Κυριακή 21 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Θέλουν το νομάρχη μόνο «τελετάρχη»...

«Ο νομός, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στην τελευταία θέση σε επίπεδο περιφέρειας. Δε βλέπω ότι υπάρχει ανέλιξη και εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε να δρομολογηθούν κάποια ταχύτερα βήματα, για να μπορέσει να βγει απ' την πορεία της υπανάπτυξης». Μ' αυτά τα χαρακτηριστικά λόγια ξεκίνησε τη συζήτηση με το «Ρ», ο νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος.

- Κύριε Νομάρχη, ποιος είναι ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για να βγει ο νομός από την πορεία υπανάπτυξης;

- Ανάμεσα στο «πρέπει» με το «είναι», υπάρχει μεγάλη απόσταση. Ο νομάρχης έχει, ήδη, υποστεί περιορισμό των αρμοδιοτήτων. Κάθε μέρα διαπιστώνει ότι όλο και κάποια αρμοδιότητα του στερείται. Πιστεύω ότι το κράτος γίνεται περισσότερο κεντρικό, ελέγχει όλες περίπου τις καταστάσεις και ο νομάρχης, λυπούμαι που το λέω, γίνεται περισσότερο «τελετάρχης» και δεν έχει την ουσιαστική παρέμβαση, που θα 'πρεπε να έχει στα δρώμενα του νομού. Ζητάμε, λοιπόν, να ισχύσει η αρχή της επικουρικότητας, να είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κοντά στον πολίτη, η οποία πρέπει να έχει αρμοδιότητες σε βασικά θέματα που αφορούν το νομό. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, όμως, αυτή η εκδοχή. Κι όταν έχεις την απομόνωση, στην οποία βρίσκεται ο Νομός Καρδίτσας, κι όταν έχεις σαν μόνο επίπεδο ανάπτυξης το αγροτικό εισόδημα και δεν έχεις έργα υποδομής για να μπορέσεις να διατηρήσεις και να συντηρήσεις τον αγροτικό πληθυσμό, τότε είναι επόμενο ο νομός να πορεύεται προς τα «Τάρταρα» και όχι προς τον «παράδεισο».

- Πιστεύετε στο διεκδικητικό ρόλο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης;

- Διεκδίκηση χωρίς τον κόσμο δεν μπορεί να υπάρξει. Ο νομάρχης, ωστόσο, οφείλει να είναι με τον κόσμο, κοντά στον κόσμο, μπροστά απ' τον κόσμο. Κι ο κόσμος είναι εκείνη η δύναμη που θα του δώσει την ευχέρεια να διεκδικήσει σωστότερα και πιο ορθολογικά, αυτά τα οποία πρέπει. Θέλουμε να συντηρήσουμε τον κόσμο που έχουμε, διαπιστώνουμε όμως ότι φυλλορροεί ο αγροτικός κόσμος από την περιοχή μας, διότι δεν έχει δυνατότητες επιβίωσης. Είναι τραγικό αυτό, αλλά πραγματικότητα.

- Τα τελευταία χρόνια στο νομό έχουν αναπτυχθεί αγροτικοί και άλλοι λαϊκοί αγώνες. Πιστεύετε ότι αυτοί οι αγώνες στέλνουν ελπιδοφόρο μήνυμα για την Καρδίτσα;

- Ναι, εκτιμώ ότι στέλνουν ελπιδοφόρο μήνυμα. Πιστεύω ότι η καλύτερη περίοδος για τους αγώνες ήταν τότε την εποχή του '95 και του '96, στις μεγάλες κινητοποιήσεις, διότι τότε ο αγροτικός κόσμος είχε μια αντοχή αγώνων. Τώρα είναι τόσο μεγάλη η εξάντληση που έχει υποστεί και πραγματικά ο εξαντλημένος και ο ταπεινωμένος, πολλές φορές, δεν έχει την ευχέρεια της αγωνιστικής παρέμβασης, όπως την έχει τη στιγμή που στηρίζεται κάπως γερά στα πόδια του. Βλέπω, όμως, ότι θα υπάρξει έκρηξη, την οποία δε θα μπορεί να ελέγχει κανείς. Θα είναι έκρηξη απελπισίας, απόγνωσης, θα είναι έκρηξη αδικίας που έχει υποστεί αυτός ο κόσμος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ