕ για το μέγεθος των προβλημάτων των εργαζομένων, που επιβάλλει την κλιμάκωση και συντονισμό του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην παρέμβασή του στη σύσκεψη ο Θ. Κούτρας, αναφερόμενος συνολικότερα στα προβλήματα των εργαζομένων επισήμανε ότι απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται επιβάλλεται η άμεση αποφασιστική αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή σημείωσε ότι οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, προτάσσουν ένα αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην πλήρη και σταθερή εργασία, την ουσιαστική προστασία των ανέργων, κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ