Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»
Βήμα προτάσεων ιδιωτικοποίησης

Ο Θ. Βερέμης πρότεινε δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ενώ οι βιομήχανοι ζητούν ιδιωτικά πανεπιστήμια

Το διάλογο - απάτη οι φοιτητές τον έχουν απορρίψει και διεκδικούν τα δικαιώματά τους
Το διάλογο - απάτη οι φοιτητές τον έχουν απορρίψει και διεκδικούν τα δικαιώματά τους
Επανήλθε με νέα συνεδρίασή του χτες το όργανο της συναίνεσης και του ψευδεπίγραφου διαλόγου, το «Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας», με τη συμμετοχή της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, εκπροσώπων των πανεπιστημιακών, του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ και άλλων φορέων που νομιμοποιούν τη διαδικασία, με θέμα τη «χρηματοδότηση της εκπαίδευσης».

Μπορεί οι συμμετέχοντες, ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, να ομονοούν στα λόγια για την αναγκαιότητα αύξησης των δαπανών, αλλά αυτό που αποδείχτηκε είναι ότι το συγκεκριμένο συμβούλιο είναι βήμα για τη διατύπωση νέων αντιδραστικών προτάσεων για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας, που έρχονται σε ρήξη με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες για ουσιαστική εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν.

Συγκεκριμένα: Στη χτεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας του ΕΣΥΠ, ο πρόεδρός του, καθηγητής Θ. Βερέμης, προχώρησε σε νέες προκλήσεις, μετά αυτές για κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, όσων έχουν απομείνει και για «αιώνιους φοιτητές». Μίλησε για την αναγκαιότητα επιβολής διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, που και σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν επιβληθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όσοι πάνε για μεταπτυχιακό έχουν και να πληρώσουν. Ωστόσο, αυτό το «έντυσε» με μια ψευδεπίγραφη «αντίληψη δικαιοσύνης». Είπε «ένα ποσοστό μεταπτυχιακών φοιτητών μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος», πράγμα «που θα αποτελούσε εισροή χρημάτων από τις τσέπες των πολλών στις τσέπες των λίγων το να παρέχονται δωρεάν τα μεταπτυχιακά»!.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Δ. Φουντουκάκος διατύπωσε πρόταση για ιδιωτικά πανεπιστήμια και είσοδο του ιδιωτικού τομέα στην εκπαίδευση, με το «επιχείρημα» της αύξησης του ανταγωνισμού και της αποτελεσματικότητας! Ενώ στο ίδιο πνεύμα, ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Α. Τορτοπίδης κάλεσε να «δοκιμάσουμε αντί να αφορίζουμε» την ιδιωτική εκπαίδευση, λέγοντας ότι έτσι θα υπάρξει άμιλλα και βελτίωση.

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, ο γενικός γραμματέας Ανδρ. Καραμάνος υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, εμφανίζοντας αύξηση των κρατικών δαπανών για το 2005, τη στιγμή που τα ποσοστά που διατίθενται δεν εξασφαλίζουν ούτε επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων ούτε ανάπτυξη σε όφελος του λαού. Ο ίδιος απέδωσε την αύξηση των ιδιωτικών δαπανών στο ότι η ελληνική οικογένεια νιώθει ανασφάλεια για τα «ποιοτικά χαρακτηριστικά» των δημοσίων σχολείων έναντι των ιδιωτικών, ενώ έκανε λόγο και για «παθογένεια» της ελληνικής κοινωνίας που θεωρεί ότι τα παιδιά πρέπει να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο (!). Δεν έλειψαν και οι αναφορές στο παράδειγμα της Φινλανδίας, που, όπως ειπώθηκε, δε διαθέτει περισσότερες δαπάνες για την Παιδεία αλλά, όπως επανειλημμένα τονίστηκε, τις διαχειρίζεται καλύτερα. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι μεγάλο κομμάτι του κόστους της εκπαίδευσης στη Φινλανδία πέφτει τελικά στις πλάτες των ίδιων των εργαζομένων, καθώς μέσα από το αποκεντρωμένο σύστημα εκπαίδευσης, το κράτος χρηματοδοτεί τις δύο πρώτες βαθμίδες κατά 57% και το υπόλοιπο 43% το καλύπτει η τοπική κοινωνία.

Χτες, επρόκειτο να συζητηθεί και το ζήτημα της αξιολόγησης στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο τελικά αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση λόγω έλλειψης χρόνου. Η ολομέλεια του ΕΣΥΠ θα συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη 30 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ