Παρασκευή 15 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δοκιμάζεται η εκεχειρία

Με τη σφεντόνα ενάντια στα τανκ

Associated Press

Με τη σφεντόνα ενάντια στα τανκ
ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Κλυδωνίζεται η, ούτως ή άλλως, εύθραυστη εκεχειρία στην οποία έχουν συμφωνήσει οι παλαιστινιακές μαχητικές οργανώσεις, μετά τη χτεσινή δολοφονία ενός Παλαιστινίου, στελέχους των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα». Ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού με πολιτικά εισήλθαν στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, έξω από τη Νάμπλους, με σκοπό, όπως υποστηρίζουν, να συλλάβουν τον 23χρονο Ιμπραχίμ Χάσας.

Ακολούθησε, όμως, ανταλλαγή πυρών κατά την οποία σκοτώθηκε ο Χάσας. Η οργάνωσή του, λίγο αργότερα, προειδοποίησε με «σκληρά αντίποινα» για το θάνατό του, συμπληρώνοντας ότι με βάση την εκεχειρία ο ισραηλινός στρατός δεν πρέπει να προχωρεί σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στον στόχο που έχει θέσει για καλύτερο έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας. Χτες, έδωσε εντολή για συνένωση όλων των σωμάτων των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας υπό τρεις ξεχωριστές διοικήσεις: του υπουργείου Εσωτερικών, των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας και της Υπηρεσίας Γενικών Πληροφοριών. Στην εντολή, πάντως, δεν αναφέρεται ποιοι θα είναι οι διοικητές των τριών αυτών ενισχυμένων τομέων.

Τέλος, χτες, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις, ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον αποστέλλει ως νέο ειδικό απεσταλμένο της στην περιοχή με αποκλειστικό αντικείμενο την «παροχή βοήθειας» για την ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, τον πρώην Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γούλφενσον.

Πρόκληση...

Αθώος κρίθηκε από ισραηλινό δικαστήριο ο Ισραηλινός λοχίας που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του Βρετανού εικονολήπτη, Τζέιμς Μίλερ, το 2003 στη Ράφα. Ο Μίλερ είχε δεχτεί σφαίρα στο μοναδικό ακάλυπτο σημείο του σώματός του, στο λαιμό, ενώ φορούσε κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο, ενώ εξερχόταν από παλαιστινιακό σπίτι και κρατούσε σημεία που υποδείκνυε ότι ήταν δημοσιογράφος. Εντούτοις, το δικαστήριο έκρινε ότι ο Ισραηλινός στρατιώτης δεν έκανε τίποτε λάθος και απλώς «χρησιμοποίησε λάθος» το όπλο του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ