Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πρώτο «πράσινο φως» για τον αντιτρομοκρατικό νόμο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Ναι» από τη Βουλή των Κοινοτήτων απέσπασε ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος, που δίνει υπερεξουσίες στην εκτελεστική εξουσία, παρά το γεγονός ότι βουλευτές ακόμα και του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος δεν τον ψήφισαν.

Υπέρ του νόμου ψήφισαν 316 βουλευτές, έναντι 216 που τον καταψήφισαν και δεδομένου ότι το Εργατικό Κόμμα κατέχει 413 έδρες, σημαίνει ότι τουλάχιστον 32 βουλευτές του ψήφισαν «όχι», ενώ πολλοί άλλοι προτίμησαν να απουσιάσουν.

Βάσει του νέου νόμου, ο υπουργός Εσωτερικών αποκτά το δικαίωμα να ζητά τη σύλληψη ή τον κατ' οίκον περιορισμό υπόπτων για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, συμπλήρωσε ότι πρόκειται να εισαχθούν νέα αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, ώστε να οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης περισσότερες υποθέσεις.

Πάντως, η έγκριση του νόμου από τη Βουλή των Λόρδων - την οποία ελέγχουν οι Συντηρητικοί - δεν είναι βέβαιη. Πρόσφατα, το Σώμα έθεσε ζήτημα παραβίασης των υποχρεώσεων της Βρετανίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσω της επ' αόριστον κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία χωρίς δίκη. Ηδη, έντεκα άτομα μουσουλμανικής καταγωγής κρατούνται σε φυλακή του ανατολικού Λονδίνου, χωρίς να έχει προσδιοριστεί δικάσιμος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ