Τρίτη 5 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
«Δε θα επιτρέψουμε παραχάραξη της ιστορίας»

Καταγγελία του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ

Τις υπόγειες προσπάθειες παραγόντων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που απαρτίζουν κάποια «Επιτροπή πρωτοβουλίας», να παραχαράξουν και διαστρεβλώσουν την ιστορία που γράφτηκε με την εκτέλεση εκατοντάδων κομμουνιστών, αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη θέση Γηροκομείο Πάτρας την περίοδο 1946-'49, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ Αχαΐας. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ επισημαίνει πως «μετά την τελευταία συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (Πάτρας) για το μνημείο στο Γηροκομείο, επανέρχονται στον τοπικό Τύπο διάφορα δημοσιεύματα από τη λεγόμενη "Επιτροπή πρωτοβουλίας" μέσα από τα οποία φαίνεται καθαρά ότι γίνεται προσπάθεια παρέμβασης να εξελιχθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. για την ανέγερση μνημείου) σε παραχάραξη και διαστρέβλωση της ιστορίας.

Το γεγονός είναι ότι στο Γηροκομείο από το 1946 έως και το 1949 εκτελέστηκαν κρατούμενοι στελέχη του ΚΚΕ και άλλοι πατριώτες αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (σύμφωνα με τις υπάρχουσες εντολές εκτέλεσης το '48 και '49 από την κυβέρνηση Σοφούλη - Κανελλόπουλου - Παπανδρέου). Δεν έγινε, λοιπόν, καμιά μάχη την εποχή του εμφυλίου πολέμου με θύματα εκατέρωθεν, αλλά ένα συγκεκριμένο έγκλημα αναφέρει, χαρακτηριστικά η ανακοίνωση και συνεχίζει: Ενα μνημείο τιμής στο Γηροκομείο, πρέπει να αποδίδει μνήμη και τιμή στους συγκεκριμένους εκτελεσμένους, και με την εμφάνιση του μνημείου και με την αντίστοιχη επιγραφή. Κάθε άλλη προσπάθεια όπως και οι αναφορές περί "λήθης", "σύνεσης" κλπ., που προβάλλει η λεγόμενη "Επιτροπή Πρωτοβουλίας" στην οποία πρωτοστατούν δυνάμεις του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ, υπηρετεί όχι την απόδοση τιμής στους εκτελεσμένους, αλλά την εξίσωση και το συμψηφισμό ευθυνών ανάμεσα στα θύματα και στους θύτες».

Και προσθέτει: «Πρόκειται για απόπειρα αθώωσης των αστικών κυβερνήσεων εκείνης της περιόδου, του παλατιού και του αγγλοαμερικανικού ιμπεριαλισμού για το συγκεκριμένο έγκλημα. Είναι προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας και αποσιώπησης του ρόλου του ΚΚΕ που στον αντιφασιστικό αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, την πάλη ενάντια στη νέα αγγλοαμερικανική κατοχή έδωσε τα καλύτερα παιδιά του».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση του Συλλόγου, υπογραμμίζει πως «ο Σύλλογος, οι κάτοικοι της περιοχής του Γηροκομείου και κάθε αγωνιστής που σέβεται τον εαυτό του και δεν υποκλίνεται στη νομιμότητα της πλουτοκρατίας και των πολιτικών εκπροσώπων της, δε θα επιτρέψουν την παραχάραξη της αλήθειας και της ιστορίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ