Πέμπτη 17 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Παράνομη χωματερή «απειλεί» τη Δημόσια Υγεία

Παράνομη χωματερή που εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον λειτουργεί ανεξέλεγκτα εδώ και 25 χρόνια στο Δήμο Παραμυθιάς στην Ηγουμενίτσα, αποτέλεσμα της ανυπαρξίας από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συνολικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, στη συνοικία Σιαμετίων του Δήμου Παραμυθιάς η χωματερή βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη του ενός χιλιομέτρου από τα σπίτια του συνοικισμού. Κοντά στη λεκάνη απορροής του υδροφόρου ορίζοντα από τον οποίο υδρεύεται ο συνοικισμός και η πόλη της Παραμυθιάς, αλλά και σε απόσταση 50 έως 100 μέτρων από κτηνοτροφικές μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το σχέδιο «Καποδίστρια» έγινε συνένωση δήμων και κοινοτήτων και η χωματερή δέχεται τόνους σκουπιδιών από 22 κοινότητες επιτείνοντας την κατάσταση. Για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει γνωμοδότηση από την αρμόδια Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας για την ακαταλληλότητα της χωματερής εξαιτίας των κινδύνων που υπάρχουν για τους κατοίκους και τα νερά.

Η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων της συνοικίας Σιαμετίων προχώρησε πρόσφατα σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αποκλείοντας τη χωματερή από τις 28 Φλεβάρη έως και τις 11 Μάρτη, απαιτώντας από το δήμο και την περιφέρεια την οριστική απομάκρυνσή της. Σε γενική συνέλευση των κατοίκων της συνοικίας στις 11 Μάρτη αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή του κλεισίματος της χωματερής, δίνοντας προθεσμία στο δήμο ώστε να βρεθεί άλλος χώρος για την απόθεση των απορριμμάτων.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συστήθηκε Επιτροπή με σκοπό έως τα τέλη Μάρτη να βρεθεί χώρος για την προσωρινή διάθεση των απορριμμάτων. Η «Δημοτική Συνεργασία», παράταξη του Δήμου Παραμυθιάς, στήριξε το αίτημα και τους αγώνες των κατοίκων για άμεση απομάκρυνση της παράνομης χωματερής. Σε σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η «Δημοτική Συνεργασία» είχε επισημάνει ότι η Επιτροπή του δήμου πρέπει να διερευνήσει μακροπρόθεσμα εναλλακτικούς χώρους διευθέτησης των απορριμμάτων σε συνεργασία με άλλους δήμους. Παράλληλα, ζήτησε να διερευνηθεί η ύπαρξη χώρου για προσωρινή διάθεση των απορριμμάτων ώστε να ανακουφιστεί η περιοχή από τις δυσμενείς συνέπειες που υφίσταται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ