Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Δικομματικές εγκληματικές ευθύνες

Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άφησαν τους κατοίκους του Εβρου να «πνιγούν»...

Motion Team

Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άφησαν τους κατοίκους του Εβρου να «πνιγούν»...
Της απεσταλμένης μας Αννας ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ.--

Οσο περισσότερο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τόσο αποκαλύπτονται οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού και της πολιτικής που για χρόνια εφάρμοσαν στις πλάτες του λαού του Εβρου.

Οι κάτοικοι στα Λάβαρα, στο Πύθιο, στις Καστανιές, μετρούν ήδη τις πληγές τους, ενώ ακόμη δεν έχει λήξει ο συναγερμός και παραμένει ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν και άλλες περιοχές. Χτες βράδυ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, αναμένονταν μεγάλες ποσότητες υδάτων να κατέβουν από τη Βουλγαρία στον Εβρο μέσω του ποταμού Αρδα. Μέχρι στιγμής έχουν προκληθεί ζημιές στα αναχώματα του Πυθίου και του Ισαακίου στο Δήμο Διδυμοτείχου και της Γεμιστής στο Δήμο Φερρών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, αυτά τα αναχώματα θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν φτιαχτεί από την αρχή διότι είχαν αποδυναμωθεί. Τις τελευταίες μέρες έγινε προσπάθεια ενίσχυσης των αναχωμάτων κατά μήκος του ποταμού Εβρου, με τσουβάλια άμμου και άλλα μέσα, αλλά κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει πως η καταστροφή θα σταματήσει εδώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες, κινδυνεύουν να μην καλλιεργηθούν φέτος 35.000 στρέμματα που έχουν κατακλυστεί πλήρως και άλλα περίπου 45.000 στρέμματα που έχουν κατακλυστεί μερικώς, λόγω αδυναμίας αποστράγγισης των υδάτων. Τα 35.000 στρέμματα αφορούν τα αγροκτήματα των Νέας Βύσσας, Πυθίου - Σοφικού, Διδυμοτείχου - Ισαακίου, Ψαθάδων και Αμόριου - Λαβάρων. Οι αγρότες σ' αυτές τις περιοχές καλλιεργούν κυρίως στάρια, καλαμπόκια, ηλιόσπορο, βαμβάκι, σπαράγγια και τεύτλα.

«Πότε αποζημιωθήκαμε..;»

Αγανακτισμένοι είναι οι αγρότες που χρόνια τώρα δέχονται το ένα χτύπημα μετά το άλλο εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής που ακολουθείται στο πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ και των κατευθύνσεων της ΚΑΠ. Τώρα τους χτύπησε και η πλημμύρα. Επτά στρέμματα χωράφια έχει ο μπάρμπα - Αριστομένης από τα Ρίζια του Δήμου Ν. Βύσσας. Ετοιμαζόταν να τα σπείρει ζαχαρότευτλα, όμως τώρα πια ξέρει πως φέτος δε θα καλλιεργήσει και δε θα έχει καθόλου εισόδημα. Για τις αποζημιώσεις που τους έταξαν, επιφυλάσσεται. «Πότε αποζημιωθήκαμε με βάση τις πραγματικές ζημιές και πότε πήραμε έγκαιρα τα χρήματα;», αναρωτιέται. «Δουλιές δεν υπάρχουν, τα χωράφια δε μας δίνουν πια ψωμί, τώρα μας πνίγουν και τα ποτάμια», διαμαρτύρεται ο κυρ Θανάσης από τις Καστανιές.

Πολιτική - ναυάγιο για το λαό

Η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της προσπαθούν να αποδώσουν το πρόβλημα στα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και στην αδυναμία της γειτονικής Βουλγαρίας να συγκρατήσει τα νερά που κατεβάζει ο Αρδας αλλά και διάφοροι χείμαρροι προς τον Εβρο.

Αποκαλυπτικό της λογικής που χρόνια τώρα κυριαρχεί, δηλαδή της διαχείρισης του προβλήματος αφού προκύψει, είναι και το εξής γεγονός: Το 2003 κλιμάκιο υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης, υποσχέθηκε τη διάθεση 15 δισ. δρχ. για έργα που θα προστάτευαν τις παρόχθιες περιοχές από τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων από τον ποταμό Εβρο. Από τα εξαγγελθέντα, δόθηκαν μόλις 4,2 δισ. δρχ. και από αυτά μόλις τα μισά διατέθηκαν για την αποκατάσταση αναχωμάτων, έργα οδοποιίας, επισκευής αντλιοστασίων κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ