Τρίτη 5 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με επιτυχία οι εκδηλώσεις για τη Γυάρο

Εγιναν το τριήμερο 1 - 3 Απρίλη 2005 στο Πάρκο Ελευθερίας.

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 3.4.2005 οι τριήμερες εκδηλώσεις που οργάνωσε ο σύλλογος «ΓΥΑΡΟΣ - Ιστορική μνήμη», στο πάρκο Ελευθερίας με τη συμβολή και του Πολιτιστικού Τμήματος του Δήμου Αθήνας. Οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στους πολιτικούς κρατούμενους αγωνιστές, που για πολλά χρόνια βίωσαν την άγρια μεταχείριση που τους επιφύλαξε μετά την απελευθέρωση της χώρας, ο αγγλικός ιμπεριαλισμός και οι ντόπιοι συνεργάτες του, ανάμεσα στους οποίους και συνεργάτες του φασίστα κατακτητή, στην περίοδο 1941 - '44.

Στην αίθουσα του Πάρκου Ελευθερίας εκτέθηκε εξαιρετικής σημασίας φωτογραφικό υλικό και αντίγραφα επίσημων εγγράφων που αποδείχνουν την άθλια μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων στην επίμονη προσπάθεια των δημίων τους να αποσπάσουν - χωρίς να το πετύχουν, βέβαια - αποκήρυξη της κομμουνιστικής ιδεολογίας (τις γνωστές δηλώσεις μετάνοιας) από χιλιάδες αγωνιστές της αθάνατης Εθνικής Αντίστασης. Στις αίθουσες του πάρκου παρουσιάστηκαν, ακόμα, όλα σχεδόν τα βιβλία που έχουν εκδοθεί με θέμα τη ΓΙΟΥΡΑ (ΓΥΑΡΟ), με πληροφορίες για τις συνθήκες έκδοσης και κυκλοφορίας τους.

Εκατοντάδες πολίτες της Αθήνας και άλλων περιοχών της χώρας, ιδιαίτερα νέοι, επισκέφτηκαν την έκθεση, για απότιση φόρου τιμής στη μνήμη των θυμάτων της Γιούρας. Είχαν την ευκαιρία και παρακολούθησαν ομιλίες πολιτικών κρατουμένων που βίωσαν τη Γιούρα στην περίοδο του Εμφυλίου σε σκηνές και από το 1955 έως το 1962 στο κτίριο - κάτεργο των φυλακών. Ακόμα στην περίοδο της φασιστικής δικτατορίας 1967 - '74 στη διάρκεια της οποίας, για πρώτη φορά, οδηγήθηκαν στις φυλακές της Γιούρας και εκατοντάδες αγωνίστριες.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων, επίσης, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τη ΓΙΟΥΡΑ του σκηνοθέτη - ηθοποιού Λεωνίδα Βαρδαρού, που με πολύ ενδιαφέρον και θετικά σχόλια παρακολούθησαν οι επισκέπτες. Τέλος, εξαιρετική υπήρξε η παρουσία της παιδικής χορωδίας ΤΥΠΑΛΔΟΥ, τόσο για την επιλογή όσο και για την απόδοση των τραγουδιών.

Πολλοί επισκέπτες εκδήλωσαν την επιθυμία να γίνουν μέλη του συλλόγου «ΓΥΑΡΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ» και το ενδιαφέρον να επισκεφθούν τα Γιούρα τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, στη χρονιάτικη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο σύλλογος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ