Κυριακή 27 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Η διαδήλωση του «Πατριωτικού Μετώπου»

Στιγμιότυπα από τη διαδήλωση του «Πατριωτικού Μετώπου»

TKP

Στιγμιότυπα από τη διαδήλωση του «Πατριωτικού Μετώπου»
Χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚ Τουρκίας και παρέστησαν στη συγκέντρωση του «Πατριωτικού Μετώπου» στο Καντικιόι, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στις 13 του Μάρτη. Αν και οι «πατριωτικές πρωτοβουλίες» του ΚΚ Τουρκίας έχουν ξεκινήσει εδώ και μόλις μερικούς μήνες και το «Πατριωτικό Μέτωπο» συγκροτήθηκε μόλις στις 27 του Φλεβάρη, αναφέρει το «Bulletin» του ΚΚΤ, η συγκέντρωση και η πορεία μπόρεσαν να συγκεντρώσουν χιλιάδες ανθρώπους από πολλές πόλεις, πανεπιστήμια και σχολεία σε όλη την Τουρκία. Εργάτες, φοιτητές, δάσκαλοι, διανοούμενοι, απόστρατοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί, νομικοί και γιατροί από πολλές πόλεις της Τουρκίας εξέφρασαν, στη συγκέντρωση, την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν εναντίον του ιμπεριαλισμού της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ανάμεσα στις πατριωτικές πρωτοβουλίες, αναφέρει το ΚΚ Τουρκίας, ξεχώρισαν η παρουσία αυτής των εργαζομένων της SEKA, της κρατικής βιομηχανίας χάρτου και κυτταρίνης, που μάχονται με γενναιότητα εδώ και μήνες εναντίον της ιδιωτικοποίησης και του κλεισίματος του εργοστασίου τους, η πρωτοβουλία των υποδηματοποιών, και των εργαζόμενων γυναικών, που προσέλκυσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Στη συγκέντρωση και στην πορεία έλαβαν μέρος οργανώσεις νεολαιών, όπως η ΕΔΟΝ (Κύπρος), η JPC (Πορτογαλία), η KSM (Τσεχία), η KPiD (Δανία), η YCL (Γεωργία) και η BSYU (Βουλγαρία). Αντιπροσωπείες τους βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη για τη συνάντηση των οργανώσεων Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης.


TKP

Η συγκέντρωση άρχισε με μια εναρκτήρια ομιλία του Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας. Ο Οκουγιάν ανέφερε ότι οι πατριωτικές πρωτοβουλίες εξέπληξαν τους πάντες με την ανάπτυξη και την εξάπλωση που παρουσίασαν πέρα από κάθε προσδοκία μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, και πρόσθεσε ότι το «Πατριωτικό Μέτωπο» έχει ξεκάθαρο σκοπό και δρόμο μπροστά του.

Τον Οκουγιάν διαδέχτηκαν στο βήμα εκπρόσωποι των εργαζομένων στη SEKA, νομικοί, ακαδημαϊκοί, γυναίκες, γιατροί, απόστρατοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί, εργαζόμενοι και μουσικοί, με ομιλίες στις οποίες αποκρυπτογράφησαν τον ιμπεριαλισμό της ΕΕ και ανέπτυξαν τους τρόπους και τις πρωτοβουλίες αγώνα εναντίον της ΕΕ.

Η έκκληση για αλληλεγγύη του Μιγκέλ Μαδέιρα, προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), έγινε δεκτή «με ενθουσιασμό», ενώ το μήνυμα για αλληλεγγύη των λαών και κοινό αγώνα ενάντια στην ΕΕ που απηύθυνε ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έγινε δεκτό από το πλήθος με το σύνθημα «Ζήτω η αλληλεγγύη των λαών», αναφέρει το «Bulletin» του ΚΚ Τουρκίας.

Τις ομιλίες έκλεισε ο Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, Πρόεδρος του ΚΚ Τουρκίας, ο οποίος εξέφρασε την πίστη του στις δυνατότητες που έχει το «Πατριωτικό Μέτωπο».

Σύντομες συναυλίες έδωσαν ο Εντίπ Ακμπαϊράμ, ένας γνωστός Τούρκος μουσικός, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν αφήσαμε αυτή τη χώρα να ξεπουληθεί στις ΗΠΑ και στην ΕΕ και δε θα την αφήσουμε», και, κλείνοντας τη συγκέντρωση, το συγκρότημα «City Lights».

Από την ομιλία του Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας

TKP

Από την ομιλία του Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας
Αν και η αστυνομία επιχείρησε να παρεμποδίσει την πορεία των συγκεντρωμένων αποκλείοντας όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία Ισκελε, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν μετά τη συγκέντρωση έως το Χαϊντάρπασα, όπου βρίσκεται ο σταθμός του τρένου.

Στην πορεία ακούστηκαν συνθήματα όπως «Αυτή η χώρα είναι δική μας, κάτω ο ιμπεριαλισμός», «Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η ένωση των αφεντικών», «Μην αφήσετε τη χώρα να ξεπουληθεί, οργανωθείτε στο Πατριωτικό Μέτωπο», «Εργαζόμενοι ενωθείτε και πάρτε την εξουσία», «Η SEKA ανήκει στο λαό, δεν μπορεί να πουληθεί», «No pasaran στην ΕΕ από τα Πανεπιστήμια».


Από το χαιρετισμό του Γ. Τούσσα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

TKP

Από το χαιρετισμό του Γ. Τούσσα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

ΤKP


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ