Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΑΪΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
«Προπαρασκευαστικές» πιέσεις

ΜΟΣΧΑ.--

Σε αρκετές δηλώσεις όσον αφορά τη Ρωσία και το μέλλον των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων προέβη χτες η ΥπΕξ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις που είχε στο Κρεμλίνο συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ράις ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον «δεν ανταγωνίζεται» τη Μόσχα για επιρροή στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης αφού η Ρωσία «δεν είναι πλέον «στρατηγικός εχθρός» των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον, υποστήριξε η ίδια, «δε διευκόλυνε» τις επαναστάσεις στη Γεωργία, στην Ουκρανία και την Κιργιζία (επιχείρημα όχι πολύ πειστικό), τονίζοντας ότι ήταν «οι λαοί» των χωρών αυτών που άσκησαν «το δικαίωμα της γνώμης τους», ενώ - σε μια πιο ουσιαστική απόφανση - εκτίμησε ότι «ο ρόλος της Ρωσίας στις χώρες αυτές δε θα μειωθεί».

Η Ράις άφησε αιχμές, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», για την «υπερβολική» ισχύ που διαθέτει ο Πούτιν, την «συγκέντρωση της κρατικής ισχύος στην προεδρία σε βάρος των εξισορροπητικών θεσμών όπως η Δούμα και η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη». Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση Χοντορκόφσκι, του φυλακισμένου πρώην διευθύνοντος συμβούλου της «Γιουκός». Προειδοποίησε εξάλλου, αφήνοντας έναν ελάχιστα συγκαλυμμένο απειλητικό υπαινιγμό, ότι μια «μεγάλη και περίπλοκη» χώρα όπως η Ρωσική Ομοσπονδία «δεν πρέπει να μιμηθεί το σοβιετικό κράτος».

«Χρειάζεται περαιτέρω δημοκρατική μεταρρύθμιση για να βελτιωθούν και να αναπτυχθούν καλύτερα οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία», είπε ακόμη.

Η Ράις έθεσε θέμα ρωσικών πωλήσεων όπλων προς τη Βενεζουέλα, μιλώντας για «ανησυχία» της κυβέρνησης Μπους. Η Ουάσιγκτον πάντως, είπε, θα υποστηρίξει την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ. Η επίσκεψη Ράις θεωρείται προπαρασκευαστική αυτής του Προέδρου Μπους στη Μόσχα τον επόμενο μήνα.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν - σύμφωνα με δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ, του ομολόγου της Ράις - τόνισε ότι «δε βλέπει προβλήματα» στην εκπλήρωση των διμερών συμφωνιών ΗΠΑ - Ρωσίας, ενώ εκτίμησε ότι «οι σχέσεις (της Ρωσίας) με τις ΗΠΑ έχουν δυναμική προόδου».

Και ο Πούτιν στάθηκε στην «κοινή δράση εναντίον των εκφάνσεων της διεθνούς τρομοκρατίας για την εξάλειψη των χρηματοδοτικών πηγών της διεθνούς τρομοκρατίας» καθώς και «στη μη εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής» - μια δήλωση που ικανοποιεί την Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά το Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ