Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Αντικομμουνιστικό ντελίριο

Για να στηρίξει την εργοδοσία, κατέφυγε σε προκλήσεις, καταλογίζοντας στους συνδικαλιστές την ευθύνη για την ανεργία, αλλά και... καπέλωμα από το ΚΚΕ!

Από την απεργιακή συγκέντρωση των εργατοτεχνιτών της Ζώνης την 1η Μάρτη
Από την απεργιακή συγκέντρωση των εργατοτεχνιτών της Ζώνης την 1η Μάρτη
Σε μετωπική σύγκρουση με την εργοδοσία και την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ εξελίσσεται ο αγώνας που δίνουν οι μεταλλεργάτες του Πειραιά, με αιχμή την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες τους. Σταθμός στον αγώνα τους είναι η σημερινή 24ωρη απεργία, ενώ από αύριο συνεχίζουν με καθημερινές παύσεις εργασίας από τις 12 το μεσημέρι. Σήμερα οι απεργοί θα συγκεντρωθούν στις 8.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά και από εκεί με πορεία θα διαδηλώσουν αρχικά έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά - όπου θα εκδικαστεί η υπόθεση της έκρηξης του δεξαμενόπλοιου «ΣΕΪΛΟΡ» που στοίχισε τη ζωή 5 συναδέλφων τους - και στη συνέχεια στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο αγώνας των μεταλλεργατών και τα αιτήματα που προβάλλουν, που έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με την αντεργατική πολιτική, έχουν θορυβήσει το μπλοκ κυβέρνησης και εργοδοσίας. Χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης τάχθηκε απροκάλυπτα υπέρ των εργοδοτών. Δε δίστασε να κάνει ωμή παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις για τη Σύμβαση, να προκαλέσει με προβοκατόρικες μεθόδους τους συνδικαλιστές και να τους χαρακτηρίσει ως... «καπελωμένους» από το ΚΚΕ!

Αυτά τα πρωτοφανή διαδραματίστηκαν στη χτεσινή προγραμματισμένη τριμερή συνάντηση μεταξύ υπουργού, συνδικαλιστών των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και των εργοδοτικών Ενώσεων, η οποία αφορούσε τα μέτρα που υποτίθεται ότι προγραμματίζει να λάβει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη της Ζώνης. Ομως αντί αυτού, οι συνδικαλιστές αντίκρισαν το ενιαίο μέτωπο εργοδοτών - κυβέρνησης!

Ο υπουργός μόλις εισήλθε στην αίθουσα, όταν είδε τους συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου, άρχισε να ωρύεται λέγοντας ότι αυτοί φταίνε που δεν έχει δουλιά η Ζώνη, γιατί με τις απεργίες τους διώχνουν τα καράβια! Και ότι αν θέλουν δουλιά στη Ζώνη να μην έχουν... πολλές απαιτήσεις! Στη συνέχεια επιτέθηκε συνολικά στους εκπροσώπους των Σωματείων της Ζώνης, καλώντας τους να ...«βγάλουν τα καπελάκια» του ΚΚΕ! Ομως πήρε την απάντηση που του έπρεπε. Οι συνδικαλιστές τον κατήγγειλαν για προβοκατόρικη και φασιστική συμπεριφορά, η οποία, εκτός των άλλων, απέδειξε ανάγλυφα το πάρε δώσε του ίδιου του υπουργού με τους επιχειρηματίες. Ξεκαθάρισαν ότι οι αγώνες τους θα κλιμακωθούν, του είπαν να μην πιάνει το ΚΚΕ στο στόμα του και αποχώρησαν από την αίθουσα. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρης Πουλικόγιαννης, σχολιάζοντας σχετικά, είπε: «Είναι φανερό πως ενοχλεί την κυβέρνηση και την εργοδοσία η αγωνιστική δράση των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι αγώνες των ταξικών συνδικάτων, γιατί συνεχώς συσπειρώνουν αγωνιστικά όλο και περισσότερους εργαζόμενους».

Οι μεταλλεργάτες αγωνίζονται για ουσιαστικές αυξήσεις στο μεροκάματο, διεύρυνση του 7ωρου, 5ήμερου, 35ωρου που ισχύει μόνο στη Ζώνη, χτύπημα της ασυδοσίας των εργοδοτών με την επιβολή ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, μέτρα για την ανάπτυξη της Ζώνης και άλλα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενοχλούν τα ταξικά συνδικάτα (2009-06-30 00:00:00.0)
Ψηφίζουν από αύριο (2002-11-06 00:00:00.0)
Υπερψήφισαν έναν πλούσιο απολογισμό (2002-10-24 00:00:00.0)
«`Η θα παλέψουμε, ή θα μας σκοτώνουν» (2002-01-24 00:00:00.0)
«Φταίει ο μεταλλεργάτης»! (2000-05-12 00:00:00.0)
Νίκη κατά της «μαύρης εργασίας» (2000-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ