Κυριακή 21 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες αποκαλύψεις για το μηχανισμό παραπληροφόρησης

Παροχή «βοήθειας» από αξιωματικούς του στρατού των ΗΠΑ στην παραγωγή ειδήσεων του CNN κατά τη διάρκεια του ΝΑΤΟικού βομβαρδισμού στη Γιουγκοσλαβία

  

Η βρετανική καθημερινή εφημερίδα «Γκάρντιαν» έγραφε στις 12 του Απρίλη, ότι τόσο το, παγκόσμιας εμβέλειας, αμερικανικό δίκτυο CNN, όσο και ο ραδιοφωνικός σταθμός «Νάσιοναλ Πάμπλικ Ράντιο» (ΝPR) απασχόλησαν στα κεντρικά τους γραφεία, κατά τη διάρκεια του ΝΑΤΟικού βομβαρδισμού στη Γιουγκοσλαβία, αξιωματικούς του τμήματος ψυχολογικού πολέμου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Τι ζητούσαν, όμως, οι στρατιωτικοί, ειδικοί σε θέματα προπαγάνδας, των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στα κεντρικά γραφεία του CNN και του NPR; Τι ρόλο έπαιξαν στην επινόηση και τη διάδοση των ιστοριών τρόμου για υποτιθέμενες φρικαλεότητες των Σέρβων σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων Αλβανών στο Κόσσοβο; Πόσο συχνά δεν επαναλάμβαναν και πολλά άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, στις ανταποκρίσεις τους στη διάρκεια του ΝΑΤΟικού πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας - επικαλούμενα τις ειδήσεις του CNN - τις «επεξεργασμένες» πληροφορίες των Αμερικανών αξιωματικών, ειδικών σε θέματα προπαγάνδας;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα απασχολήσουν, ας ελπίσουμε, τις επόμενες βδομάδες, την αμερικανική κοινή γνώμη, και όχι μόνο. Εκτός και αν η «ελευθερία του Τύπου» δεν είναι παρά μόνο ένα ανέκδοτο!

Σύμφωνα με όσα γράφει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», τόσο το CNN όσο και το NRP παραδέχτηκαν τώρα, ότι τον περασμένο χρόνο, κατά τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, είχαν απασχολήσει, στα κεντρικά τους γραφεία παραγωγής ειδήσεων, αξιωματικούς της 4ης Ψυχολογικής Ομάδας Επιχειρήσεων του στρατού των ΗΠΑ με έδρα το Φορτ Μπραγκ, της Βόρειας Καρολίνας, ως «εθελοντές», ως απλήρωτους «έκτακτους συνεργάτες» στη «σύνταξη» των ειδήσεων. Ωστόσο, και οι δύο σταθμοί δεν παραδέχονται ότι οι αξιωματικοί «psy-ops» (Psychological Operations) επηρέασαν, με οποιονδήποτε τρόπο, την παρουσίαση των ειδήσεων. Αλλωστε, όπως αναφέρει η «Γκάρντιαν», οι υπεύθυνοι των δύο εν λόγω ΜΜΕ δήλωσαν ότι μόλις η ανώτατη διοίκηση πληροφορήθηκε για τη συνεργασία των αξιωματικών με τα γραφεία τους, αυτή διεκόπη αμέσως. Οπως σημειώνει η «Γκάρντιαν», είναι γνωστό ότι βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ, απαγορεύεται αυστηρά στο στρατό να χειραγωγεί με τη βοήθεια των αξιωματικών, ειδικών στα θέματα προπαγάνδας, τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ωστόσο, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ δεν αισθάνεται να φέρει απολύτως καμία ευθύνη. Γιατί, όπως λέει, σε μερικούς νέους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ειδικούς στα θέματα των ΜΜΕ, θα έπρεπε να δοθεί η ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρίες σε έναν τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό σταθμό και να δουν πώς λειτουργεί η βιομηχανία των ειδήσεων. Το CNN είχε απασχολήσει πέντε αξιωματικούς, που βοήθησαν στη «σύνταξη» των ειδήσεων και το NRP τρεις.

Με δεδομένα τα παραπάνω, λαμβάνει διαφορετικές διαστάσεις και η κατηγορία που εξαπέλυσε πρόσφατα ο Αμερικανός γερουσιαστής Πον Πάουλ. Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Τέξας είχε καταγγείλει δημόσια τα ψεύδη του ΝΑΤΟ για την υποτιθέμενη γενοκτονία που προκάλεσαν οι Σέρβοι σε βάρος Αλβανών στο Κόσσοβο, παρομοιάζοντάς τα με τη ναζιστική προπαγάνδα του Γκέμπελς.

Η παραπληροφόρηση και η πολεμική προπαγάνδα είναι εγκλήματα πολέμου. Γιατί με αυτόν τον τρόπο άνθρωποι μετατρέπονται σε όργανα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται σε βάρος άλλων ανθρώπων σκοτώνοντάς τους, ακρωτηριάζοντάς τους και καταστρέφοντας την περιουσία τους. Εδώ τίθεται εύλογα το ερώτημα, αν, στο μέλλον, θα έπρεπε να μεταχειρίζονται τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ ως εγκληματίες πολέμου, εφόσον, με στόχο την προώθηση του πολέμου, εξαπατούν συνειδητά την κοινή γνώμη.


Γ. Καρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ