Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μετά τα 55 χρόνια καμία εργασία στους άνεργους της ΓΛΔ

Με ωμή ειλικρίνεια ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Πρακτορείου (μεσολάβησης) Εργασίας (ΒΑ), Φρανκ - Γίργκεν Βάισε, δήλωσε ότι μελλοντικά η υπηρεσία του δε θα μεσολαβεί για εξεύρεση εργασίας των ανέργων κατοίκων των ανατολικογερμανικών κρατιδίων, ηλικίας άνω των 55 χρόνων. «Στην τωρινή κατάσταση δεν μπορούμε σχεδόν τίποτα να προσφέρουμε σε πολλούς ανθρώπους των νέων ομοσπονδιακών κρατιδίων». Σαν τέτοιους ανέφερε τους ανέργους ηλικίας πάνω από τα 55 χρόνια και σαν δικαιολογία πρόβαλε την έλλειψη «επίκαιρης εξειδίκευσής» τους. Πρέπει, δήλωσε, να βρεθεί μια μεταβατική λύση «που θα περιοριστεί για έναν ορισμένο χρόνο».

Η πρόταση προκάλεσε αγανάκτηση στους ανέργους αυτής της κατηγορίας της ΓΛΔ, που υπολογίζονται σε 181.000, που αφού, εξαιτίας της επιδρομής του καπιταλισμού στη σοσιαλιστική ΓΛΔ, του κλεισίματος εκατοντάδων επιχειρήσεων λαϊκής ιδιοκτησίας και της γενικής ιδιωτικοποίησης έμειναν άνεργοι, τώρα με ωμότητα τους αρνούνται κάθε βοήθεια να ξαναβρούν εργασία.

Αν και αυτή η δήλωση του Βάισε είναι προϊόν της καπιταλιστικής πολιτικής, προφανώς για λόγους εκλογικής τακτικής, προκάλεσε άμεσα κριτικές δηλώσεις από εκπροσώπους των αστικών κοινοβουλευτικών κομμάτων, ακόμα και των δύο κυβερνητικών κομμάτων. Μετά απ' αυτό ο Βάισε αναγκάστηκε να ανακαλέσει τη δήλωσή του.

Από ορισμένη πλευρά, διατυπώθηκε η άποψη ότι η πρόταση του Βάισε αποσκοπούσε στην εξαφάνιση αυτών των ανέργων από τον κατάλογο των επίσημα πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπων στο κοινωνικό περιθώριο και έτσι να παρουσιαστεί μειωμένη η μάστιγα της ομαδικής ανεργίας.

Αίτημα για 1.250-1.400 ευρώ

Στο μεταξύ τις τελευταίες μέρες εμφανίζονται στον Τύπο δηλώσεις πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων με το αίτημα της καθιέρωσης, ενός νόμιμου μηνιαίου κατώτατου ημερομισθίου από 1.250-1.400 ευρώ. 1.250 ζήτησε ο Οτμαρ Σράινερ, σοσιαλδημοκράτης βουλευτής, επικεφαλής της «εργατικής πτέρυγας» του SPD, στην οποία αναφέρεται ότι ανήκουν 200.000 μέλη του κόμματος.

«Ολο και περισσότεροι άνθρωποι κατρακυλάνε στη φτώχεια, παρότι εργάζονται», είπε. «Το ψαλίδι μεταξύ φτωχών και πλουσίων ανοίγει τόσο πολύ, ώστε βάζει σε κίνδυνο την κοινωνία μας», δήλωσε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι με κανονικό ωράριο εργασίας στη Δυτική Γερμανία αμείβονται με λιγότερα από 1.250 ευρώ το μήνα, ενώ με το ίδιο μηνιαίο ημερομίσθιο αμείβονται 800.000 στην Ανατολική Γερμανία.

Η οργάνωση «Κοινωνική Αλληλεγγύη» θεωρεί ότι «κανονική» θα ήταν η αμοιβή των 1.400 ευρώ.


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ