Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση με ειδικότερες αναφορές στις επιπτώσεις των εξελίξεων στα ΤΕΙ, έγινε προχτές σε αμφιθέατρο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με μαζική συμμετοχή σπουδαστών και καθηγητών του ΤΕΙ, και κεντρικούς ομιλητές το βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδη και τον αντιπρόεδρο του ΤΕΙ Β. Καρακολτζίδη. Μεταξύ των διδασκόντων του ΤΕΙ που παραβρέθηκαν ήταν ο Ν. Τσιτζής, γενικός γραμματέας του ΤΕΙ, ο Ν. Φολίνας, αναπληρωτής καθηγητής, η πρόεδρος του συλλόγου Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού, η γενική γραμματέας του Συλλόγου Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού Α. Αργυρού και ο Φ. Δαμιανίδης από το Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό.

Το περιεχόμενο της συζήτησης αφορούσε στις πολιτικές που οδήγησαν στην απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και στη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για τις διάφορες μορφές ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Διάχυτη ήταν η αγανάκτηση για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Εντονη ήταν η ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η οικονομική κατάσταση των Ιδρυμάτων αφού ήδη κουβεντιάζεται δημόσια το ενδεχόμενο να πληρώνουν οι σπουδαστές δίδακτρα προκειμένου να επιβιώσουν τα Ιδρύματα. Εγιναν διαπιστώσεις για τους ταξικούς φραγμούς που μπαίνουν στην εκπαίδευση. Επισημάνθηκαν τα εργασιακά προβλήματα των εργαζομένων στα ΤΕΙ.

Τη συζήτηση άνοιξε ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ ο οποίος αναφέρθηκε στην υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά και στη συνολική υποβάθμιση των δυο πρώτων βαθμίδων της Εκπαίδευσης με αποτέλεσμα και το χαμηλό επίπεδο των νεοεισαχθέντων στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ακόμα, αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και την κατ' ευφημισμό «ανωτατοποίηση» των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ενώ έθεσε έναν προβληματισμό σε σχέση με την «προσαρμογή» της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιταγές της Μπολόνιας και των μετέπειτα συνθηκών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αντίστασης στον αντιεκπαιδευτικό και αντιλαϊκό τους χαρακτήρα.

Το λόγο πήρε ο βουλευτής του ΚΚΕ και με αφορμή τα σημεία της τοποθέτησης του Β. Καρακολτζίδη, τόνισε μεταξύ άλλων, σε σχέση με τις εξελίξεις, ότι η εκπαίδευση στα πλαίσια της ΕΕ είναι προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς ενώ φαίνεται ότι προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στα ίδια προβλήματα, όπως αυτά έχουν αναπτυχθεί και έχουν φτάσει στο κορυφαίο τους σημείο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κλείνοντας ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ για Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ