Τρίτη 5 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Σκοτώθηκαν σε ναρκοπέδιο

Τραγικό θάνατο βρήκαν δύο αλλοδαποί σε ναρκοπέδιο του Εβρου στην προσπάθειά τους να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ ένας ακόμη μετανάστης τραυματίστηκε σοβαρά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στις 21.10 το βράδυ της Κυριακής στην παραμεθόρια περιοχή Καστανιών Εβρου μπήκαν σε ναρκοπέδιο ένας Ιρακινός, ένας Μαυριτανός και ένα άτομο αγνώστου εθνικότητας με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό των δύο πρώτων και το σοβαρό τραυματισμό του τρίτου μετανάστη, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το ναρκοπέδιο είναι σημασμένο με φωσφορούχες πινακίδες (στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά) και διπλής περίφραξης με ειδικά συρματοπλέγματα.

Επανειλημμένα ωστόσο έχει επισημανθεί από εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, ότι μπορεί να είναι περιφραγμένα τα ναρκοπέδια, αλλά αυτό φαίνεται μόνο την ημέρα. Τις νυχτερινές ώρες που συνήθως περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα οι μετανάστες, μόλις εισχωρήσουν στα πεντακόσια μέτρα περίπου μέσα στη χώρα μας, έχουν να επιλέξουν το δρόμο ή τις κατάφυτες περιοχές για να συνεχίσουν την πορεία τους. Για λόγους προστασίας τους αποφεύγουν το δρόμο και περνώντας τα σύρματα μπαίνουν στους χώρους όπου είναι κατάσπαρτοι με νάρκες προσωπικού.

Διεθνείς οργανισμοί με αφορμή παρόμοια τραγικά περιστατικά έχουν ζητήσει από τη χώρα μας να συμμορφωθεί με τη συνθήκη της Οτάβα, η οποία απαγορεύει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού και επιτάσσει την εκκαθάριση των ναρκοπεδίων.

Σημειώνεται τέλος ότι χρειάστηκε περίπου τέσσερις ώρες για την περισυλλογή των νεκρών και του τραυματία από το εξειδικευμένο προσωπικό του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς. Στην περιοχή του ναρκοπεδίου επενέβησαν άνδρες του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), ενώ η επιχείρηση απεγκλωβισμού των λαθρομεταναστών ολοκληρώθηκε στις 4 τα ξημερώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ