Κυριακή 21 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Η κάλπη μπορεί να αλλάξει ριζικά τη χώρα

ΡΩΜΗ.-

Οταν οι Ιταλοί ψηφοφόροι ρωτήθηκαν πέρσι κατά πόσο θέλουν να αλλάξουν το εκλογικό σύστημα, σχεδόν ομοφώνως ανέκραξαν «ναι». Με μία λεπτομέρεια, το 91% όντως ψήφισε υπέρ των αλλαγών, αλλά μόνο το 49% των Ιταλών ασχολήθηκε με το να προσέλθει στην ψηφοφορία. Οι περισσότεροι προτίμησαν τις παραλίες, ενώ το δημοψήφισμα κηρύχτηκε άκυρο!

Αυτό είναι και το μεγάλο ερωτηματικό για τα εφτά δημοψηφίσματα που διεξάγονται σήμερα, καθώς φόβοι εκφράζονται ότι και πάλι οι Ιταλοί ίσως δεν ευαρεστηθούν να εκφράσουν τη γνώμη τους για εφτά ζητήματα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, μέσα από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή.

Το κυριότερο δημοψήφισμα αφορά στην οριστική κατάργηση του συστήματος της απλής αναλογικής, βάσει του οποίου κατανέμεται το 25% των εδρών στις βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του «ναι», η κατάργηση της απλής αναλογικής θα θέσει τέλος στη χρόνια ...αστάθεια του πολιτικού συστήματος, δεδομένου ότι η Ιταλία έχει γνωρίσει 58 διαφορετικές και, κατά κανόνα, συμμαχικές κυβερνήσεις μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Εντούτοις, τα υπόλοιπα ζητήματα, για τα οποία θα κληθούν να απαντήσουν τα 49 εκατομμύρια των Ιταλών ψηφοφόρων, δεν υπολείπονται ούτε σε αξία ούτε σε ουσία, καθώς αφορούν στον τρόπο απόλυσης των υπαλλήλων - κυρίως, για να μπορέσει να ελαστικοποιηθεί η αγορά της εργασίας με τη νομιμοποίηση και της μερικής απασχόλησης, ούτως ώστε η Ιταλία να εισαχθεί στις «ανταγωνιστικά εργασιακές χώρες» - στις εισφορές των συνδικάτων, στον τρόπο εκλογής των δικαστικών λειτουργών, στη δυνατότητά τους να αναλαμβάνουν εξωδικαστικά καθήκοντα και σε άλλα ζητήματα της καριέρας τους, καθώς και στην κατάργηση της αποζημίωσης για τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων.

Μέχρι στιγμής, τα δημοψηφίσματα έχουν προκαλέσει ένα «μίνι εσωτερικό πολιτικό πόλεμο», τόσο μέσα στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, όσο και μέσα στους κόλπους της αντιπολίτευσης, καθώς και μεταξύ των δύο «αντιμαχόμενων μπλοκ», καθώς η αντιπολίτευση έχει τονίσει ότι θα ζητήσει την παραίτηση του νέου πρωθυπουργού, σε περίπτωση που τα δημοψηφίσματα κηρυχτούν άκυρα εξαιτίας της μη προσέλευσης. Ενα ακόμη ουσιώδες ζήτημα είναι ότι τα ερωτήματα, όπως διατυπώνονται, μόνο ευκρινή και κατανοητά δεν είναι. Σε αυτό το σημείο και η βασική ένσταση που διατυπώνεται ότι τα ζητήματα έχουν συνταχθεί με μία γλώσσα γραφειοκρατική και, σε κάποιες περιπτώσεις, δύσκολη στην κατανόηση. Η εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα» υπολόγισε ότι κάποια από τα ψηφοδέλτια περιέχουν έως και 2.250 λέξεις και ότι μόνο για την ανάγνωσή του συνόλου των ζητημάτων απαιτούνται περίπου 35 λεπτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ