Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΙΤΑ
Σε απόγνωση εργαζόμενοι και ντοματοπαραγωγοί

Η Αγροτική Τράπεζα διεκδικεί ξανά την εταιρία και σκοπεύει σε πλειστηριασμό

Στο δρόμο της ανεργίας κινδυνεύουν να βρεθούν οι 300 εργαζόμενοι της ΕΛΙΤΑ (πρώην ΑΔΕΛΚΑΝ), ύστερα από τις μεθοδεύσεις απαξίωσης του εργοστασίου, που ακολούθησε η διοίκηση της επιχείρησης, με την ανοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Σε συνάντηση που είχε με τον υποδιοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Θ. Παπαγεωργίου αντιπροσωπεία των εργαζομένων, έγινε γνωστό ότι η Τράπεζα, ήδη, έχει προχωρήσει στη διαλυτική πράξη της μεταβίβασης του εργοστασίου από την ΑΔΕΛΚΑΝ στην εταιρία ΕΛΙΤΑ, που έγινε πριν από δύο χρόνια, ώστε πάλι η ντοματοβιομηχανία να επανέλθει στην Αγροτική Τράπεζα. Μάλιστα, η Αγροτική Τράπεζα, με αίτηση που έχει καταθέσει στο Εφετείο Αθηνών, ζητά την έγκριση του δικαστηρίου για τη διεξαγωγή πλειστηριασμού ή για την ανακοίνωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αγοράς της ΕΛΙΤΑ από νέους επίδοξους αγοραστές.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΕΛΙΤΑ οφείλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα πολλών μηνών, τα επιδόματα αδείας του 1998 και του 1999, ενώ και οι ντοματοπαραγωγοί δεν έχουν πάρει ακόμα δραχμή για τα προϊόντα που έχουν πουλήσει στη βιομηχανία, εδώ και ένα χρόνο. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης αρνούνται την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους - οι οποίοι, το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιούσαν απεργιακές κινητοποιήσεις - με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Οι εργαζόμενοι και οι ντοματοπαραγωγοί έχουν ζητήσει πολλές φορές την παρέμβαση των υπουργείων Εργασίας και Γεωργίας για την επίλυση των προβλημάτων τους, οι πολιτικές ηγεσίες των οποίων, όμως, «αγρόν ηγόραζαν».

Η ΕΛΙΤΑ είναι σήμερα η μεγαλύτερη από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Αλμυρό, ο οποίος κατέχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα, καθώς μετά το κλείσιμο της Μεταλλουργικής Χάλυψ και των Ελληνικών Σιδηροκραμάτων έχασαν τη δουλιά τους 1.200 εργαζόμενοι.

Σε υπόμνημα που κατέθεσε στη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας το Εργατικό Κέντρο Αλμυρού, ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την εξεύρεση λύσης, επισημαίνοντας ότι εάν συνεχιστεί η κατάσταση θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια άλλους 300 εργαζόμενους στη μακριά λίστα των ανέργων. Υπογραμμίζει, δε, ότι «μετά από τον πλειστηριασμό της ΑΔΕΛΚΑΝ το 1997, η ΕΛΙΤΑ αγόρασε την εταιρία από την Αγροτική Τράπεζα και είναι απορίας άξιον πώς μέσα σε 2 χρόνια, η σημερινή διοίκηση της επιχείρησης κατόρθωσε να δημιουργήσει ανοίγματα της τάξης, περίπου, των 6 δισ. δρχ., οδηγώντας εργαζόμενους και ντοματοπαραγωγούς σε αδιέξοδη κατάσταση και σε απόγνωση».

Επίσης, αναφέρει ότι η βιομηχανία είναι κερδοφόρα, είναι η μεγαλύτερη στο είδος της στη χώρα μας, είναι βιώσιμη και μπορεί ν' ανταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ταυτόχρονα, προσφέρει πολλά, πρώτα και κύρια στην τοπική κοινωνία του Αλμυρού και γενικότερα στην αγροτική οικονομία της περιοχής. Μεταξύ των άλλων, οι εργαζόμενοι απαιτούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και να μην προχωρήσει ο υπουργός Γεωργίας στην εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ, επιβάλλοντας ποινή ενός έτους αποκλεισμού από την κατανομή της βιομηχανικής ντομάτας, επειδή η ΕΛΙΤΑ δεν έχει εξοφλήσει ακόμα τους ντοματοπαραγωγούς για το έτος 1999.

Υπόμνημα διαμαρτυρίας απέστειλαν στον υπουργό Γεωργίας και οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών Βόλου και Αλμυρού, με το οποίο ζητούν να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ