Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Οχι στην υποταγή των Ιδρυμάτων στο κεφάλαιο

Ανακοίνωση απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου του ΕΣΥΠ για τους πανεπιστημιακούς

Αιχμηρή απάντηση στις προχτεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΕΣΥΠ Θάνου Βερέμη για τους πανεπιστημιακούς, που τους χαρακτήρισε «βολεμένους» κι «ευχαριστημένους με την αδράνεια», έδωσε με ανακοίνωσή της η Γραμματεία της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Πανεπιστημιακών» (ΔΗΠΑΚ).

Η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει ότι «ο στόχος της ανοίκειας αυτής επίθεσης ενάντια στους πανεπιστημιακούς είναι προφανής: Να παρουσιάσει ως υπεύθυνους της σημερινής κρίσης που επικρατεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές. Να στρέψει τους μεν ενάντια στους δε.

Παράλληλα, να αθωώσει και να συγκαλύψει την πολιτική και τις μεγάλες ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, τη μακρόχρονη προσπάθειά τους να υποτάξουν το Πανεπιστήμιο και τους πανεπιστημιακούς στις δυνάμεις της αγοράς και του κεφαλαίου. Να κατασιγάσει τις διαμαρτυρίες, τις αντιδράσεις και τις αντιστάσεις του πανεπιστημιακού και φοιτητικού κινήματος. Να διευκολύνει τη νομοθέτηση και την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, που αυτήν την περίοδο προωθούνται».

Μιλώντας για την πραγματικότητα που επικρατεί στα Ιδρύματα, η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει ότι «όλοι οι βολεμένοι πανεπιστημιακοί, οι αδρανείς, οι αδιάφοροι και οι υποταγμένοι είναι ακριβώς εκείνοι που επιθυμούν διακαώς να εφαρμοστούν οι αντιδραστικές κατευθύνσεις της διακήρυξης της Μπολόνιας και η πολιτική της ΕΕ», αυτά δηλαδή που προωθεί και ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ.

Στον αντίποδα, τονίζει ότι υπάρχουν και οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οι φοιτητές και οι σπουδαστές, οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ και το αγωνιστικό εργατικό κίνημα που «παλεύουν για ένα Πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα της σύγχρονης εποχής, στην κάλυψη των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών και στις απαιτήσεις της εξέλιξης των επιστημών, της έρευνας, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και του πολιτισμού.

Το Πανεπιστήμιο αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα "οράματα" των εντεταλμένων του νεοφιλελευθερισμού και των κυβερνήσεων που υπηρετούν, με τα "πανεπιστήμια - ησυχαστήρια" της αγοράς, που θα υπαγορεύουν την αμάθεια και θα προετοιμάζουν το ιδεολογικά συμβιβασμένο, επιστημονικά ημικαταρτισμένο και εργασιακά απασχολήσιμο εργατικό δυναμικό της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ