Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΥΚΟΝΟΣ
Οσοι πρόλαβαν κτίζουν παντού!

Στο καλάθι των αχρήστων πέταξε το ΥΠΕΧΩΔΕ τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας - τουλάχιστον σε δύο βασικά σημεία - κατά τη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος με τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου της Μυκόνου, προκειμένου να διευκολύνει την εκτός σχεδίου δόμηση στο νησί από διάφορους μεγαλοσχήμονες και μεγαλοξενοδόχους.

Ειδικότερα, το νομοθέτημα αυτό αναιρεί ουσιαστικά τον εαυτό του, καθώς προβλέπεται ότι όσοι το προηγούμενο διάστημα είχαν υποβάλει ακόμη και απλή αίτηση για οικοδομική άδεια θα μπορούν να χτίσουν χωρίς τους σημερινούς περιορισμούς, αλλά με αυτούς τους χαλαρούς που ίσχυαν πριν. Επίσης, ενώ με τις νέες διατάξεις καταργούνται οι παρεκκλίσεις των 750 - 1200 - 2000 τ.μ. που επέτρεπαν τη δόμηση εκτός σχεδίου, αρκεί να υπάρχει «φάτσα» σε δημόσιες επαρχιακές οδούς, δε γίνεται το ίδιο και για τους ιδιοκτήτες των 4 στρεμμάτων στις περιοχές τουρισμού, όπου η αρτιότητα είναι τα 6 στρέμματα ή προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όπου η αρτιότητα ανεβαίνει στα 10 στρέμματα. Κατά τα άλλα, θεσπίζονται κάποιες ζώνες προστασίας και αρχαιολογικών χώρων, καθώς και ζώνη 100 μέτρων από το κύμα, όπου απαγορεύεται κάθε δόμηση. Επίσης ο συντελεστής δόμησης στις περιοχές τουρισμού μειώνεται από 2 σε 0,15 κλπ.

Η ίδια τακτική αναμένεται να ακολουθηθεί και στα άλλα ΠΔ που αφορούν στα νησιά Νάξου, Ανδρου, Ιου, Λήμνου, Σύμης, Σύρου, Κέας, Ρόδου, Σίφνου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Πάρου, Αντίπαρου, Θήρας, Ζακύνθου, Λευκάδας, Ικαρίας, Φούρνων, αλλά και παραλιακών περιοχών, όπως των ακτών Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, Χανίων, Κορινθιακού και Καβάλας, που το ΥΠΕΧΩΔΕ υπόσχεται ότι θα κατατεθούν εντός του 2005.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ