Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΙΚΑ
Από το '94 χωρίς αύξηση!

Συνεχίζουν την αποχή από την κατασκευή οδοντοστοιχιών για τους ασφαλισμένους του ταμείου

ΛΑΡΙΣΑ (του ανταποκριτή μας).--

Οι συμβεβλημένοι με το ΙΚΑ οδοντοτεχνίτες συνεχίζουν την αποχή από την κατασκευή οδοντοστοιχιών (ολικών και μερικών) για τους ασφαλισμένους του ταμείου, μετά από ομόφωνη απόφαση στη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης, που αρνείται ν' αυξήσει την αμοιβή τους. Μια αμοιβή που παραμένει καθηλωμένη στα επίπεδα του 1994, οπότε και έγινε η τελευταία αναπροσαρμογή της.

Οι οδοντοτεχνίτες επισημαίνουν ότι το ύψος της αμοιβής υπολείπεται του αθροίσματος ενός και μόνο συντελεστή κόστους, του εργατοτεχνικού, με αποτέλεσμα να αδυνατούν, ως κατασκευαστές, να παραδώσουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτούμενες προδιαγραφές ποιότητας.

Ο υφυπουργός Υγείας Α. Γιαννόπουλος, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή, άφησε να εννοηθεί ότι κι αυτό το θέμα θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο λειτουργίας ενός νέου συστήματος, το οποίο θα προβλέπει την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ των Ταμείων και των Συλλόγων των ιδιωτών γιατρών. Ομως, αυτή η κυβερνητική θέση δε βρίσκει σύμφωνη την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών, η οποία κάνει λόγο για «εξέλιξη δυσμενέστερη για τον κλάδο, αφού δεν προβλέπεται δυνατότητα σύναψης σύμβασης των Ταμείων με τα συλλογικά όργανα των επαγγελμάτων Υγείας, όπως το οδοντοτεχνικό».

Η Ομοσπονδία ζητά νέα υπουργική απόφαση που θα προβλέπει αύξηση της αμοιβής, ούτως ώστε να καλύπτεται το κόστος κατασκευής και να μένει ένα ελάχιστο κέρδος, επισημαίνοντας ότι η επίλυση του προβλήματος πρέπει να εγγυάται την καλή ποιότητα των εργασιών προς όφελος των ασφαλισμένων και την ορθή κατανομή των ανατιθέμενων από το ΙΚΑ εργασιών για στήριξη θέσεων εργασίας.

Η ευθύνη στις κυβερνήσεις

Μιλώντας στον «Ρ» ο Γιώργος Ριζαργιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Οδοντοτεχνιτών Τρικάλων - Καρδίτσας, επισημαίνει ότι «είναι απαράδεκτο να παραμένουν οι αμοιβές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ στα εξευτελιστικά επίπεδα του 1994 και την ευθύνη γι' αυτό φέρουν οι κυβερνήσεις. Θύματα της όλης κατάστασης είναι τόσο οι οδοντοτεχνίτες, όσο και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς στερούνται μιας αναγκαίας και απαραίτητης παροχής. Γι' αυτό και επιβάλλεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της».

Βεβαίως, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι οδοντοτεχνίτες αποτελεί μέρος του συνολικότερου προβλήματος που δημιουργεί και οξύνει η πολιτική της κυβέρνησης, περικόπτοντας τις δαπάνες στον τομέα της Υγείας, που πρέπει να είναι ενιαία, δημόσια και δωρεάν για όλους και χτυπώντας το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.

Οσον, δε, αφορά στο συγκεκριμένο πρόβλημα, το υπουργείο Υγείας οφείλει να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των οδοντοτεχνιτών που συνεργάζονται με το ΙΚΑ για αύξηση της αμοιβής τους, δίνοντας από τον κρατικό προϋπολογισμό τα κονδύλια που χρειάζονται, ώστε να μην επιβαρυνθεί το ΙΚΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά προώθηση των επαγγελματικών Ταμείων (2013-03-07 00:00:00.0)
«Αγρόν ηγόραζον....» (2005-03-12 00:00:00.0)
«Νοσεί» το υποκατάστημα του ΙΚΑ (2000-11-01 00:00:00.0)
Αναγκαίες διευκρινίσεις (1997-07-24 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία φυσικοθεραπευτών (1997-03-28 00:00:00.0)
Πάγωμα των συμβάσεων για φυσικοθεραπευτές (1996-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ