Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τίμησαν και φέτος το Μπλόκο της Καλογρέζας

Σε κλίμα αγωνιστικής έξαρσης, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από την περιοχή, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η καθιερωμένη εκδήλωση τιμής για το Μπλόκο της Καλογρέζας που οργάνωσαν το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ. Για το Μπλόκο της 15 Μάρτη 1944, όταν περί τους 2.000 Γερμανοφασίστες και δωσίλογοι ταγματασφαλίτες συνέλαβαν εκατοντάδες κατοίκους, από τους οποίους 22 παλικάρια (21 μέλη του ΚΚΕ ΕΑΜίτες-ΕΛΑΣίτες και ένας Ιταλός αντιφασίστας) τα εκτέλεσαν και τους υπόλοιπους έστειλαν στα κάτεργα της Γερμανίας, απ' όπου οι περισσότεροι δεν επέστρεψαν ποτέ.

Ομως συνέχισε τον αγώνα για την απελευθέρωση και στον τρίχρονο αγώνα του ΔΣΕ ενάντια στους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές, τόνισε ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Γιώργος Κατημερτζής, για να προσθέσει: Εξήντα ένα χρόνια μετά τη σκυτάλη από τους Αντιστασιακούς παίρνουν και συνεχίζουν μαζί μας στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες τα παιδιά και τα εγγόνια μας με το Σύλλογο Απογόνων. Κι αυτό ενοχλεί κάποιους, είπε, αναφερόμενος στο δήμαρχο της πόλης που διοργανώνει ξεχωριστή εκδήλωση από την ΠΕΑΕΑ.

Τα διδάγματα της Αντίστασης 1940 - '49, τόνισε πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων της ΕΑ και του ΔΣΕ Παν. Ασβεστάς, φωτίζουν και σήμερα το δρόμο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης ενάντια στη νέα τάξη των ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και, στο τέλος, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στους λαϊκούς αγώνες και την απεργιακή κινητοποίηση της 17 Μάρτη και στις αντιιμπεριαλιστικές - αντιπολεμικές εκδηλώσεις της 18 Μάρτη και στη συνέχεια.

Το προσκλητήριο των νεκρών έκαναν οι αντιστασιακοί Δέσποινα Βενετσανοπούλου και Κώστας Σπυράτος. Το στεφάνι της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ κατέθεσε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και από το ΔΗΚΚΙ ο Ηλίας Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του. Στεφάνια κατέθεσαν μαζικοί φορείς της πόλης. Ενώ σχολιάστηκε η παρουσία του δημάρχου Γ. Χαραλάμπους ο οποίος κατέθεσε και στεφάνι, ενώ ετοιμάζει άλλη ξεχωριστή από τους αντιστασιακούς εκδήλωση αλλοιώνοντας το πραγματικό περιεχόμενο της Αντίστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ