Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Αμερικανικές αντιγραφές εκχώρησης τομέων

Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Κυβερνητική Επιτροπή

Εκχωρήσεις στους ιδιωτικούς φορείς προοιωνίζεται η αντιγραφή του αμερικανικού συστήματος Δημόσιας Υγείας που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα χτες από την Κυβερνητική Επιτροπή και σήμερα προωθείται στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

Το νομοσχέδιο, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης,, θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Μάρτη, αν όχι από την Ολομέλεια, σίγουρα από την Αρμόδια Επιτροπή. Το νομοσχέδιο επεκτείνει το νόμο 3172/2003 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του Ν. Κακλαμάνη αποτελεί εν μέρει αντιγραφή του αμερικάνικου συστήματος Δημόσιας Υγείας. Μιλώντας προχτές στο ραδιοσταθμό «Σκάι 100,3» ο Ν. Κακλαμάνης είπε: «Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, δηλαδή υγιεινής, και αφορούν σε μέτρα όπως για το τι αέρα αναπνέουμε, τι τρόφιμα τρώμε, τι νερό πίνουμε, τις επιδημιολογικές λοιμώξεις, την αιτιολογία της φτώχειας και βεβαίως την αναδιοργάνωση του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, όχι μόνο σαν κατασταλτικό παράγοντα και όργανο, αλλά και σαν προληπτικό. Και είπε ότι έχουμε αντιγράψει σε μικρογραφία - μακάρι να είχαμε τις οικονομικές δυνατότητες να το αντιγράψουμε εξ ολοκλήρου - το αμερικάνικο σύστημα, το CDS, που είναι ποιοτικός έλεγχος των ασθενειών».

Το CDS (Κέντρο για τον έλεγχο των ασθενειών και την πρόληψη) είναι Ομοσπονδιακό Γραφείο για την προστασία της Υγείας στις ΗΠΑ και στις άλλες χώρες, που «παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες για την ενίσχυση των πολιτικών αποφάσεων και την προώθηση της Υγείας μέσα από τη συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς Υγείας», όπως αναφέρεται στο site του CDS. Μ' άλλα λόγια, οι αντιγραφές οδηγούν στην εκχώρηση τομέων της Δημόσιας Υγείας σε ιδιωτικούς φορείς, μέσω της κατανομής κονδυλίων για δράσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ