Κυριακή 21 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΓΑ 2000
Ετοιμάζεται νέο Σιάτλ...

Λίγο διάστημα έχει περάσει από τότε που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους αρχικά στο Σιάτλ και μετά στην Ουάσιγκτον. Ηταν μια ξεχωριστή στιγμή ενότητας και πάλης. Οι μαζικές διαδηλώσεις στο Σιάτλ και την Ουάσιγκτον στράφηκαν κυρίως ενάντια στην πολιτική της πείνας και της εξαθλίωσης, την οποία επιτάσσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, που χρησιμοποιούν την «παγκοσμιοποίηση» για τα συμφέροντα του πολυεθνικού κεφαλαίου. Ανέδειξαν, επίσης, ακόμα και σε μια χώρα όπου δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τόση μαζικότητα, τη διάθεση για αγώνα ενάντια στην κυριαρχία των επιχειρήσεων στο παγκόσμιο εμπόριο και αντίσταση σ' αυτήν.

Μια νέα παγκόσμια συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στις πολυεθνικές, άρχισε να λαμβάνει μορφή. Η κοινή επίγνωση του προβλήματος και του αντιπάλου έκανε τη συμμαχία αυτή ισχυρή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου συνδέθηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα και όλους τους άλλους παγκόσμιους εταιρικούς οργανισμούς εκμετάλλευσης, που από κοινού αντιπροσωπεύουν την «παγκοσμιοποίηση», για χάρη της απληστίας και του κέρδους των πολυεθνικών, ειδικά των γιγάντων των ΗΠΑ. Η απληστία των επιχειρήσεων και η κυριαρχία τους ενώνει όλους τους εργαζομένους, αγρότες, νεολαίους του κόσμου, ειδικά στις φτωχές και τις υπανάπτυκτες χώρες.

Η επόμενη σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα, στις 25-28 Σεπτέμβρη. Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, δε θα είναι μια απλή σύνοδος. Ηδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία της. Διάφορες εργατικές και αγροτικές οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις για την ειρήνη, την αλληλεγγύη και το περιβάλλον, νεολαιίστικες οργανώσεις, γυναικείοι σύλλογοι, έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τη σύνοδο.

Ενας από τους σκοπούς της συνόδου αυτής είναι να υποδείξει στους πολύ φτωχούς λαούς της περιοχής ότι δεν υπάρχει άλλη προοπτική για το μέλλον τους εκτός από τη νέα πραγματικότητα του «παγκόσμιου καπιταλισμού».

Επιδίωξη των καπιταλιστών είναι να υποταχθούν πλήρως οι χώρες της περιοχής στην τροχιά του ιμπεριαλισμού, που έχει σκοπό τη διευκόλυνση της παραπέρα απόσπασης κέρδους. Για τον ιμπεριαλισμό πρόκειται για μια απόλυτη αναγκαιότητα ώστε να αποσπάσει παραπάνω κέρδη και έτσι να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Μια κρίση που χειροτερεύει κάθε χρόνο και ρίχνει ακόμα περισσότερα εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια, στην εντεινόμενη εκμετάλλευση, σε τοπικούς πολέμους, ιμπεριαλιστικές εισβολές, γενοκτονίες και περιβαλλοντική καταστροφή.

Η αντίδραση των λαών όμως αναμένεται να είναι μεγάλη. Σχεδιάζεται να πάρουν μέρος δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές για να δώσουν ένα χτύπημα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. Κύριο αίτημα των συγκεντρωμένων θα είναι η παραγραφή των χρεών και να παρουσιαστεί μια εναλλακτική λύση μιας παγκόσμιας αντικαπιταλιστικής συμμαχίας των εργατών, των αγροτών, της νεολαίας, των φτωχών και των εθνικά καταπιεσμένων.

«Καλούμε τους εργάτες και τη νεολαία της Ευρώπης να βοηθήσουν για να διοργανωθεί μια μαζική συγκέντρωση τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και να έρθουν κατά χιλιάδες. Αρχίστε καμπάνιες στις συνδικαλιστικές σας οργανώσεις, στα πολιτικά κόμματα, στα αντιρατσιστικά κινήματα και ελάτε στην Πράγα μαζικά», τονίζεται στο κάλεσμα της οργανωτικής επιτροπής.

Και στο κάλεσμα αυτό αναμένεται να ανταποκριθούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Ανθρωποι που παλεύουν ενάντια στην πείνα και την εξαθλίωση και που χτίζουν μια παγκόσμια συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ