Κυριακή 27 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Προς «συμφωνίες των προθύμων»

«Το ΝΑΤΟ είναι τώρα κατά κάποιο τρόπο "αγνοούμενο" όσον αφορά στη στρατηγική του», δηλώνει η Λόρεν Τόμσον, αναλύτρια του Ινστιτούτου Λέξινγκτον... Περίπου αυτή είναι και η γνώμη των περισσοτέρων στο Πεντάγωνο. Και η νέα «στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ», που νομιμοποιεί την προληπτική δράση ως μέσο αντιμετώπισης όλων των κρατών που θεωρεί «εχθρικά» ή ομάδων πληθυσμού, αναζητεί και επιβάλλει για την προώθηση της πολιτικής της συνενόχους - συμμάχους στην πολιτική της δυναμικής του πολιτικής δραστικής αποτροπής.

Ετσι οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατά το μνημόνιο του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ανοίγουν το «διάλογο» με τους συμμάχους, αναφορικά με τη μελλοντική στρατηγική, αφού καταγράφεται η αλλαγή πλεύσης από την «στρατηγική που επικρατούσε καθ' όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, της "αναχαίτισης" των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, στην υιοθέτηση μίας παγκόσμιας στρατηγικής αντιμετώπισης σε παγκόσμιο επίπεδο εχθρών που αναδύονται αναπάντεχα, όπως έγινε στην περίπτωση του Ιράκ και του Αφγανιστάν ή τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν σε φιλικές ή σύμμαχες χώρες».

Υπό αυτό το πρίσμα η αμερικανική κυβέρνηση και το Πεντάγωνο «επιζητά» μεγαλύτερη συνεργασία με τους συμμάχους και για το λόγο αυτό θα τους συμπεριλαμβάνει στις «μυστικές συναντήσεις που αφορούν στην αμυντική πολιτική και στρατηγική των ΗΠΑ», γνωστές και ως «The Quadrennial Defence Review». Αυτή η προσπάθεια διάνοιξης διαύλου, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον για «σύσφιγξη των δεσμών της Αμερικής με τους στρατιωτικούς της συμμάχους».

Εντούτοις, η κυβέρνηση Μπους έχει ξεκαθαρίσει προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι δεν πρόκειται επ' ουδενί να χαλαρώσει ή «μαλακώσει» το δόγμα των προληπτικών επιθέσεων, προκειμένου να υπερασπίσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Κατά τον υφυπουργό Αμυνας, Ντάγκλας Φέιθ, η συμπερίληψη των συμμάχων στις συνομιλίες αυτές, θα ωθήσει ακόμη περισσότερο τη συνεργασία στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Ωστόσο, ο Ντάγκλας Φέιθ δεν κατονόμασε τις χώρες πέραν της Βρετανίας, που θα προσκληθούν στις συνομιλίες στο Πεντάγωνο, αλλά κατέστησε σαφές ότι οι συνομιλίες αυτές θα προσδιορίσουν στόχους και αποστολές που πλέον ίσως θα βρίσκονται στην ευθύνη, όσον αφορά στην εκτέλεσή τους φυσικά, άλλων χωρών. Οι κοινές αυτές συναντήσεις θα προσπαθήσουν, κατά τον Αμερικανό αξιωματούχο, να σφυρηλατήσουν τη συμφωνία για τις απειλές που υπάρχουν ανά την υφήλιο και με ποιον τρόπο οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να βοηθήσουν, ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν, όσον αφορά στην εκπαίδευση και την παροχή βοήθεια μεταξύ των συμμαχικών στρατευμάτων.

Πάντως, ο Φέιθ επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι οι ΗΠΑ θα είναι, πάντα, πανέτοιμες να προχωρήσουν και μόνες τους και να εξαπολύσουν μονομερείς προληπτικές επιθέσεις, εάν θεωρηθεί αναγκαίο, χωρίς φυσικά να επιζητήσουν την έγκριση άλλων χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ