Κυριακή 21 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
FIR: Για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνικά δικαιώματα - Ενάντια στον πόλεμο, το φασισμό και το ρατσισμό

Σε αγώνα για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνικά δικαιώματα, ενάντια στον πόλεμο, το νεοφασισμό και το ρατσισμό κάλεσε η διεθνής συνάντηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Αντιστασιακών (FIR) που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μάη στο Βερολίνο.

Στην «Εκκληση 2000» που εξέδωσε τονίζει: «Η υποχρέωσή μας ήταν και παραμένει ο αγώνας για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνικά δικαιώματα για όλους τους λαούς, ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και στον πόλεμο, ενάντια στο σοβινισμό και ρατσισμό, ενάντια στον αντισημιτισμό και την περιφρόνηση του ανθρώπου. Αυτό το μεγάλο στόχο, όμως, δεν τον επιτυγχάνουμε μόνοι, αλλά σε συνεργασία με άλλους, ιδιαίτερα με τις νέες γενεές... Ποτέ πια φασισμός! Ποτέ πια πόλεμος! Αυτό το σύνθημα παραμένει υποχρέωση για το μέλλον».

Η Διεθνής των αντιστασιακών και θυμάτων του φασισμού διαπιστώνει με ανησυχία ότι ο ρατσισμός, η εχθρότητα προς τους ξένους και ο αντισημιτισμός και, σε συνδυασμό με αυτά, οι πράξεις βίας νεοναζιστικών συμμοριών έχουν σηκώσει κεφάλι σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ότι δεξιολαϊκιστικά κόμματα με ναζιστικό υπόβαθρο επιδιώκουν συμμετοχή σε κυβερνήσεις, ότι μάλιστα θέσεις που προηγούμενα θεωρούνταν εξτρεμιστικά δεξιές, «βρίσκονται τώρα στο πολιτικό κέντρο».

Η FIR καλεί σε αποφασιστικό αγώνα κατά της νεοφασιστικής δράσης πριν είναι αργά, για «να πνιγεί στη γένεσή της η επανεμφάνιση φασιστικών καθεστώτων βίας». Καλεί, επίσης, όλα τα κράτη να ψηφίσουν νόμους τιμωρίας των δραστών υποκίνησης ρατσιστικών ενεργειών και όσων προσπαθούν να διαστρεβλώσουν το νόημα της γενοκτονίας από μέρους των ναζιστών.

Για τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας η FIR τονίζει μεταξύ άλλων: Τα στρατιωτικά μέτρα, τα οποία λήφθηκαν από το ΝΑΤΟ -μάλιστα χωρίς εντολή του ΟΗΕ- δεν μπορούν να φέρουν λύση των προβλημάτων εθνικών μειονοτήτων. Τα στρατιωτικά μέτρα κατά της Γιουγκοσλαβίας αποτελούν βαρύ πλήγμα κατά της συνεργασίας των κρατών και των λαών της Ευρώπης.

Τα μνημεία

Η FIR απαιτεί να λυθεί οριστικά και ολοκληρωτικά το ζήτημα των αναγκαστικών εργατών στη ναζιστική Γερμανία, να προστατευτούν και να συντηρηθούν, με τη διάθεση των απαιτούμενων δαπανών, όλα τα μνημεία - τόποι ηρωικής αντίστασης, βασανιστηρίων και εξόντωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, και να ανοίξουν όλα τα αρχεία που μπορούν να δώσουν πληροφορίες για την Αντίσταση και για τις διώξεις και τα βασανιστήρια, ανάμεσά τους το σημαντικό, κεντρικό γερμανικό Αρχείο του Αρολσεν.

Η διεθνής συνάντηση αποφάσισε την οργάνωση το 2001 διεθνούς συνεδρίου της FIR με την ευκαιρία των 50χρονων από την ίδρυσή της.

Στη συνάντηση του Βερολίνου πήραν μέρος αντιπροσωπείες Αντιστασιακών οργανώσεων από 12 χώρες. Την ΠΕΑΕΑ εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας της, Φοίβος Τσέκερης, και η Αριστέα Ράλλη, του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΠΕΑΕΑ.

Η παρέμβαση της αντιπροσωπείας της ΠΕΑΕΑ

Η αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ, που χειροκροτήθηκε ζωηρά από τις άλλες αντιπροσωπείες, αφού αναφέρθηκε στον αγώνα και τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, τόνισε ότι παρά τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων για εκπλήρωση των διεκδικήσεων αποζημίωσης των συγγενών και των θυμάτων, η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί την άρνησή της. Τόνισε επίσης ότι μέχρι σήμερα ακόμα πολλά ηθικά και υλικά προβλήματα αποκατάστασης των αγωνιστών μένουν άλυτα από την ελληνική πλευρά. Υπογράμμισε ότι «η ειρήνη στα Βαλκάνια απαιτεί όχι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αλλά ένα σύστημα συλλογικής βαλκανικής συνεργασίας με αναγνώριση των υφιστάμενων συνόρων». Η απειλή του νέου πολέμου στα Βαλκάνια είναι υπαρκτή και μας αφορά όλους.

Ο κίνδυνος αυτός δεν μπορεί να αποφευχθεί παρά «με την ένωση όλων των οργανώσεων που αποτελούν την FIR και όλων των ευρωπαϊκών αντιφασιστικών δυνάμεων», υπογράμμισε η αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ. Τόνισε, τέλος, ότι ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας, ο αποκλεισμός του Ιράκ και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ των επεμβάσεων παντού είναι μια νέα μορφή του νεοφασισμού που πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν τέτοια.

Ο Κύπριος αντιπρόσωπος

Ο αντιπρόσωπος της Κυπριακής Οργάνωσης Αντιστασιακών Μενέλαος Κουζούπης αναφέρθηκε στον πατριωτικό αγώνα του Κυπριακού λαού και υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη «οι αρχές για ειρήνη και ελευθερία να εφαρμοστούν και στην Κύπρο, που για 26 χρόνια βρίσκεται μοιρασμένη λόγω της βάρβαρης τουρκικής εισβολής».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ